Hopp til hovedinnholdet

Nyhetsarkiv om korona

>Åpner for voksenidrett?

Innhold

Åpner for voksenidrett?

02.03.2021

I forslag til ny forskrift åpnes det opp for at voksne i Sarpsborg endelig kan drive utendørs breddeidrett og fritidsaktiviteter igjen. De øvrige koronatiltakene foreslås å være som i dag også de neste tre ukene.

Etter forholdsvis lave smittetall de siste dagene, ble det i går meldt om 27 nye tilfeller av koronasmitte i Sarpsborg. Flere knyttes til et utbrudd ved Hannestad barneskole, der et titalls elever er bekreftet smittet og utbrudd ved Family Sports Club på Grålum der tilsammen fire personer så langt er bekreftet smittet. Det er forventet at det kan bli flere smittede i disse utbruddene.

Mutert virus

Dette var det noe dystre bakteppet da kommunens kriseledelse tirsdag ettermiddag diskuterte detaljene i ny forskrift.

-Vi ser at de aller fleste smittetilfellene i Sarpsborg nå skyldes det muterte engelske viruset. Viruset sprer seg lettere enn variantene vi hadde tidligere. Der flere personer møtes er risikoen stor for at flere blir smittet når en person har viruset. For å oppdage og stoppe utbrudd av det muterte viruset, må vi sette flere i karantene og teste flere enn tidligere. På denne måten kan vi sette inn nødvendige tiltak raskt. Vi må være forberedt på at vi også i tiden framover vil få slike enkeltutbrudd med mange smittede. Det krever stor innsats for å oppdage og slå disse ned. På bakgrunn av den utfordrende smittesituasjonen mener vi det er riktig å forlenge dagens koronatiltak i tre nye uker, sier kommuneoverlege og virksomhetsleder helse, Karianne Jenseg Bergman.

Ny forskrift

Torsdag klokka 9 møtes formannskapet i Sarpsborg for å behandle ny forskrift. Hvis de følger kommunedirektørens anbefaling, vil dagens koronatiltak fortsette fram til og med 25. mars – dog med ett unntak. Helt siden 4. desember har voksne i Sarpsborg ikke fått lov til å drive fritidsaktiviteter og organisert breddeidrett. Nå foreslås det å åpne opp for slike aktiviteter utendørs, mens det fortsatt vil være forbudt innendørs.

-Tidligere har vi prioritert å lette på tiltak for barn og unge. Nå åpner vi opp for noe mer aktivitet også for de voksne, gjennom at de kan gjenoppta organisert trening utendørs. Det er vi veldig glade for, særlig nå når våren er i anmarsj og været innbyr til slike aktiviteter, sier ordfører Sindre Martinsen-Evje, som tar et lite forbehold om at fortsatt høye smittetall tirsdag og onsdag kan føre til endringer i forslaget.

-Husk smittevernreglene

Kommuneoverlege Karianne Jenseg Bergman, understreker at de som gjenopptar utendørs aktivitet fortsatt må utvise forsiktighet og ta hensyn til de vanlige smittevernreglene.

-Risikoen for smitte til mange er størst der flere personer samles over tid. Det er viktig at de som nå starter med aktivitetene sine, holder avstand både før, under og etter aktiviteten og følger smittevernrådene i veilederne til aktiviteten de utøver. Både klubben eller organisasjonen og den enkelte utøver har et viktig ansvar her. Ved å åpne opp for flere møtepunkter mellom personer, øker risikoen for spredning av smitte og utbrudd. Risikoen er mindre utendørs enn innendørs. Vi ønsker å fortsette vår strategi med en gradvis gjenåpning til tross for det muterte viruset, men vi må ta det langsommere enn det vi i utgangspunktet tenkte slik at vi ikke mister kontrollen, sier hun.

På denne siden ser du alltid de gjeldende koronatiltakene i Sarpsborg. 

Hvem skal i karantene?

I forbindelse med smitteutbruddet på Family Sports Club, gikk kommunen og treningssenteret i går ut med informasjon til berørte personer. Der var det noen uklarheter som kommuneoverlegen ønsker å tydeliggjøre.

-Vi beklager at det ble gitt litt ulik informasjon fra kommunen og treningssenteret. Det er altså slik at alle som trente på senteret i samme tidsperiode som de smittede skal testes og gå i karantene. Også deres husstandsmedlemmer skal i karantene. Dette gjelder de som var i lokalene 22. februar mellom klokka 08.30 og 10.00 og 25. februar mellom klokka 09.00 og 11.00. Alle andre som var i treningssenteret på disse to aktuelle dagene, men på et annet tidspunkt av dagen enn de smittede, skal også testes og gå i karantene. Hvis de ikke har symptomer, bør ikke deres husstandsmedlemmer gå i karantene. Alle karantener gjelder inntil det foreligger negativt prøvesvar, sier Karianne Jenseg Bergman.

Får flere vaksiner

Regjeringen har i dag bestemt å gi kommuner med høyt smittetrykk flere vaksiner enn de normalt skulle hatt. Sarpsborg er en av noen få kommuner som fra midten av mars vil få omlag 20% flere vaksinedoser. Les mer om den nye vaksinestrategien her

-Vi er veldig glade for at regjeringen fulgte anbefalingen fra FHI om en viss skjevfordeling av vaksinene. Vi har lenge ment at Sarpsborg og andre kommuner med høyt smittetrykk skulle få flere vaksiner enn kommuner med lite eller ingen smitte. Vi ser at det er mye mindre smitte blant eldre som nå er vaksinert. Med flere vaksinerte der det er mye smitte vil det totale smittetrykket gå ned, og det vil hele landet tjene på, sier ordfører Sindre Martinsen-Evje.

Her kan du lese alt om vaksinasjonsprogrammet i Sarpsborg.