Hopp til hovedinnholdet

Nyhetsarkiv om korona

>Varsler forbud mot innendørs arrangementer

Innhold

Varsler forbud mot innendørs arrangementer

22.12.2020

Etter smitte i en tredje menighet varsler kriseledelsen i Sarpsborg enda hardere tiltak. Alle offentlige arrangementer innendørs kan bli forbudt.

(Denne saken er oppdatert 22.12.20 kl. 12.15: Det nye smittetilfellet knyttes til Betania Klavestadhaugen og ikke Betania Skjeberg som vi tidligere meldte. Vi beklager.)

De siste ukene har det vært mange tilfeller av koronasmitte i Sarpsborg. Med 149 smittetilfeller var forrige uke den verste siden koronautbruddet startet i mars.

Tre menigheter

De to utbruddene i Norge for Kristus og Bless Kristne Senter har i stor grad bidratt til de høye smittetallene den siste tiden. Søndag ble det også avdekket smitte i en tredje menighet, Betania Klavestadhaugen.

-Vi går inn i en høytid der det tradisjonelt er mange religiøse arrangementer. Dessuten har vi hatt et utbrudd som knyttes til et arrangement på Sarpsborg scene. Derfor ser vi ingen annen mulighet enn å foreslå at alle offentlige arrangementer innendørs i jule- og nyttårshelgen forbys, forteller ordfører Sindre Martinsen-Evje.

Behandles klokka 13 tirsdag

Formannskapet i Sarpsborg er innkalt til et ekstraordinært møte i dag, tirsdag klokka 13. Der vil de bli presentert for forslaget om en skjerping av forskriften som trådte i kraft fredag i forrige uke. Hvis de vedtar forslaget fra kriseledelsen vil offentlige arrangementer innendørs bli forbudt fra og med 23. desember til og med 7. januar

Alle detaljer i forslaget er ikke avklart tirsdag morgen. Det kan derfor komme spesifikke unntak fra forbudet. Det kan også bli aktuelt å redusere antallet som kan være tilstede på offentlige arrangementer utendørs. Her er grensen 200 personer i forskriften som ble vedtatt sist fredag

- Tar ingen sjanser

-Det er leit at vi må gå til dette skrittet. Blant annet har det ikke vært smitte i Den norske kirke. Men når vi ser hvordan smitten kan spre seg på arrangementer, selv med et maksimumsantall på 50 personer, tar vi ingen sjanser når vi nå står foran jule- og nyttårshelgen, sier ordfører Sindre Martinsen-Evje.

Det er nå registrert 70 smittede personer som har vært deltakere på arrangementene til menighetene Norge for Kristus (39 smittede) og Bless Kristne Senter (31 smittede).

-Vi regner ikke med å få så mange flere smittetilfeller blant deltakerne, men det er sannsynlig at smitten sprer seg i neste ledd, til deres nærkontakter. Vi ser også at disse arrangementene har ført til smitte inn i noen av våre helsetjenester. Det får store samfunnsmessige ringvirkninger, forteller kommuneoverlege Sapna Iqbal.

Mange smittede

Søndag ble det også påvist smitte etter en gudstjeneste i Betania Klavestadhaugen 13. desember. Foreløpig er én deltaker smittet, i tillegg til en nærkontakt. Det skal ha vært 40 personer tilstede på arrangementet og alle skal bli testet i løpet av tirsdagen. Det er derfor ventet flere positive tilfeller.

Av andre pågående utbrudd kan nevnes:

  • Ni gjester og seks ansatte ved Dickens har testet positivt. I tillegg kommer smittede nærkontakter
  • Ni smittetilfeller kan spores tilbake til arrangementet på Sarpsborg scene
  • På Karl Johansgate bofellesskap er 7 av 11 beboere smittet. 10 ansatte er også smittet
  • I Hjemmetjenesten øst er fire pasienter og én ansatt smittet

- Kritisk situasjon

Assisterende direktør helse, Alice Reigstad, forteller at situasjonen på Karl Johansgate bofellesskap er kritisk.

-I tillegg til de som er smittet, er 34 ansatte og de resterende fire beboerne i karantene. Vi har vært nødt til å hente inn ansatte fra andre steder for å få driften til å gå rundt. Vi opplever også at helsetilstanden til flere av brukerne våre i hjemmetjenesten er forverret og at dette krever ekstra tilsyn. De sykeste har vi måttet flytte til helsehuset for oppfølging, sier Alice Reigstad.

Sarpsborg har de siste to ukene 440 smittede pr 100.000 innbyggere og er dermed blant de hardest rammede kommunene i Norge. For at kommunen ikke lenger skal være rød på Folkehelseinstituttets oversikter, må antallet smittede være mindre enn 25 pr 100.000 innbyggere.  16% av smittetilfellene er såkalt villsmitte, det vil si at de har ukjente smitteveier.

Vaksine 28. desember

Sarpsborg er en av syv kommuner som får tilgang til de første koronavaksinene og den første vaksinen vil bli satt allerede 28. desember.

- Det vil ta flere måneder før vi får nok vaksiner til alle, så faren er langt fra over. Vi følger situasjonen fra time til time. Når vi i helgen fikk påvist smitte i en ny menighet, er vi nødt til å ta affære, selv om det bare er noen dager siden den nyeste forskriften ble vedtatt. Det kan bli aktuelt med ytterligere innskjerpinger dersom man ikke ser bedring i smittesituasjonen videre i perioden, sier ordfører Sindre Martinsen-Evje.