Hopp til hovedinnholdet

Nyhetsarkiv om korona

>Letter på tiltakene

Innhold

Letter på tiltakene

Publisert: 13.01.2022 Av: Pål Nilsen

Regjeringen lemper nå på koronatiltakene, blant annet ved at det blir tillatt med skjenking til klokka 23, økte muligheter for fritidsaktiviteter og flere publikummere. Karantenereglene blir mindre strenge. Fredag blir det bestemt om det blir gult eller grønt nivå i barnehager, grunnskoler og videregående skoler i Sarpsborg.

-Pandemien går nå over i en ny fase. Jeg er glad for at de strenge reglene vi nå har hatt i fire uker, kan mykes opp noe. Samtidig er det helt nødvendig å opprettholde noen tiltak videre, sier ordfører Sindre Martinsen-Evje.

15. desember i fjor innførte Regjeringen svært strenge koronaregler i hele Norge, i et forsøk på å redusere omikron-smitten så mye som mulig. Siden den gang har kunnskapen om omikron-varianten av koronaviruset blitt bedre. FHI mener omikron smitter omtrent dobbelt så mye som delta-varianten, men at faren for alvorlig sykdom av omikron bare er 30-50% i forhold til delta. Omikron dominerer nå i Norge. Smittetallene øker, men antallet innlagte på sykehus holder seg stabilt lave.

De nye tiltakene

Fra og med i morgen, fredag 14. januar, endres de nasjonale koronareglene. De viktigste endringene er:

  • Fritidsaktiviteter kan gjennomføres tilnærmet som normalt for barn og unge. For voksne er det anbefalinger om maksimalt 20 personer innendørs
  • Det blir opp til kommunen å definere risikonivået i skoler og barnehager. I løpet av fredag blir det avklart om det blir gult eller grønt nivå i Sarpsborg
  • Full skjenkestopp opphører. Det blir tillatt å skjenke alkohol fram til klokka 23, med servering ved bordene
  • Karantenereglene blir endret, ved at nærkontakter som ikke er husstandsmedlemmer ikke lenger trenger å være i karantene, men anbefales å teste seg på dag 3 og 5
  • Det åpnes for flere deltakere på offentlige arrangementer, blant annet 200 innendørs med faste tilviste plasser

Flere av reglene som vi har hatt de siste fire ukene, fortsetter. De viktigste er:

  • Anbefaling om maksimalt 10 gjester hjemme med én meters avstand
  • Munnbindpåbud som tidligere
  • Påbud om å tilrettelegge for hjemmekontor
  • Fortsatt krav om koronatest ved innreise til Norge

Flere detaljer om de nye tiltakene, får du på regjeringens hjemmesider. Tiltakene skal vurderes på nytt i begynnelsen av februar. 

Gult eller grønt nivå?

Ordfører i Sarpsborg, Sindre Martinsen-Evje, er glad for at tiltakene lettes noe og da særlig at kommunene selv kan bestemme beredskapsnivået i skoler og barnehager.

-Det er gledelig at rødt nivå på videregående skole opphører. Det vil fortsatt være behov for å ha fokus på smittevern og testing, men vi ønsker en så normal skole- og barnehagehverdag som mulig. Om det blir gult eller grønt nivå i skoler og barnehager i Sarpsborg, blir avklart i løpet av fredag, sier ordføreren som også er tilfreds med at skjenkestoppen reduseres, slik at restaurantbransjen igjen får en mer normal drift.

Forventer økt smitte

Smittetallene i Sarpsborg har vært høye de siste ukene og særlig etter nyttår. Andelen omikronsmitte i vår region har økt fra 15% i uke 51 til 76% i forrige uke. Det er derfor ventet at smittetallene vil stige ytterligere de neste ukene. Det at mange er vaksinerte, bidrar til at få blir så alvorlig syke at de må behandles på sykehus. Et svært stort antall smittede samtidig kan likevel føre til et sterkt press på helsetjenesten med økt antall innleggelser og stort sykefravær i tjenestene. For å effektivisere smittesporingen, vil mye av dialogen flyttes fra telefonsamtaler til SMS og den smittede selv må melde inn og orientere sine nærkontakter. 

FHI mener at vi ikke kan stanse den kommende omikron-smittebølgen. Siden omikron ikke gir like alvorlig sykdom som tidligere korona-varianter, mener FHI at vi må tåle at mange blir smittet framover og at tiltakene først og fremst skal sørge for at ikke alle blir smittet samtidig.

Langt fremme med vaksinasjon

-Det er takket være koronavaksinen at vi nå kan lette på tiltakene. Vi vet at vaksinene bidrar til at færre blir alvorlig syke. I Sarpsborg er vi så heldige at de aller fleste har takket ja til vaksiner. Vårt vaksinasjonssenter er effektive og i løpet av neste uke har alle sarpinger som er 18 år eller eldre og som ønsker det, fått tredje vaksinedose. Vi er sannsynligvis den første store bykommunen i Norge som når denne milepælen. Det er jeg kjempestolt av, sier ordfører Sindre Martinsen-Evje.