Hopp til hovedinnholdet

Nyhetsarkiv om korona

>Sarpsborg kommune har overtatt hele Quality hotel

Innhold

Sarpsborg kommune har overtatt hele Quality hotel

Publisert: 13.04.2021 Av: Ole Christian Foss

Etter at regjeringen strammet inn reglene for utenlandsreiser, har karantenehotellet på Grålum vært fullt. Nå har kommunen inngått avtale med hotellet om å overta samtlige rom til karantenebruk.

- Vi overtok samtlige rom rett før helgen, og disponerer nå 260 rom totalt til karantenebruk, sier Lene Skytte Gunstrøm, teamleder Virksomhet kommunalteknikk – og ansvarlig for arbeidet med karantenehotellet i Sarpsborg.

Unødvendige utenlandsreiser

Ordningen med karantenehotell ble innført av regjeringen 5. november 2020 for å begrense importsmitten. Sarpsborg kommune var positive da man fikk oppdraget av staten. Fra statens side ble det vist til at kommunen ligger strategisk til mot svenskegrensen og Svinesund.

Det ble 26. mars i år gjort flere endringer i reglene om karantenehotell. Hovedregelen er fremdeles at tilreisende til Norge plikter å gjennomføre karantenetiden på 10 dager på karantenehotell, men det ble gjort endringer i hvilke grupper som er unntatt fra denne plikten og hvor lenge de må oppholde seg på karantenehotell.
Den viktigste endringen er at personer som er bosatt eller har fast bopel i Norge som returnerer til Norge etter unødvendig utenlandsreiser må på karantenehotell i hele karanteneperioden. Disse kan ikke lenger teste seg ut av karantenehotellet etter negativ test tatt tre døgn etter ankomst.
- Karantenehotellet på Grålum tar imot alle som kommer over grensen i tidligere Østfold fylke, og som ikke kan dokumentere at de har vært på en nødvendig utenlandsreise. Dette er strengt, sier Gunstrøm.

Fredrikstad i beredskap

Nå har altså kommunen fått enda flere rom å benytte seg av på Quality hotel Sarpsborg enn de opprinnelig hadde. Den nye avtalen for samtlige rom gjelder i første omgang ut september.

I tillegg har Sarpsborg kommune inngått en beredskapsavtale med Quality-hotellet i Fredrikstad. De står klare med rom dersom hotellet på Grålum skulle bli fullt igjen, og har allerede fått oversendt noen personer.

- Tilbakemeldingene fra hotellet på Grålum er at samarbeidet med kommunen er positivt. Hotellbransjen har ligget med brukket rygg i denne vanskelige tiden, og ved at det nå kan brukes fullt ut som karantenehotell så sørger kommunen for å opprettholde arbeidsplasser der. Ansatte som tidligere har vært tatt ut i permisjon, hentes nå tilbake. Det er vi glade for, sier teamlederen.

Krever mye

Hun legger til at det å ha et karantenehotell i kommunen også krever mye.
- I tillegg til å tilby og opprettholde et godt tjenestetilbud til innbyggerne våre, så skal vi levere til de som bor på karantenehotellet. Dette krever selvsagt mye administrativt arbeid, det legger beslag på mye av testkapasiteten vår – og på legevaktstjenestene våre.
Det er verdt å opplyse at alle kostnadene som hotellet fører med seg betales av staten. Det gjelder ikke bare leie av lokalene og lignende, men også de ressursene kommunen må bruke ekstra på dette arbeidet.

Trygt for vaksine

Samtidig som hotellet huser de som gjennomfører karantene, brukes det også som vaksinasjonssenter. Lene Skytte Gunstrøm beroliger med at det ikke er noen risiko for at de som skal vaksineres skal komme for nær de som er i karantene.
- Nei, her er karantene og vaksinasjon trygt adskilt med vegger. Det er ingen kontakt eller nærhet mellom innbyggere som skal vaksineres og de som bor på karantenehotellet. Det er også forskjellige innganger og utganger, forsikrer hun.

Også kommuneoverlegen i Sarpsborg har vært til stede på hotellet og forsikret seg om at alt er forsvarlig.
- Her har vi veldig gode innarbeidede rutiner og det er også et godt vakthold, sier Gunstrøm.


Les mer om karantenehotell på regjeringen.no.