Hopp til hovedinnholdet

Nyhetsarkiv om korona

>Nye smittevernveiledere: Dette betyr det for skolene i Sarpsborg

Innhold

Nye smittevernveiledere: Dette betyr det for skolene i Sarpsborg

09.04.2021

Fra mandag 12. april blir det mer hjemmeskole for elevene i Sarpsborg. I tillegg vil elevene bli delt inn i mindre grupper, slik at alle får færre nærkontakter.

Skolene i Sarpsborg er fra før på rødt nivå. Men med nye nasjonale smittevernveiledere strammes grepet ytterligere. Dette for å hamle opp med muterte virus.

Les mer om de oppdaterte smittevernveilederne her.

1.-4. trinn får mest tid på skolen

De yngste elevene på 1.-4. trinn vil i stor grad fortsatt få sin undervisning på skolene.

- Alle trinn kan få endringer på grupper, men 1.-4. trinn prioriteres med mest tid på skolen og SFO, sier Erik Bråthen, direktør for oppvekst.

På grunn av utfordringer med klasserom og lærerkrefter, må likevel de fleste elever ha en kombinasjon av hjemmeskole og oppmøte på skolen.

- For elever fra 5.-10. trinn blir det nå en periode med mer hjemmeundervisning. All informasjon om hvordan skoledagene legges opp vil bli sendt ut fra den enkelte skole, sier Bråthen.

Mindre gruppestørrelser

For å redusere antall nærkontakter for elever og ansatte, blir alle elever inndelt i mindre elevgrupper fra og med mandag 12. april.

- Noen skoler velger å dele klassen i to grupper, der gruppene skifter på å ha hjemmeundervisning og å være til stede på skolen. Andre skoler velger andre løsninger for å redusere antall nærkontakter, sier Bråthen.

Bekymringer fra foresatte

Sarpsborg kommune har imidlertid fått tilbakemeldinger om at enkelte foresatte er bekymret for at ny gruppeinndeling kan føre til flere nærkontakter.

Dette avkrefter kommuneoverlege Karianne Bergmann:

- For å få kabalen til å gå opp er det nå noen elever som vil oppleve å tilhøre forskjellige grupper fra den ene uka til den neste. Det er for så vidt ikke noe som er nytt i denne veilederen, men har ikke vært praktisert i samme omfang i Sarpsborg tidligere, sier Bergmann.

- Den smitteførende perioden for en syk person regnes som 48 timer før de får symptomer - eller 48 timer før man tar testen, hvis man ikke har symptomer. Med en helg i mellom hver skoleuke, betyr det at eventuell smitte kun vil føre til at gruppen man tilhører den aktuelle uka anses som nærkontakter og må i karantene, legger hun til.

- Om det for eksempel oppdages smitte på mandag, vil det i de aller fleste tilfeller ikke få konsekvens for andre enn den gruppen den smittede tilhører den samme uka. Men det aller viktigste er at barn ikke skal gå på skolen med nyoppståtte symptomer som hoste, feber eller vond hals. Da skal barnet holde seg hjemme og testes, understreker kommuneoverlegen.

Barnehager fortsatt på gult nivå

Smittevernveiledere for barnehagene er også oppdatert, men i disse er det kun gjort små justeringer.

Siden barnehagene i Sarpsborg fortsatt er på gult nivå, vil ikke den nye veilederen føre til endringer i dagens tilbud.

Les mer om de oppdaterte smittevernveilederne her.