Hopp til hovedinnholdet

Nyhetsarkiv om korona

>Oppfordrer til trygg id og mai-feiring

Innhold

Oppfordrer til trygg id og mai-feiring

03.05.2021 av Ole Christian Foss

Mai er normalt en måned for feiring. Som følge av korona-pandemien blir det naturlig nok annerledes også i år. – Ta vare på hverandre og følg smittevernreglene, så håper vi at vi snart kan feire med venner og bekjente igjen, sier imam Aziz Ahmedovic, imam Murshid Al Khaznawi, Nuur Abdi Wahab Azmed og ordfører Sindre Martinsen-Evje.

Ramadan er den islamske fastemåneden og startet i år 13. april og varer til 13. mai. 
Da starter id eller eid, som er den muslimske høytiden som markerer slutten på ramadan. Id feires normalt med bønnesamlinger, gjestebud og besøk til gravsteder. Det er vanlig å samles både venner og bekjente.

- Dette må vi gjøre annerledes i år, sier imam Aziz Ahmedovic fra det muslimske fellesskapet Bosnia-Herzegovina. Han er også styremedlem i Dialogforum Østfold.

- Alle innbyggerne i Sarpsborg er på ulike måter preget av pandemien. Men det er særlig vanskelig for oss de tidene vi er vant til å være sammen med venner, familie og bekjente. Tidene da vi feirer våre høytider i fellesskap. Snart er det slutten på ramadan, og 13. mai feirer norske muslimer id. Våre kristne venner har opplevd lignende nylig da de måtte feire påsken uten store arrangementer og kun med nærmeste familie. Nå er det vår tur, sier han.

Felles ansvar

Sammen med imam Murshid Al Khaznawi fra Ihyassunna Center i Sarpsborg, og Nuur Abdi Wahab Azmed fra Sarpsborg somaliske organisasjon oppfordrer han muslimske innbyggere til å respektere smittevernreglene og feire på en trygg måte.

- Jeg oppfordrer muslimer i Sarpsborg til å ta vare på hverandre og følge smittevernreglene, slik at vi får feire neste id i moskeen vår - blant våre venner og bekjente, sier Ahmedovic.

- Vi skal få feire id, men vi kan altså ikke gjøre det på samme måte som vi pleier. Vi kan ikke samle slekt og venner. Vi har alle et ansvar og må bidra for at vi skal komme oss gjennom pandemien, sier imam Murshid Al Khaznawi.

- Det er viktig å følge de nasjonale og lokale reglene og rådene – og huske at vi skal holde avstand, ha god hygiene og unngå og samles mange, nikker Nuur Abdi Wahab Azmed.

17. mai

- Smittevernreglene og alternative feiringer gelder også mai-feiringene våre, sier ordfører Sindre Martinsen-Evje.
- Dessverre, i år som i fjor, så blir det ikke noe barnetog eller noen store folkefeiringer, men vi skal selvsagt markere mai-dagene. Vi må bare gjøre det på en annerledes måte, og vi må holde mindre grupper.

17. mai-komiteen har rådført seg med kommuneoverlegene og har sydd sammen et opplegg som etter all sannsynlighet kan gjennomføres selv med strenge smittevernstiltak.
- Vi ønsker at 17. mai skal være en gledens dag, til tross for at vi fortsatt er i en pandemi, sier ordføreren.

Video

}