Hopp til hovedinnholdet

Nyhetsarkiv om korona

>Flere muterte virus

Innhold

Flere muterte virus

07.02.2021 av Pål Nilsen

Åtte nye tilfeller av mutert koronavirus er påvist i Sarpsborg, hvorav seks var ventet. To fjerdeklasser på Lande barneskole testes i morgen og alle i elevenes husstander settes i karantene til prøvesvar foreligger.

Lørdag 30. januar fikk Sarpsborg påvist det første tilfellet av mutert koronavirus etter en stikkprøve som var blitt analysert av Folkehelseinstituttet. Minst 15 personer er smittet i dette utbruddet, som førte til massetesting på Grålum barneskole, Kruseløkka ungdomsskole og Bikuben barnehage. Det ble ikke påvist nye positive prøver etter massetestingen. Utbruddet har også forgreninger til fødeavdelingen på sykehuset Østfold. 

To stikkprøver

Det var nye stikkprøver fra FHI som førte til at Sarpsborg kommune i dag, søndag, fikk beskjed om to nye tilfeller av den britiske virusvarianten.

-Begge disse stikkprøvene gjelder tester som ble bekreftet positive 1. februar og knyttes til Lande barneskole. Det gjelder en elev og en nærkontakt til en annen elev. Vi jobber med utvidet smittesporing nå, så det er for tidlig å si så mye om sammenhengen til andre kjente utbrudd, inklusiv det forrige med mutert virus, forteller virksomhetsleder helse, Karianne Jenseg Bergman.

To skoleklasser

Det er andre regler for hvordan kommunen går fram når det er et mutert virus. Alle nærkontakter skal testes, uavhengig av symptomer og husstandsmedlemmer til nærkontakter skal i karantene til første testsvar foreligger. Nærkontaktene skal testes når de går inn i karantenen hvis det blir oppdaget tidlig og alltid på slutten av karantenen, tidligst dag 7. Dette for å redusere risikoen for ytterligere spredning.

Søndag kveld fikk elever i to fjerdeklasser ved Lande barneskole beskjed om at de må teste seg i morgen og at de og deres husstandsmedlemmer settes i karantene inntil prøvesvar foreligger. De som ikke har blitt ringt opp søndag, har fått beskjed om det viktigste via sms og vil bli ringt opp mandag med flere detaljer. Smittesporingen fortsetter da og det kan derfor bli behov for ytterligere testing og karantener.

Skole som vanlig

Tom Richard Berg, virksomhetsleder på Lande barneskole, sier at de starter opp igjen med ordinær undervisning som planlagt i morgen.

-Sist mandag fikk vi påvist noen tilfeller av smitte, som førte til mange elever og ansatte i karantene. På grunn av bemanningssituasjonen har derfor hele skolen hatt hjemmeundervisning fra tirsdag. De to berørte fjerdeklassene og to sjetteklasser har karantene noen dager framover, mens resten av våre elever møter til vanlig skoledag i morgen, mandag, sier Tom Richard Berg.

Har strenge tiltak

Undersøkelser tyder på at den britiske virusvarianten er 40-70% mer smittsom enn ordinært koronavirus, men at det ikke er større fare for alvorlig sykdom og død. Sarpsborg har strenge tiltak som er vedtatt nasjonalt med varighet til og med 10. februar. Behovet for videre tiltak i Sarpsborg vil bli vurdert i begynnelsen av neste uke.

-Vi jobber nå med gjennomgang av smittesporingen tilknyttet disse nye påviste tilfellene slik at vi får satt i verk tiltakene som gjelder ved denne virusvarianten. Vi sikrer at alle nærkontakter som ikke allerede er testet blir testet slik at vi kan få oversikt over situasjonen, sier virksomhetsleder Karianne Jenseg Bergman.

Seks forventede resultater

-Vi har også fått bekreftet seks andre tilfeller av mutert virus i dag. Vi sendte inn fem prøver fra utbruddet med det første muterte viruset og en fra Comet-utbruddet for nærmere analyse. Alle viste mutert virus. Noe annet ville vært svært overraskende, sier Bergman.

13 nye smittede

Etter flere dager med lave smittetall i Sarpsborg, var det en kraftig økning med 13 tilfeller på søndag. 3 av disse er personer fra Sarpsborg som er smittet i utbrudd i Moss og Fredrikstad der det er påvist mutert virus.