Hopp til hovedinnholdet

Nyhetsarkiv om korona

>Mye smitte gir noen ekstra tiltak

Innhold

Mye smitte gir noen ekstra tiltak

27.10.2020

Tirsdag ble det registrert 7 nye tilfeller av koronasmitte i Sarpsborg, men alle har kjente smitteveier. Den høye smitten i Oslo fører til skjerpede regler for sarpinger som jobber eller reiser til Oslo. For øvrig gjelder de nye landsomfattende reglene.

Sarpsborg er en av flere kommuner i landet med økende smittetrend, med 24 nye smittetilfeller forrige uke, 3 i går og 7 nye i dag. Dette er høyere enn i mars, men tallene er ikke direkte sammenlignbare siden det testes mange flere personer nå. Det er også karantene i flere skoleklasser og ved noen helseinstitusjoner.

-God kontroll

-De høye smittetallene til tross, mener vi å ha god kontroll. Dette fordi nær sagt alle de nye tilfellene de siste halvannen ukene har kjente smitteveier. Vi mener derfor at det ikke er grunn til å innføre ekstra strenge regler for Sarpsborg nå. Det blir først aktuelt å vurdere hvis vi opplever at mange ikke vet hvordan de har blitt smittet, sier kommuneoverlege i Sarpsborg, Sapna Iqbal.

Regjeringen har innført nye landsomfattende tiltak som gjelder fra og med onsdag denne uka. Oslo har innført ekstra strenge tiltak på grunn av svært høy smitte. Tirsdag kveld var det møte mellom Fylkesmannen og kommunene rundt Oslo der behovet for en samordning med Oslo ble diskutert.

Munnbind og hjemmekontor

Sarpsborg er definert som en kommune som har nær tilknytning til Oslo gjennom pendling. Derfor anbefales nå bruk av munnbind på reiser mellom Sarpsborg og Oslo hvis det ikke er mulig med en meters avstand. I tillegg anbefales bruk av hjemmekontor for innbyggere som jobber i Oslo eller som pendler gjennom Oslo.

Nasjonale tiltak

For øvrig gjelder de nye nasjonale tiltakene for Sarpsborg. Disse tiltakene er spesielt rettet mot private samlinger og smitte fra utlandet, siden dette utgjør en stor andel av smittetilfellene i landet nå. De viktigste tiltakene er:

  • Ikke ha mer enn 5 gjester privat, i tillegg til de som bor sammen
  • Vær sammen med færre personer i sosiale sammenhenger, i kortere tid og ikke med for mange forskjellige personer i løpet av en uke
  • Private sammenkomster på offentlig sted eller i leide lokaler må begrenses til 50 personer
  • 600 tilskuere på utendørs arrangementer fortsetter, men forutsetter at publikum sitter i fastmonterte seter

Det er i tillegg innført skjerpende karanteneregler for personer som kommer fra såkalte røde EU-land. For de som bor i Sverige og dagpendler til Norge er det ingen endringer.

Les mer om de nye nasjonale reglene her.

Du finner alltid oppdaterte smittetall for Sarpsborg her.