Hopp til hovedinnholdet

Nyhetsarkiv om korona

>Nytt Sparta-utbrudd gir karantener

Innhold

Nytt Sparta-utbrudd gir karantener

07.01.2021

Sparta Elite er på nytt rammet av koronasmitte. I dag har ytterligere ti personer rundt Sparta fått påvist smitte, i tillegg til ni fra de siste dagene. Nå er også et femtitalls barn i tre barnehager berørt.

I månedsskiftet november/desember ble 17 Sparta-spillere smittet av korona, i tillegg til noen andre personer knyttet til hockeylaget. Nå er Sparta rammet av et nytt utbrudd som gir store ringvirkninger også utenfor ishallen.

19 smittet

Torsdag har tre nye spiller og syv andre personer rundt Sparta fått bekreftet at de er smittet av korona. Så langt har det siste utbruddet dermed rammet 19 personer som har tilknytning til ishockeyklubben. I tillegg til fem spillere gjelder det personer i administrasjonen og støtteapparatet for øvrig, deriblant vakter og frivillige, materialforvaltere og en i trenerteamet.

-Det er vanskelig å finne ut hvordan så mange har blitt smittet. Vi tror det kan dreie seg om indirekte smitte fra noen på isen. I flere av de store utbruddene vi har hatt den siste tiden, har vi sett at noen trolig har blitt smittet gjennom berøring. Det kan være kontaktflater som rekkverk, dørhåndtak eller betalingsterminaler. Noe slikt kan også være tilfelle ved Sparta-utbruddet. God håndhygiene er helt avgjørende for å hindre smitte. Vask hendene ofte og grundig, råder kommuneoverlege Sapna Iqbal.

Store ringvirkninger

Utbruddet får nå betydelige konsekvenser også ute i sarpsborgsamfunnet. Et smittet banemannskap fører til at fire ansatte i Virksomhet kommunalteknikk settes i karantene til og med 15. januar. En annen smittet jobber på Astridsgate arbeids- og aktivitetssenter. Der er fem brukere og syv ansatte satt i karantene til 14., 15. og 16. januar. En smittet materialforvalter fører til at Sparta G07-laget settes i karantene fram til og med 13. januar, sammen med dets lagleder og en annen materialforvalter. 

En nærkontakt til en Sparta-smittet har fått symptomer. Vedkommende jobber i tre barnehager og disse er nå satt i midlertidig karantene inntil det kommer svar på testen som er tatt i dag. Det dreier seg om Baneveien barnehage, avdeling Mobakken (31 barn og ni ansatte), Tyrihans barnehage, avdeling Sjarmtroll (syv barn og tre ansatte), og Grotterødløkka barnehage, avdeling Firkløver (11 barn og to ansatte). Dette er foreløpige tall som kan bli endret. Det er ventet svar på koronatesten i morgen og om den er negativ vil karantenene oppheves.

-Blir trolig flere

-Det ble tatt mange tester torsdag og flere personer vil bli testet fredag, knyttet til Sparta-utbruddet. Det er derfor sannsynlig at antallet smittetilfeller vil øke, sier kommuneoverlege Sapna Iqbal.

Det er mye som tyder på at kampen mellom Sparta og Stjernen i Sparta Amfi 30. desember førte med seg mye smitte. Nå er også 23 personer i Stjernen smittet. Det samme er en av hoveddommerne som dømte kampen. Manglerud/Star spilte kamp mot Stjernen 2. januar og nå er seks spillere og tre i støtteapparatet i Oslo-klubben smittet. Også Frisk har oppdaget smitte i personer tilknyttet laget og i Storhamar er hele laget og en rekke andre i karantene.

-Mutert virus?

Kommuneoverlege i Sarpsborg, Sapna Iqbal sier at dette er et nytt eksempel på at korona er veldig smittsomt.

-Dette utbruddet er stort og har kommet fort. Derfor vil vi undersøke om dette kan skyldes et mutert virus, lik det de blant annet har funnet i England, og som det er påvist noen få tilfeller av også i Norge. Dette muterte viruset er mye mer smittsomt, men gir trolig ikke mer alvorlig sykdom, forteller kommuneoverlegen.