Hopp til hovedinnholdet

Nyhetsarkiv om korona

>Vurderer strengere tiltak

Innhold

Vurderer strengere tiltak

13.11.2020

Hvis smittetallene i Sarpsborg ikke går ned kan det bli aktuelt med strengere lokale tiltak. -Vi samarbeider med Fredrikstad om en såkalt forskrift med påbud og forbud som kan settes ut i livet om det blir nødvendig. Det kan skje om vi ikke får slått ned smitten nå, sier ordfører Sindre Martinsen Evje.

Mens antallet smittetilfeller i Sarpsborg lå langt under 10 i uka, har vi opplevd en betydelig økning den siste måneden. De tre siste ukene er det registrert 24, 35 og 34 nye tilfeller. Så langt denne uka er antallet 29 og torsdag ble det meldt om 16 nye tilfeller. Av disse var 9 smittet av kjente nærkontakter, 6 knyttet til innreise fra utlandet og 1 tilfelle med ukjent smittevei.

-Mye smitte

-Vi ser at det er mye smitte i sarpsborgsamfunnet nå. I motsetning til i Fredrikstad, der mye smitte kan spores til tre ulike smitteklynger, er tilfellene hos oss mer spredt. Det er innført nasjonale og lokale tiltak som er målrettet mot smitte i private sammenhenger og såkalt importsmitte. Det er særdeles viktig at alle følger regler og råd, sier kommuneoverlege Sapna Iqbal.

Sarpsborg kommune innførte særskilte anbefalinger i slutten av forrige uke. Du kan lese mer om dem og de nasjonale reglene her. 

I Fredrikstad er tallene enda mer dramatiske med et trettitalls smittede hver eneste dag. Hittil denne uka er 126 nye smittetilfeller påvist, 244 de siste to ukene. På landsbasis er det økning i alle aldersgrupper, men aller størst for ungdommer mellom 13-19 år med en økning på 75 prosent.

-Svært bekymret

-Jeg er svært bekymret for utviklingen. Tallene øker, både i Sarpsborg, Fredrikstad, Moss og videre innover mot Oslo. Det er avgjørende at vi får kontroll på situasjonen, sier ordfører i Sarpsborg, Sindre Martinsen Evje.

I tillegg til de nasjonale reglene har både Sarpsborg og Fredrikstad kommet med lokale anbefalinger. Det gjelder bruk av munnbind på plasser med trengsel, størst mulig bruk av hjemmekontor og forsiktighet med å gjennomføre større arrangementer.

Mulige påbud og forbud

-Vi håper at de nasjonale reglene og de lokale anbefalingene er det som skal til for at smittetallene går ned. Men vi er forberedt på å innføre strengere lokale regler om så ikke skjer. Vi samarbeider med Fredrikstad kommune om en såkalt forskrift som vi kan vedta for hele Nedre Glomma-regionen hvis vi står i fare for å miste kontrollen, sier ordføreren.

Mens de lokale tiltakene nå er å regne som råd og anbefalinger, vil en forskrift komme med påbud og forbud på samme måte som vi ser i byer som Oslo og Bergen. En forskrift vil kunne håndheves strengere av politiet.

-Tenk gjennom hva du gjør

-Jeg kan ikke si det ofte nok og jeg forstår at folk er lei av å høre det. Men nå er det alvor og vi må alle sammen bidra til at smittetallene igjen går nedover. Tenk nøye gjennom alt du foretar deg og ta nødvendige forholdsregler for ikke å smitte andre og for ikke selv å bli smittet. Jeg er opptatt av at vi skal holde samfunnet mest mulig åpent, men da er vi avhengig av alles innsats, sier ordfører Sindre Martinsen Evje.

-Vi nærmer oss den store shoppinghøytiden med Black Friday og julegavehandel. Det er viktig å støtte opp om det lokale næringslivet, men vi kan gjøre det på en smart måte. Vi kan handle på andre tider enn før og unngå ettermiddager og lørdager. Vi kan handle på nett av lokale butikker og kanskje gi bort gavekort i stedet for tradisjonelle pakker.

Ordføreren har til slutt en oppfordring til alle om å ta vare på de som føler seg ensomme eller sliter på andre måter:

-Ta vare på hverandre. Ring gjerne en venn eller et familiemedlem. Gå gjerne en tur ut i naturen og få litt frisk luft.

De viktigste rådene

Kommuneoverlegen gjentar gjerne de viktigste rådene: Hold god avstand til andre, sørg for god hoste- og håndhygiene og hold deg hjemme hvis du er syk.

Husk at du fra dag til dag kan følge smitteutviklingen på Sarpsborg kommunes hjemmesider.