Hopp til hovedinnholdet

Nyhetsarkiv om korona

>Mandag oppheves besøksforbudet

Innhold

Øivind W. Johansen

Mandag oppheves besøksforbudet

20.05.2020 av Pål Nilsen

Fra og med mandag blir det igjen muligheter for å besøke sine kjære på kommunens sykehjem. -Vi er glade for at vi endelig kan oppheve besøksforbudet, sier helsesjef Øivind Werner Johansen, -men det vil fortsatt være nødvendig å ta spesielle smittevernhensyn.

Da koronapandemien slo til for alvor, ble det viktig å beskytte de som kunne få alvorlig sykdom ved smitte. 12. mars ble det innført totalt besøksforbud på alle kommunens helseinstitusjoner og bofellesskap. Seks uker senere ble det mulig med besøk i bofellesskapene, mens forbudet på sykehjem ble opprettholdt.

Helsehuset unntatt

Fra mandag 25. mai oppheves også besøksforbudet ved sykehjemmene. Det vil nå kun være Helsehuset som fortsatt vil ha besøksforbud. Der er det korttidsplasser og til dels stor utskifting av pasienter – og dermed også en noe større smitterisiko. (Oppdatert 29.5: Helsehuset er åpnet for besøk fra og med 29. mai.)

Helsesjef Øivind Werner Johansen er glad for at pårørende nå igjen kan besøke sine kjære på sykehjemmene. -Vi la til rette for samtaler på nettbrett, men det er jo ingen fullgod erstatning for fysiske møter. Det er viktig både for pasientene og de pårørende at det nå igjen åpnes for besøk.

Smittevern viktig

Sarpsborg kommune har ventet lenge på en veileder for sykehjemsbesøk som sentrale helsemyndigheter har bebudet i lang tid. -Denne veilederen har ennå ikke kommet, men nå venter vi ikke lenger. Fra mandag åpner vi opp for besøk igjen. Men det er samtidig slik at pandemien ikke på noen måte er over. Det er derfor nødvendig å gjennomføre besøkene på en måte som reduserer smittefaren, sier helsesjefen.

Dette innebærer blant annet:

  • Besøk foregår på henvist plass utendørs, enten i hagen eller på en veranda
  • Pårørende må ringe avdelingen for å avtale tid
  • Det blir maksimum to besøkende av gangen
  • Besøket foregår uten medbrakt mat og drikke
  • Gode hygiene- og avstandsregler må følges
  • I starten vil det være kun 30 minutters besøkstid
  • Personer med forkjølelsessymptomer med feber, hoste eller pustevansker kan dessverre ikke komme på besøk

Takker pårørende

Helsesjef Øivind Werner Johansen vil passe på å skryte av både pårørende, pasienter og ansatte som har håndtert besøksforbudet på en fantastisk måte. -Det har vært umåtelig viktig at alle har respektert forbudet. I motsetning til i en del andre større kommuner, har vi ikke hatt noen tilfeller av koronasmitte på sykehjemmene våre.

-Jeg henstiller til pårørende om å vente til mandag før de gjør avtale om besøk. Vi forventer stor pågang den første tiden og ber om forståelse for at alle må få anledning til å komme på besøk, så vi må fordele besøkstiden på flest mulig. Siden besøket skal foregå utendørs er et viktig å huske på å kle seg godt. Men nå satser vi også på pent og varmere vær framover, sier en glad helsesjef Øivind Werner Johansen.