Hopp til hovedinnholdet

Nyhetsarkiv om korona

>Stort trykk på helsetjenestene

Innhold

Stort trykk på helsetjenestene

Publisert: 04.11.2021

RS-virus, sesonginfluensa og korona gir stort trykk på helsetjenestene. Her gir vi deg informasjon om hvordan du skal forholde deg når du eller en av dine nærmeste får luftveissymptomer.

-Vi må ta disse sykdommene på alvor, men husk at de fleste luftveisinfeksjoner går over av seg selv. Vi opplever at mange foreldre til små barn tar kontakt med lege eller legevakt fordi de er bekymret, sier kommuneoverlege Sapna Iqbal.

Mange virus

RS-virus (forkortelse for respiratorisk syncytialvirus) er et kjent virus som særlig rammer barn under 5 år. Vanligvis fører RS-virus til en lett og ufarlig forkjølelse, men den kan i noen tilfeller utvikle seg til lungebetennelse og pusteproblemer. Eldre barn og voksne er mer utsatt for sesonginfluensa.

Her får du nyttig informasjon om luftveisinfeksjoner hos barn: FHI og helsenorge.

Når bør du kontakte lege?

-Det er heldigvis slik at de aller fleste luftveissykdommer går over av seg selv uten legebehandling. Når du får luftveissymptomer er det aller viktigste at du holder deg hjemme. Luftveisvirus smitter lett, særlig den første tiden etter at symptomene oppstår, sier kommuneoverlege Sapna Iqbal.

Vi opplever tilfeller av RS-virus hver eneste vinter. I år har sesongen startet tidlig og det har vært en rask økning i påviste tilfeller. Dette kan skyldes at færre barn har vært utsatt for RS-virus under koronapandemien. Fastleger og legevakt opplever at mange tar kontakt og er bekymret, sier kommuneoverlege Sapna Iqbal.

Hun gir følgende råd til foreldre om hvordan de skal forholde seg når barnet får luftveissymptomer:

  • Barn med luftveisinfeksjon skal holdes hjemme fra barnehage og skole, også ved negativ koronatest, frem til de er i bedring, har vært feberfri i 24 timer og har god almenntilstand
  • Husk å måle temperaturen på barnet med febertermometer. Pass på at barnet drikker, gi febernedsettende ved behov og følg med på allmenntilstanden. Febernedsettende medisiner kan fås som tabletter, mikstur eller stikkpiller. Apoteket kan gi gode råd ved behov. Les mer om feber hos barn her. 
  • Ta kontakt med lege dersom du er bekymret for barnet og barnet har anstrengt eller tung pust, har feber og er slapp. På dagtid er det fastlegen du skal kontakte. Utenom fastlegens åpningstid kan du kontakte din lokale legevakt. Det er best å ringe på forhånd slik at du kan få en vurdering av om det er nødvendig å møte opp.

Vaksinasjon

Det er viktigere enn noen gang at du vaksinerer deg mot både korona og influensa. Er du over 12 år og ikke tatt koronavaksinen ennå eller ikke har tatt alle dosene du er anbefalt, er det ikke for sent. Er du 65 år eller eldre eller i risikogruppene for alvorlig sykdom, bør du også ta influensavaksine. Denne helgen er det mulighet for å bli vaksinert både mot korona og influensa gjennom drop-in på Quality. Om det ikke passer i helgen, kan du ta kontakt med oss på telefon 69 10 82 08.

Her kan du lese om hvilke vaksiner du bør ta i høst og når du kan ta dem. 

Koronastatus

Den siste tiden har det vært stigende smitte i Sarpsborg. Det er imidlertid langt færre av de som smittes som blir så syke at de må behandles på sykehus enn tidligere i pandemien. Dette skyldes blant annet at mange i risikogruppene er vaksinert.

Her får du oppdaterte tall over koronapandemien i Sarpsborg, med oppdatering hver mandag. 

-Foreløpig er det ikke nødvendig med lokale koronatiltak i Sarpsborg. Vi følger situasjonen tett og behovet for tiltak vurderes ut ifra totalbelastningen på sykehuset og helsetjenestene i kommunen.  Det er viktig å minne om de generelle smittevernrådene: Vask hendene godt, hoste i albukroken, hold deg hjemme og test deg hvis du blir syk, sier kommuneoverlege Sapna Iqbal.

Her får du flere gode smittevernråd fra FHI.