Hopp til hovedinnholdet

Lande barneskole

>Om oss

Innhold

Lande barneskole_løp for tv-aksjonen 2021. Bildet viser barn i parken.

Om oss

Publisert: 27.05.2021

Lande barneskole er en skole i Sarpsborg, med rundt 450 elever.

Lande barneskole er blant de største barneskolene i Sarpsborg kommune. Skoleåret 2022/2023 er det ca 450 elever ved skolen. Det er elever fra 1. - 7. klasse, og alle trinn har tre paralleller. SFO har ca 150 barn.

For å kunne ivareta alle disse barna har skolen ca. 65 ansatte, som hver dag har som mål å gi elevene en best mulig skolehverdag.

Lande Barneskole ligger med nærhet til både Sarpsborg sentrum og flere fine aktivitetsområder. Beliggenheten vår gir gode muligheter til å bruke nærmiljøet i opplæringen, bl.a. ved å besøke Inspiria, bibliotekene, Borgarsyssel og ulike bedrifter.

For oss er begrepet uteskole mer enn å bruke naturen som klasserom. Vi kan også flytte læringsaktiviteter til Sarpsborg stadion, kunstgressmatta på Kurland og Sparta, ishallen Sparta amfi, Tunevannet og Sarpsborgmarka.

Lande skoles historie

Lande barneskole og SFO er idag en godt etablert "institusjon" i vestre del av Sarpsborg kommune. Den er en av de største barneskolene i Sarpsborg kommune. Sommeren 1915 ble skolen innviet og tatt i bruk. Det gikk da 200 elever på Lande. Dette er lang levetid for en skole, men historien om Lande er egentlig enda eldre.

Så tidlig som i 1894 ble det diskutert å etablere en skole på Lande. Den gang gikk alle barna på Klokkerskolen på Alvim. Man prøvde å argumentere for en ny skole på Lande, med at barna  hadde lang skolevei,men det nyttet ikke. Det var også mange andre med lang skolevei på den tiden.

Barnetallet vokste og til slutt tvang det seg frem en ny skole. Først i drengestua på prestegården, senere ble det bygd en skole på samme grunn, det var fra 1907, og endelig i 1915 kunne en stor, ny skole invvies mens den forrige ble lærerbolig. Les mer. 

Samspill gir vekst

Lande barneskole har valgt slagordet - Samspill gir vekst - som en slags rettesnor for vårt arbeid. I en egen pedagogisk plattform uttrykker enheten hvilke verdier, hvilket elevsyn og menneskesyn og hvilke læringssyn som skal gjennomsyre enhetens samlede arbeid.

Slagordet er ment å skulle sammenfatte innholdet i denne verdiplattformen.

Det innebærer at Lande barneskole mener at samspill mellom alle aktører i miljøet gir et bedre resultat og innebærer noe mer enn samarbeid.

Gjennom slagordet forsøker vi å formidle et syn om at vi, når vi evner å få til et fruktbart samspill, klarer å få 1+1 til å bli mer enn 2!

Vi er opptatt av å få slagordet til også å omfatte de foresatte. Det innebærer at vi utfordrer den enkelte til å spille på lag med oss løpende gjennom året.

Vi vet at vi hele tiden kan gjøre ting bedre og vi er opptatt av å lete etter disse forbedringspunktene.

Samtidig er vi hele tiden nødt til å forholde oss til rammebetingelser og bestemmelser som vi ikke selv kan påvirke.

Det gir oss selvsagt noen vanskelige utfordringer som også til tider kan oppleves som at vi står i et ”krysspress” mellom egne intensjoner og ønsker på den ene siden, og reelle muligheter og faktiske virkemidler på den annen side.

Vi tror imidlertid at en god dialog og et samspill som er basert på en avklart forståelse av de roller vi har, vil danne et godt grunnlag for videre utvikling av Lande barneskole.  

Vi er gitt et oppdrag som vi tar svært alvorlig.

Vi tror at vi gjennom hele tiden å lete etter muligheter for å få etablert det gode samspillet, evner vi å vokse videre mot de målene som er satt. Det å kunne oppfylle formålet med opplæringen tuftet på Opplæringslovens formålsparagraf som lyder slik:

Opplæringen i skolen skal, i samarbeid og forståelse med hjemmet, åpne dører mot verden og framtiden og gi elevene historisk og kulturell innsikt og forankring.

Opplæringen skal bygge på grunnleggende verdier i kristen og humanistisk arv og tradisjon, slik som respekt for menneskeverdet og naturen, på åndsfrihet, nestekjærlighet, tilgivelse, likeverd og solidaritet, verdier som også kommer til uttrykk i ulike religioner og livssyn og som er forankret i menneskerettighetene.

Opplæringen skal bidra til å utvide kjennskapen til og forståelsen av den nasjonale kulturarven og vår felles internasjonale kulturtradisjon.

Opplæringen skal gi innsikt i kulturelt mangfold og vise respekt for den enkeltes  overbevisning. Den skal fremme demokrati, likestilling og vitenskapelig tenkemåte.

Elevene skal utvikle kunnskap, ferdigheter og holdninger for å kunne mestre eget liv og for å kunne delta i arbeid og fellesskap i samfunnet. De skal få utfolde skaperglede, engasjement og utforskertrang. Elevene skal lære å tenke kritisk og handle etisk og miljøbevisst. De skal ha medansvar og rett til medvirkning.

Skolen skal møte elevene med tillit, respekt og krav og gi dem utfordringer som fremmer danning og lærelyst. Alle former for diskriminering skal motarbeides.