Hopp til hovedinnholdet

Nyhetsarkiv om korona

>Russen tar ansvar

Innhold

Russen tar ansvar

24.04.2020

-Russefeiringen i år blir annerledes, men vi skal klare å ha det moro selv om vi ikke møtes, sier russepresident på St. Olav, Fredrik Lillestrand. Kontaktperson i kommunen, Tone Faale, er stolt av at ansvaret russen tar.

Tiden er inne for årets russefeiring. På grunn av koronapandemien blir den helt annerledes enn det russen og alle vi andre er vant til.

Fredrik Lillestrand er russepresident på St. Olav videregående skole. Sammen med de andre russepresidentene i distriktet, har han planlagt en annerledes feiring i vår.

Digitale russetreff

-Sarpsborgrussen er opptatt av å få til en best mulig feiring innenfor de rammene helsemyndighetene har satt. Vi oppfordrer alle russ til å møtes mest mulig digitalt og minst mulig fysisk, sier Lillestrand.

Blant alternativene som planlegges er heldigital russedåp. All russen i gamle Østfold har også gått sammen om knuteregler som skal være i tråd med myndighetenes anbefalinger for å hindre smitte. Russepresidenten mener det blir muligheter for en litt mer tradisjonell feiring når koronapandemien er over.

Stolt av at russen tar ansvar

Tone Faale er russens kontaktperson i Sarpsborg kommune. Hun er stolt av at russen tar ansvar i denne vanskelige tiden: -Vi forstår at du som ungdom eller russ ønsker å være sammen med mange venner, sitte flere sammen i en bil, møtes for aktiviteter eller fester. Men det går ikke nå. Vi forstår også at det kan være vanskelig å være den strenge der hjemme som sier nei. Derfor er det så utrolig viktig at russepresidentene står sammen om å oppfordre til en annerledes feiring med mindre risiko for smitte.

Kommuneoverlege Karianne Jenseg Bergman er også glad for utspillet fra russepresidentene: -Vi vet at viruset smitter lett og kan ramme hardt. Det er derfor helt avgjørende at ungdom bidrar til å bremse smittespredningen, slik at besteforeldre og andre som er i risikogruppen for alvorlig sykdom, unngår å bli smittet.

-Stå sammen - på avstand

Videregående skole har fortsatt hjemmeundervisning, og verken på skolen eller andre steder er det åpnet for at større grupper av ungdommer kan være samlet.

Kommuneoverlegen sier at vi nå må stå sammen – fra hverandre – på avstand. Hun kommer med disse anbefalingene til russen og ungdommen:

  • Hold deg hjemme selv om du bare føler deg «litt pjusk»
  • Samle maksimalt 5 personer – med 2 meters avstand til hverandre
  • Vask hendene ofte
  • Ikke drikk fra samme flaske
  • Husk at alkohol reduserer dømmekraften og øker smittefaren