Hopp til hovedinnholdet

Nyhetsarkiv om korona

>Stenger ned i Sarpsborg

Innhold

Stenger ned i Sarpsborg

15.03.2021

Fra og med midnatt innfører regjeringen svært strenge koronatiltak for alle kommunene i Viken, som blant annet innebærer stengte butikker, kjøpesentre og treningssentre. -Dette var helt nødvendig for å opprettholde kontrollen på smittesituasjonen, sier Sarpsborg-ordfører Sindre Martinsen-Evje.

Alle kommunene i Viken ble hasteinnkalt til møte med Statsforvalteren mandag på grunn av mye smitte i Oslo og store deler av Viken, noe som blant annet går ut over sykehuskapasiteten. I dette møtet var ordføreren tydelig på at Sarpsborg kommune ville stille seg bak nye nasjonale tiltak. 

Strenge og koordinerte tiltak

Klokka 21 mandag kveld kom beslutningen fra helseminister Bent Høie: Alle kommunene i Viken må forholde seg til svært strenge koronatiltak fra og med midnatt, natt til tirsdag 16. mars og til og med søndag 11. april. På pressekonferansen sa ministeren: - 82 prosent av den nye smitten i Norge kommer fra Oslo, Viken og gamle Vestfold fylke, hvor det nå er innført eller innføres svært strenge tiltak. Det bor over 2,1 millioner innbyggere i disse områdene, tilsvarende 40 % av Norges befolkning. Selv om det er variasjoner i smittesituasjonen i Viken, er det viktig med strenge og koordinerte tiltak for å få ned mobiliteten i hele fylket. Like tiltak for hele fylket vil gjøre det lettere å forstå og følge reglene.

Dette er tiltakene

De viktigste tiltakene er:

 • Alle innendørs og utendørs arrangementer er forbudt, unntatt begravelser og digitale arrangementer
 • Alle organiserte idretts- og fritidsaktiviteter er forbudt, med unntak for utendørs aktiviteter for barn og unge under 20 år, så lenge dette skjer i grupper på inntil 10 personer, alle deltakerne kommer fra samme kommune og aktiviteten skjer med minst to meters avstand
 • Alle butikker og kjøpesentre skal holde stengt, med noen unntak, slik som matbutikker, apotek, Vinmonopolet, bensinstasjoner, helsefaglige virksomheter og en-til-en-tjenester som frisører
 • Steder der det foregår kultur-, underholdnings eller fritidsaktiviteter innendørs skal holde stengt, deriblant treningssentre, svømmehaller, bibliotek, kino, tros- og livssynshus
 • Serveringssteder kan kun tilby take-away
 • Full skjenkestopp
 • Påbud om hjemmekontor for alle som kan
 • Påbud om munnbind på offentlige steder der du ikke kan holde minst én meters avstand til andre
 • Anbefalinger om å unngå besøk i hjemmet, holde to meters avstand til andre og unngå unødvendige reiser

Du kan lese de nye tiltakene i sin helhet på Regjeringens nettsider

Sarpsborg har fortsatt en lokal forskrift som gjelder fram til og med 25. mars. I praksis vil den kun gjelde for to forhold der den er strengere enn de nasjonale reglene:

 • Konkret forbud mot mer enn fem gjester hjemme. Her er det nasjonale anbefalinger om å unngå besøk
 • Maksimum 50 deltakere i begravelser. Her sier de nasjonale reglene 100 deltakere

-Veldig leit

-Det er veldig leit at samfunnet må stenge ned igjen. Med smittetallene de siste to ukene og et mutert virus som smitter svært lett, har det imidlertid ikke vært noe valg. Når alle kommunene i Viken nå får de samme reglene, og med enda strengere tiltak i Oslo, kan vi opprettholde kontrollen. Jeg er sikker på at sarpingene også denne gang følger lojalt opp om de nye tiltakene. I løpet av våren vil mange flere bli vaksinert, og det er lov å håpe på en mer normal sommer, sier ordfører Sindre Martinsen-Evje.

Sarpsborg kommune innførte rødt nivå på alle skoler fra og med mandag 15. mars. Her kan du lese mer om hva dette innebærer. Siden det er lite smitte i barnehagene vil de fortsatt ha normale åpningstider. Kommunens kriseledelse kommer imidlertid med en sterk anmodning om å begrense tiden som barna er i barnehagene, slik at smitterisikoen forblir lav.