Hopp til hovedinnholdet

Nyhetsarkiv om korona

>Enda strengere tiltak fra fredag

Innhold

Enda strengere tiltak fra fredag

04.01.2021 av Pål Nilsen

Fra fredag skjerpes koronatiltakene i Sarpsborg ytterligere. Det innebærer blant annet stans av alle organiserte fritidsaktiviteter og breddeidrett og fortsatt forbud mot innendørs arrangementer. Kino, treningssentre, idrettsanlegg og svømmehaller blir stengt.

Denne saken er oppdatert onsdag 6.1.21 kl 14.45 etter vedtak i formannskapet.

Se også denne siden for en detaljert oversikt over de tiltakene som gjelder i Sarpsborg akkurat nå.

For en måned siden kom Sarpsborg kommune med en egen forskrift med påbud og forbud, i stedet for råd og anbefalinger. Rett før jul ble forskriften skjerpet og forlenget til 7. januar. Nå har formannskapet vedtatt en ny forskrift fram til og med 21. januar som fører til enda sterkere tiltak fra og med førstkommende fredag.

Her er de lokale tiltakene

I den nye forskriften inngår disse tiltakene:

 • Det frarådes å ha gjester i hjemmet eller gå på private besøk. Det er uansett forbudt å ha flere enn fem gjester hjemme eller i leide lokaler
 • Besøk på sykehjem og helsehus forbys. Det er samtidig sterkt anbefalt å ikke gå på besøk til personer i risikogruppen, blant annet i bofellesskap
 • Det blir fortsatt påbudt med munnbind på offentlige steder der du ikke kan holde én meters avstand til andre
 • Alle organiserte fritidsaktiviteter og breddeidrett innendørs og utendørs er forbudt, også for barn og unge
 • Det er fortsatt ikke tillatt å gjennomføre arrangementer innendørs, med noen unntak (for eksempel begravelser, vielser, dåp og arrangementer med profesjonelle utøvere)
 • Offentlige steder og virksomheter der det foregår kultur-, underholdnings- eller fritidsaktiviteter som samler mennesker innendørs skal holde stengt, for eksempel idrettsanlegg, treningssentre, museer, kino, konsertsteder, lekeland og svømmehaller. Unntak gjelder for biblioteker, gallerier og annen utsalg av kunst, steder der det pågår aktiviteter for toppidrett og for rehabilitering og opptrening som tilbys individuelt på treningssentre og lignende steder.
 • Begge foreldre (hvis de bor sammen) må jobbe i samfunnskritiske yrker for å få rett til utvidet tilbud på barnehage og SFO
 • Arbeidsgivere skal sørge for at ansatte jobber hjemmefra så langt det er praktisk mulig

De nye reglene gjelder fra og med fredag 8. januar til og med torsdag 21. januar. Fram til og med torsdag gjelder disse reglene.

Sarpsborg kommune har allerede innført rødt nivå for alle skoler og barnehager de to første ukene i januar. Barn, elever og foresatte får beskjed direkte fra sin barnehage eller skole på hva dette innebærer for dem.

-Meget alvorlig

-Smittetallene i Sarpsborg har ikke gått ned slik vi ønsket etter fire uker med forbud og påbud. Selv om antallet registrerte koronasmittede var noe lavere i jule- og nyttårsuka, antar vi dette har sammenheng med at færre har blitt testet. Faktisk er andelen av testede som får bekreftet smitte større enn noen gang før. Sarpsborg er derfor fortsatt på det nest høyeste risikonivået, sier kommuneoverlege Sapna Iqbal.

Ordfører Sindre Martinsen-Evje er svært bekymret, blant annet fordi nær sagt alle kommunens helsetjenester er berørt av smitte og karantener.

-Situasjonen er fortsatt meget alvorlig. I tillegg til mye smitte fører karantener til at vi har problemer med å opprettholde helsetjenestene. Vi har i flere omganger varslet strengere tiltak hvis vi ikke opplever en bedring i situasjonen og derfor hadde vi nå ikke noe annet valg enn å vedta ytterligere innstramminger, sier ordfører Sindre Martinsen-Evje.

Besøksforbud og stenginger

Allerede tirsdag tok Sarpsborg kommune grep på områder som ikke krever en formell forskrift. Dette gjelder disse kommunale tjenestene:

 • Sykehjemmene er stengt for besøk og det er sterke restriksjoner på besøk i bofellesskapene
 • Aktiviteten i hjemmetjenesten er redusert, blant annet ved at renhold ikke lenger kan ytes som hjemmehjelpsoppdrag i like stor utstrekning som tidligere. Kommunen håper at mange av de pårørende kan hjelpe til med praktiske oppgaver som å smøre mat, varme middag, enkel påkledning, hente post og gi medisiner, men kommunen vil fortsatt levere livsnødvendig helsehjelp
 • Sarpsborg scene holder stengt ut januar
 • Kommunens utleielokaler, gymsaler og idrettsanlegg er stengt, unntatt for toppidretten
 • Servicetorget er stengt for oppmøte, men kan nås på telefon 69 10 80 00 eller du kan benytte selvbetjeningsløsningene.

Nasjonale tiltak

Tiltakene ovenfor kommer i tillegg til regjeringens tiltak som trådte i kraft sist mandag. Disse innebærer blant annet:

 • Forbud mot å skjenke alkohol på serveringsstedene
 • Unngå unødvendige reiser i inn- og utland

-Vi har fått de første vaksinene, men det er fortsatt langt fram til vi kan leve som før. For å få kontroll på situasjonen er vi helt avhengig av at alle innbyggere følger alle de nye tiltakene, selv om mange av dem er inngripende, sier ordfører Sindre Martinsen-Evje.

De to foregående forskriftene har vært så å si likelydende i Sarpsborg og Fredrikstad fordi smittesituasjonen har vært lik i de to kommunene. Nå er situasjonen litt mer ulik og derfor er forslaget til ny forskrift kun for Sarpsborg kommune.

På denne siden får du en alltid oppdatert oversikt over tiltakene som gjelder i Sarpsborg akkurat nå.