Hopp til hovedinnholdet

Nyhetsarkiv om korona

>Smitteøkningen fortsetter

Innhold

Smitteøkningen fortsetter

Publisert: 06.12.2021

-Smittetallene fortsetter å øke og det er nok bare et tidsspørsmål før vi får registrert det første omikron-tilfellet i Sarpsborg. Den gode nyheten er at det fortsatt er få sarpinger som blir så alvorlig syke at de må legges inn på sykehus, takket være at vi har høy vaksinedekning.

Slik oppsummerer kommuneoverlege Sapna Iqbal siste ukes koronastatus. Fredag ble det igjen innført tiltak i Sarpsborg, som i Oslo og de fleste kommunene i Østfold og Akershus. Her kan du lese hvilke tiltak som gjelder nå

332 smittetilfeller

Sist uke ble det registrert hele 332 smittetilfeller i Sarpsborg, noe som er det høyeste tallet så langt i pandemien. Det innebærer også en økning fra uka før, da det var 267 smittede. Det er igjen en økning i smitte på skoler og barnehager med totalt 25% av tilfellene. Fortsatt er det i husstanden det smittes mest, med 38% av tilfellene.

Det er fortsatt klart mest smitte i aldersgruppen 6-13 år (117 tilfeller). Det er registrert 5 smittetilfeller blant 70-79 år og 3 tilfeller fra 80 år og høyere. 44% av de smittede er uvaksinerte og 14% har én dose – mange av disse er barn. Om vi tar hensyn til at nesten 89% av sarpingene er fullvaksinert, er faren for å bli smittet mange ganger høyere blant uvaksinerte. 4% av de smittede har fått tre doser.

Få innlagte

3 personer fra Sarpsborg ble lagt inn på Sykehuset Østfold for korona sist uke. Ved ukeslutt er det fortsatt 2 pasienter innlagt.

Det er et pågående utbrudd i 4. klassetrinn på Lande barneskole med 24 smittetilfeller. Helseinstitusjoner med mindre utbrudd er Thranes gate bofellesskap (4 ansatte og 2 beboere) og hjemmesykepleien sentrum (2 ansatte og 1 bruker). På alle disse stedene er det utvidet testing og god kontroll.

Risikonivået er ikke endret og er fortsatt på nivå 2: «Et noe høyere nivå av innleggelser og smittespredning som påvirker samfunnet i noe grad.»

Her får du oppdatert koronastatistikk.

- God oversikt og kontroll

-Vi har fortsatt god oversikt og kontroll og det er gledelig at antallet sykehusinnlagte holder seg lavt. Selv om vi ikke er bekymret for smittetallene i seg selv, hadde vi håpet at vi snart skulle få se en utflating av antall smittede. Dessuten vet vi at det nye omikron-viruset påvises i stadig større omfang i Norge og vi antar derfor at det bare er et tidsspørsmål før vi også ser det her hos oss, sier kommuneoverlege Sapna Iqbal, som fortsetter:

-Det aller viktigste hver og en kan gjøre nå er å la seg vaksinere med de doser du blir anbefalt og holde deg hjemme og teste deg hvis du får symptomer på korona. Vi håper også at tiltakene som ble innført på fredag, i tillegg til nasjonale anbefalinger om at voksne vurderer å redusere antall nærkontakter, vil ha en bremsende effekt på spredningen av omikron. Dette slik at vi kan få mer kunnskap om dette og nasjonale myndigheter kan vurdere hvilket tiltaksnivå som er nødvendig videre for å unngå at helsetjenestene blir overbelastet.

6000 sarpinger vaksineres

Vaksinasjonsprogrammet pågår for fullt. Innen jul skal 6000 sarpinger vaksineres med tredje dose. Alle får innkalling til time på SMS og det viktig å bekrefte at du kommer. Her kan du lese alle detaljer om vaksinasjonen fram til jul. 

Slik er vaksinedekningen i Sarpsborg akkurat nå:

  • Dose 1: 43.980 befolkning over 16 år (93.9%)
  • Dose 2: 41.575 befolkning over 16 år (88.7%)
  • Dose 3: 10.753 totalt. Estimert andel over 65 år: 80%:
    • 71.8% av 65-74 år
    • 92.9% av 74-85 år
    • 79.5% av 85 år+
  • Uvaksinerte over år: Ca. 2.850 personer
  • Helsepersonell: Vaksinert ca. 1.390 helsepersonell, resterende blir kalt inn når det har gått minst 6 måneder siden 2.dose

Kø på telefonen

Det er mange som ringe kommunens koronatelefon om dagen og dessverre medfører det ventetid og i noen tilfeller at samtalen blir brutt.

-Vi er klar over situasjonen, og jobber nå for fullt for å få større kapasitet på telefonen. Samtidig må be om forståelse for at det nå igjen trengs mer folk på mange områder og at det tar tid å få tak i nok ressurser til å oppskalere koronatjenestene, sier virksomhetsleder Karianne Jenseg Bergman.

Vi anbefaler de som kan, å bestille test på nett istedenfor å ringe. Hvis du må ringe, er det lurt å ringe på ettermiddagen, da det erfaringsmessig er flest som ringer på morgenen.

Endring for hurtigtester

Over 10.000 hurtigtester ble hentet på våre utleveringsstasjoner sist uke. Siden kommunens lager av hurtigtester ikke er utømmelig, er det viktig å understreke at det kun er de som har symptomer eller er nærkontakter til smittede som får hurtigtester av oss. Sentrale helsemyndigheter har nå i helgen skjerpet inn at de som kommer fra utlandet og som ikke tester seg på grensen, må kjøpe hurtigtester på apoteket eller bestille pcr-test på koronatestsenteret, slik at dette ikke går utover hurtigtestkapasiteten til kommunene.

Fra og med i morgen tirsdag vil det bli endringer på hvor innbyggere kan hente hurtigtester. I sentrum vil hurtigtester ikke lenger utleveres på sirkustomta, men på et nytt sted: Ved scenebygget i Kulås. På denne måten får vi utlevering også på dagtid på hverdagene, noe som har vært etterspurt. Vi utvider åpningstidene i Skjeberg og legger samtidig ned i Tune. Med disse endringene vil vi ha utlevering av hurtigtester hver dag og kveld hele uka:

Fra og med 7. desember gjelder disse utleveringsstedene:

  • Kulås, ved scenebygget. Åpent hver dag 10.30-17.30
  • Skjeberg administrasjonsbygg, gamle rådhuset. Åpent hver dag 14.30-19.30