Hopp til hovedinnholdet

Nyhetsarkiv om korona

>Andre vaksinedose tidligere

Innhold

Andre vaksinedose tidligere

09.06.2021

FHI reduserer nå intervallet mellom første og andre vaksinedose. Dette fører til nye timer for 2750 sarpinger. -Vi skal sørge for at alle får sin tiltenkte vaksinedose, sier helsesjefen.

Folkehelseinstituttet (FHI) endrer strategien for koronavaksinasjon jevnlig. De første leveransene ble prioritert til de aller eldste og til personer med underliggende sykdommer. Når de fleste i disse gruppene i Norge var fullvaksinert ble intervallet mellom første og andre dose økt fra 6 til 12 uker for friske under 65 år. Dette skjedde 7. mai og gjelder mRNA-vaksinene Moderne og Pfizer.

Fra 12 til 9 uker

Dette bidro til at flere av de tilgjengelige vaksinedosene kunne brukes som førstedoser. I Sarpsborg er det gode prognoser for at alle over 18 år har fått første dose innen 6. juli. 

Nå har FHI redusert intervallet fra 12 til 9 uker for å sikre en så rask fullvaksinasjon av befolkningen som mulig. Endringen trådte i kraft umiddelbart og gjelder personer under 65 år uten underliggende sykdommer og som er vaksinert med Moderna eller Pfizer, som er de vaksinetypene som nå brukes i Norge.

Nye timer for 2750 sarpinger

Her i Sarpsborg har 2750 personer fått første vaksinedose i perioden med 12 ukers intervall. Dette gjelder personer mellom 55 og 64 år uten underliggende sykdom som allerede har fått første dose og som samtidig har fått time til dose 2 etter 12 uker. Etter FHI’s endring til 9 uker, må alle disse få tilbud om ny time slik at de kan få sine andredoser tre uker tidligere enn planlagt. 950 av disse fikk tilsendt ny time på SMS for noen dager siden og de resterende 1800 får ny time tilsendt i løpet av kort tid. De tidligste andredosene for disse personene settes siste uke i juli.

-Alle skal få en time som passer

-Vi er nødt til å holde oss til de gjeldende reglene fra FHI og beklager ulempene som denne endringen innebærer. Enkelte kan nok oppleve at de nå får ny time mens de har ferie, en ferie som de kanskje har planlagt i forhold til den opprinnelige timen de har fått. Vi håper likevel at så mange som overhodet mulig takker ja til den nye timen de blir tilbudt. De vil jo med dette bli fullvaksinert tre uker tidligere enn opprinnelig planlagt, sier helsesjef Øivind Werner Johansen.

-For de som ikke klarer å møte til den nye oppsatte timen, er det viktig at de takker nei når tilbudet kommer på SMS. Da skal vi sørge for at de får tilbud om ny time noe senere, men godt innenfor det som er nødvendig for å opprettholde beskyttelse mot koronasykdom, sier helsesjefen.

Nye aldersgrupper

Vaksinasjonsprogrammet i Sarpsborg pågår for fullt med rekordhøye leveranser de neste ukene. I går, tirsdag, fikk de siste i aldersgruppen 45 til 54 år tilbud om time til første vaksinedose. Samtidig fikk de eldste i aldersgruppene 18 til 24 år og 40 til 44 år tilbud om vaksine, faktisk så mange som 1130 personer i hver gruppe. Du må ha fylt 18 år for å få vaksine i denne omgang.

-Nå går det virkelig unna. Alt tyder på at vi skal kunne nå målsettingen om å være ferdig med alle førstedosene i Sarpsborg senest 6. juli. Og når vi nå opplever svært lite smitte om dagen, kan vi få en trygg og god sommer i Sarpsborg, mener helsesjef Øivind Werner Johansen.

Du kan lese alt om vaksinasjonsprogrammet i Sarpsborg her. 

Her får du oppdatert oversikt over hvor mange som er vaksinert.