Hopp til hovedinnholdet

Nyhetsarkiv om korona

>Massetesting med ny metode

Innhold

Massetesting med ny metode

11.12.2020 av Pål Nilsen (tekst), Ole Christian Foss (foto)

For første gang bruker Sarpsborg kommune nye hurtigtester når de i dag gjennomfører massetesting på rundt 300 personer på Nortura Sarpsborg. Der er det et pågående stort koronautbrudd.

TESTES: Ansatte på Nortura Sarpsborg testes med hurtigtester. Rundt 20. november kom det første koronatilfellet som kunne knyttes til en ansatt på Norturas anlegg i Sarpsborg. Siden da har 32 ansatte fått påvist smitte gjennom ordinær testing. Det har vært en grundig smitteoppsporing rundt disse og nærkontaktene er satt i karantene. Flere er friske og tilbake i arbeid igjen. 22 ansatte er for tiden i karantene.

- En uoversiktlig situasjon

- Vi har en uoversiktlig situasjon på Nortura siden vi opplever at ansatte er smittet på tvers av avdelinger uten naturlige koblinger, forteller kommuneoverlege Sapna Iqbal i Sarpsborg kommune.

- Etter hvert som antall smittetilfeller økte, satte vi inn forsterkede tiltak på Nortura, blant annet ved at vi testet nøkkelpersoner. Men siden dette ikke stanset smitten har vi, i samråd med Folkehelseinstituttet, satt i gang massetesting av alle ansatte. Ved å gjennomføre tester av alle ansatte får vi en rask og god oversikt over situasjonen og fanger opp ansatte med eventuell smitte, sier kommuneoverlegen.

Hurtigtester

Det er rundt 300 ansatte i tillegg til et trettitalls vikarer på Nortura Sarpsborg. Disse testes i dag, fredag og på nytt igjen tirsdag til uka. Det er satt opp en egen teststasjon på området.

- For første gang bruker vi de nye hurtigtestene som vi fikk tilgang til for få dager siden. Det letter arbeidet vesentlig og egner seg ypperlig i slike situasjoner. Selv om hurtigtestene ikke er like presise som de ordinære koronatestene, gir det oss en god pekepinn på situasjonen. Og det vil ikke ta mer enn noen få timer å teste alle ansatte, forteller kommuneoverlege Sapna Iqbal.

Saken fortsetter under bildet

LITEN OG RASK: Hurtigtesten er liten og rask. 15 til 20 minutter tar det før man vet resultatet.

Fem nye positive

Klokka 15 fredag var omlag 280 av 300 ansatte testet. Av disse er det fem positive tester.

-Det er et lavere antall enn vi fryktet. Uansett får vi nå anledning til å isolere de som tester positivt slik at vi får kontroll over situasjonen, sier kommuneoverlegen.  

Godt samarbeid

Fabrikksjef ved Nortura Sarpsborg, Svein Ingar Johansen, er glad for muligheten til å benytte hurtigtester.

- Det er smitte i samfunnet rundt oss og Nortura-ansatte berøres også av det. Det blir nyttig å få testet mer omfattende for å bidra med smittesporing, og vi har hatt en tett og god dialog med kommunen og ansatte rundt dette, sier Johansen.