Finn ansatt

Kontakt oss

Åpningstider

Ledig stilling

Min side

>Bofelleskapet på Værn blir et miljøvennlig bygg i massivtre

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Disse tilbakemeldingene blir ikke besvart.
Ikke skriv noe personsensitivt.

Bofelleskapet på Værn blir et miljøvennlig bygg i massivtre

10.01.2019

Kommunen skal for første gang bygge i massivtre, noe som er en svært miljøvennlig byggemetode. Her blir det plass til 12 personer med bistandsbehov.

Kontrakt er inngått med totalentreprenør Nipas AS. I mai 2018 ble første spadestikk tatt, og etter planen blir bygget overlevert sommer 2019. Det er planlagt full drift fra 2020.

Det er første gang kommunen skal bygge et bygg i massivtre, og har ingen erfaringer med hvilket prisnivå det er for slike bygg. Det er anslått en totalkostnad på cirka 55 millioner kroner, men det er lagt inn en variabel på +/- 30 prosent.

Selv om det er større usikkerhet rundt kostnadene av dette bygget, er de miljømessige besparelsene viktigere – derfor bestemte formannskapet at massivtre skulle brukes som byggemetode.

I tillegg står det i sakspapirene til formannskapet at man ønsket at kommunen skulle gi ut et signal til bransjen, om at det er lurt å tilegne seg kunnskaper om denne byggekonstruksjonen – da det i framtiden vil komme flere bygg av denne typen. Før anbudsrunden inviterte kommunen til et obligatorisk seminar om massivtre.

- Vi ønsket å sikre kvaliteten på arbeidet, siden vi ikke har brukt dette byggesystemet før, sier prosjektleder ved Enhet Utbygging, Anne Gro Lamberg.

Drift

12 personer med bistandsbehov skal flyttes inn. Det er Enhet boveiledning Skjeberg  som får ansvaret for driften.

Om bygg i massivtre

CO2-binding i massivtre

Det er anslått at det vil medgå 495 m3 massivtre for å bygge Værn. Det binder 1 163 tonn CO2. Denne reduksjonen av CO2 i luften tilsvarer utslipp fra 470 biler, Volvo V70, som kjører 15 500 km i ett år.

Inneklima

Inneklima i massivtre oppleves mye bedre, enn i betongbygg. Trekonstruksjonen gjør at bygget tar opp og avgir fukt. I denne typen bygg, brukes ikke fuktsperre. På den måten blir det et pustende bygg. Selv om trematerialene tar opp fukt, er bygget mindre utsatt for råte – siden fukten ikke blir sperret inne av en plastduk.

Et bygg i massivtre, trenger ikke like mye oppvarming som andre bygg. Trematerialet oppleves varmere. Dersom du for eksempel går på et tregulv oppleves det varmere, enn andre typer gulv.

I Østerrike og Tyskland er det mer vanlig å bygge med massivtre. De har forsket på inneklima, og det viser seg at personer som oppholder seg i bygg med massivtre får lavere puls og høyere konsentrasjon, enn personer i betongbygg.

Byggeprosessen

Bygg i massivtre er raskere å montere.
Lav vekt reduserer behovet for store kraner og annet kostnadskrevende utstyr under montering på byggeplass.
Transportkostnadene reduseres, og lav vekt gir positive effekter på andre bærende bygningsdeler og fundamenter.

Utemiljø
 • Mindre CO2 i lufta, siden tre binder karbon
 • Tre er en fornybar og bærekraftig ressurs
 • Gjenvinning og gjenbruk er enkelt
 • Fremstillingsprosessen utnytter i stor grad fornybar energi
 • Gode egenskaper med tanke på varme, fukt, akustikk og brannmotstand
Brannmotstand

Elementer av massivtre har god brannmotstand under en fullt utviklet brann. Dette fordi elementer av massivtre har lav varmeledningsevne og innbrenningshastigheten skjer relativt langsomt.

Gjenværende trevirke bak forkullingslaget i et element av massivtre, opprettholder sine stivhets- og fasthetsegenskaper. Med bakgrunn i dette vil konstruksjoner av massivtre kunne oppnå både høy klassifisering for bæreevne under brann, og brannskillende funksjon.

Bæresystem med massivtrekonstruksjoner er generelt mer robuste med hensyn på å bevare sin bæreevne og stabilitet i en brann enn ordinære bæresystem i treverk med bjelker og søyler. Dette gjør at det er enklere å forutsi tiden før kollaps i massivtre enn i f.eks en stål- og betongkonstruksjon, og tryggere for brannmannskap som skal inn i bygget ved brann.

Dette vil bygget inneholde

 • 12 leiligheter for personer med store funksjonsnedsettelser.
 • Leilighetene er fordelt på to etasjer. De minste leilighetene er på 55 kvadratmeter og de største er på 60 kvadratmeter.
 • Én vegg i hver leilighet vil være synlig massivtre.
 • Seks av leilighetene er tilpasset brukere med multifunksjonsnedsettelser. Alle leilighetene kan ha individuelle tilpassinger – man kan velge mellom ulike fronter på kjøkkenet, farge på veggene o.l. Hvis massivtreveggen ønskes malt, må det brukes en spesialmaling for å få best mulig utnyttelse av det gode inneklimaet som massivtre gir.
 • Alle leilighetene får eget uteområde – enten på markplan eller en balkong.
 • Det vil bli heis i bygget og lagt opp mulighet for takheis på rommene.
 • Alle leilighetene inneholder stue/kjøkken, soverom, bad og bod. I tillegg deler seks leiligheter et felles oppholdsrom.

Slik blir uteområdene

 • Hele tomta er på 11 mål.
 • Her blir det lagt opp til universelt utformede gangveier og hage med plass for aktivitetsområde.
 • Hester beiter utenfor og det blir god utsikt mot Skjebergkilen.
 • Bygget ligger på det laveste punktet på tomta, for ikke å virke ruvende i terrenget.