Hopp til hovedinnholdet

Nyhetsarkiv om korona

>Strenge tiltak i to uker til

Innhold

Strenge tiltak i to uker til

10.04.2021 av Pål Nilsen

Regjeringen har i dag bestemt at Sarpsborg fortsatt skal ha de strengeste koronatiltakene i to uker til. -Det var som forventet, sier ordfører Sindre Martinsen-Evje som samtidig stiller spørsmålstegn ved at kommuner i nærheten nå kan gjenåpne butikker og restauranter.

Før påske innførte regjeringen de strengeste tiltakene (kalt 5a) for alle kommunene i Viken, gjeldende fra 16. mars til 11. april. I Sarpsborg var det en sterk økning i smittetallene fra uke 8 til toppnivået i uke 11 med 267 nye smittede. Deretter har tallene stabilisert seg på et høyt nivå, med 236 smittede i uke 12 og 230 smittede i forrige uke. Det har vært en nedgang i inneværende uke, med 90 smittetilfeller så langt.

Fortsatt 5a-tiltak

Torsdag formiddag var Sarpsborg og de andre kommunene i Viken og Oslo i møte med Statsforvalteren. Der var ordfører Sindre Martinsen-Evje tydelig på at Sarpsborg ønsket å fortsette med dagens strenge tiltak i ytterligere to uker. Han var samtidig klar på at tiltakene må harmoniseres med Oslo slik at ikke det blir store forskjeller mellom kommunene. 

Litt etter klokka 10 lørdag kom regjeringen med sin beslutning. Denne innebærer at Sarpsborg fortsetter med dagens strenge koronatiltak, de såkalte 5a-tiltakene. Tiltakene vil vare minst fram til og med 25. april.

-Som forventet

-Det var som forventet. Med det smittetrykket som har vært i Sarpsborg i lang tid nå, er det dessverre helt nødvendig å fortsette med strenge tiltak en stund til. Vi er blant annet usikre på hvilken virkning påsken har hatt på smittesituasjonen. I løpet av de neste to ukene vil vi få svar på det og da har vi bedre forutsetninger for å vurdere om det kan bli aktuelt med lettelser i tiltakene, sier ordfører Sindre Martinsen-Evje.

5a-tiltakene vil også gjelde for noen av kommunene rundt oss: Fredrikstad, Rakkestad, Råde og Moss. Men Halden, Hvaler, Skiptvet og noen andre Østfold-kommuner får lettere tiltak, såkalte 5b-tiltak, som blant annet betyr at butikker og restauranter kan holde åpent. På den annen side jobber regjeringen med å harmonisere tiltakene i Oslo med 5a-tiltakene, noe som er forventet å skje i løpet av neste uke.

Forskjeller

-Jeg stiller spørsmålstegn ved at det nå blir store forskjeller fra kommune til kommune. Mens Sarpsborg må holde butikker og restauranter stengt, vil flere kommuner rundt oss kunne holde åpent. Det gir en uheldig virkning for næringen, i tillegg til at det trolig vil bety økt mobilitet mellom kommunene, noe som igjen kan resultere i økt smitte, sier Sindre Martinsen-Evje.

Kriseledelsen i Sarpsborg har besluttet at rødt nivå i grunnskole fortsetter i uke 15 og 16, mens barnehagene blir på gult nivå inntil videre.