Hopp til hovedinnholdet

Nyhetsarkiv om korona

>Nye, strengere tiltak

Innhold

Nye, strengere tiltak

21.11.2020

Sarpsborg kommune innfører rødt nivå på de videregående skolene. I tillegg anbefales alle fra 16 år og oppover å ikke delta i organiserte fritidsaktiviteter og breddeidrett i to uker framover. Smittesituasjonen fører også til redusert aktivitet for enkelte som mottar hjemmetjenester.

De nye anbefalingene fører blant annet til at oppsetningene av Grease på Sarpsborg scene lørdag og søndag er avlyst.

Videregående skoler

I løpet av de siste dagene har St Olav videregående skole opplevd flere smitteutbrudd. Det startet med en elev onsdag, mens det fredag ble registrert hele syv nye smittetilfeller blant elever på skolen. Foreløpige tall for lørdag viser ytterligere ett tilfelle på St. Olav. Totalt er om lag 260 elever og 34 lærere satt i karantene.

I tillegg har særlig Greåker videregående skole opplevd mange smittetilfeller de siste par ukene. Også der er det et nytt tilfelle i dag, lørdag.

Rødt nivå

Kriseledelsen i Sarpsborg kommune bestemte lørdag at de videregående skolene endres fra gult til rødt nivå fra og med tirsdag 24. november. Alle elever vil få informasjon direkte fra skolene om hva det innebærer for dem.

Rødt nivå betyr ikke at skolene stenges, så lenge det er forsvarlig å holde dem åpne. Hjemmeundervisning kan være aktuelt, men det avhenger av situasjonen ved hver enkelt skole. Rødt nivå tilsier også at ikke skal ha undervisning på tvers av sine faste klasser. Det skal også vurderes ulike oppmøtetider for elevene.

-Bakgrunnen for at vi endrer til rødt på videregående skoler er at vi ser en betydelig økning i antallet smittetilfeller og at vi de siste dagene har sett flere tilfeller av såkalt vill smitte, det vil si at vi ikke klarer å finne ut hvordan personene har blitt smittet. Det store antallet fører også til et stort press på kapasiteten vår til smittesporing, forteller kommuneoverlege Sapna Iqbal.

Barne- og ungdomsskoler

Barne- og ungdomsskolene, samt barnehagene, fortsetter på gult nivå. Det er ikke registrert noen økning i antallet smittetilfeller for barn og ungdom i grunnskolen og derfor fortsetter de som tidligere. Kriseledelsen følger utviklingen tett og vil kunne endre til rødt nivå hvis det blir en betydelig økning også her.

Fritid og breddeidrett

For å oppnå ønsket effekt anbefaler Sarpsborg kommune at alle fra 16 år og oppover unngår å delta i organiserte fritidsaktiviteter og i breddeidrett. Dette gjelder fra og med søndag 22. november og foreløpig fram til og med lørdag 5. desember.

Grease på Sarpsborg scene avlyses både i dag og i morgen, siden flere av deltakerne er satt i karantene og enkelte av disse har symptomer.

Det er for øvrig karantene og avlyste kamper for Sparta A-lag og U21-lag på grunn av smitte.

Hjemmetjenesten

Det er påvist smitte blant brukere og to ansatte ved Hjemmetjenesten vest som omfatter Greåker, Solli, Hannestad, Brevik, Grålum, Lande, Kurland og Trøsken. 30 pasienter og 21 ansatte er i karantene.

-Når så mange ansatte er i karantene må vi redusere aktiviteten. Vi vil ikke kunne tilby renhold som hjemmehjelpsoppdrag fra i dag og fram til og med 28. november. Vi håper også at mange av de pårørende kan hjelpe til med praktiske oppgaver som å smøre mat, varme middag, enkel påkledning, hente post og gi medisiner, men kommunen vil fortsatt levere livsnødvendig helsehjelp, sier assisterende direktør Alice Reigstad.

-Må få ned smitten

-Vi er i en alvorlig situasjon. Nå er det mye smitte på videregående skoler og derfor setter vi i verk tiltak som er mest mulig målrettet mot elevene der. Det betyr endringer i skolehverdagen, men også på fritiden. Om alle er flinke til å følge anbefalingene kan vi forhåpentligvis gå tilbake til en mer normal tilstand om et par uker. Med dagens nye tiltak skjermer vi fortsatt barna og de yngste ungdommene, siden vi ikke har mye smitte der nå, sier ordfører Sindre Martinsen Evje.

Bestill time på nett

De mange tilfellene av smitte og karantener fører til at mange må testes. Det skaper et stort trykk på koronatelefonen. Alle som har behov for test, også nærkontakter, bes om å bestille time på nettet, via kommunens hjemmesider

Sarpsborg kommune har tidligere kommet med lokale anbefalinger rundt munnbind, bruk av hjemmekontor og avlysning av større arrangementer, i tillegg til de nasjonale tiltakene. Les mer her