Hopp til hovedinnholdet

Nyhetsarkiv om korona

>Vaksinerer som planlagt

Innhold

Vaksinerer som planlagt

15.06.2021

Sarpingene opprettholder avtalte timer til vaksinasjon selv om myndighetene nå har økt intervallet mellom dosene fra 9 til 12 uker.

Folkehelseinstituttet (FHI) endrer strategien for koronavaksinasjon jevnlig. I begynnelsen av mai var de aller fleste i risikogruppene fullvaksinerte og da ble intervallet mellom første og andre dose endret fra 6 til 12 uker. Dette for at alle skulle få første vaksinedose raskere. For en ukes tid siden ble intervallet satt ned fra 12 til 9 uker for å sikre en så rask fullvaksinasjon av befolkningen som mulig. 

Nå er det blitt kjent at Norge får langt færre doser Pfizer-vaksine i juli, august og september enn det myndighetene hadde regnet med. Selv om antallet Moderna-doser vil bli flere enn forventet, har FHI nå bestemt at intervallet igjen skal endres til 12 uker. 

-Ingen endring på tildelte timer

-Endringen fra 9 til 12 uker får ingen betydning for alle de sarpingene som allerede har fått time til dose 2, forteller leder for vaksinasjonsprogrammet i Sarpsborg, Per Bjørnar Wiig. Dette betyr blant annet at de 2750 innbyggerne som fikk ny time til sin andre dose for en ukes tid siden, da intervallet ble endret fra 12 til 9 uker, ikke må bytte time nok en gang. Heller ikke for de som fikk innkalling til vaksinasjon i går, blir det endring i tilbudte timer. Men for de som får innkalling i dag, tirsdag, eller senere, vil det legges opp til 12 uker mellom første og andre vaksinedose.

Kombinere vaksiner

FHI åpner nå også for at det skal bli mulig å kombinere Pfizer og Moderna som første og andre dose. Det er disse to vaksinetypene som brukes i vaksinasjonsprogrammet nå og begge er bygget på samme metode (såkalte mRNA-vaksiner).

-Vi har ennå ikke fått indikasjoner på at det er aktuelt å kombinere disse to vaksinene i Sarpsborg. Om leveransene framover gjør det nødvendig, vil vi følge anbefalingene fra FHI, sier prosjektleder Per Bjørnar Wiig.

Endringene i intervallene vil ikke ha betydning for framdriften i Sarpsborg de nærmeste ukene. Alt tyder på at alle sarpinger over 18 år som ønsker det, har fått første vaksinedose innen 6. juli.