Kontakt oss

Åpningstider

Ledig stilling

Min side

>Asbjørn Halvorsen

Innhold

Ordfører Sindre Martinsen-Evje og SFKs Kjell Haakenstad ønsker å hedre Asbjørn Halvorsen med blant annet en brosjyre.
Asbjørn Halvorsen. FOTO: SJØWALL

Asbjørn Halvorsen. FOTO: SJØWALL

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Asbjørn Halvorsen

17.09.2018

SFK og Sarpsborg kommune laget en brosjyre om Asbjørn Halvorsen.

Asbjørn Halvorsen - sarping, fotballspiller, trener, generalsekretær og tysk fange.

SFK og Sarpsborg kommune har sammen laget en brosjyre om Asbjørn Halvorsen. Den er nå sendt ut til ungdomsskolene, hovedbiblioteket og lærebasen i kommunen. Målet er at flere skal lære mer om Halvorsen.

- Jeg er glad for den oppmerksomheten som nå blir gitt. Innsatsen han gjorde har blitt litt glemt. Han var så mye mer enn en god fotballspiller. Det er viktig at vi hedrer ham, og vi tar et godt tak lokalt her nå med både bysten og dette, sier ordfører Sindre Martinsen-Evje og skryter av det arbeidet SFK har lagt ned i prosjektet.

Kjell Haakenstad i SFK er helt enig at det er viktig å hedre Asbjørn Halvorsen.
- Jeg er veldig takknemlig for den støtten vi har fått til dette og glad for at vi nå har fått dette til. Vi må hedre ham for den innsatsen han gjorde, sier han.

Se hele brosjyren om Asbjørn Halvorsen her-PDF.

I forordet på brosjyren, som er skrevet av Haakenstad og Martinsen-Evje står det at sarpingen Asbjørn Halvorsen er sannsynligvis den viktigste personen i norsk fotballs historie. Ikke bare var han selv en stor fotballspiller, men utmerket seg også som en fremragende trener og lagleder for både klubblag og det norske landslaget.

At han dessuten var en administrativ kraft utenom det vanlige, viste han gjennom sitt arbeid som generalsekretær og ubestridt sjef for norsk fotball gjennom mer enn 20 år.

Født i 1898 var han ennå ikke fylt 19 år da han som tidenes yngste finalekaptein var med på å vinne Sarpsborg Fotballklubbs første cupmesterskap i 1917. Deretter fulgte en enestående fotballkarriere som landslagsspiller for Norge og som sentral spiller og kaptein for Hamburger Sport-Verein (HSV) i mer enn 10 år. Det var også her han fikk tilnavnet «Assi». For sin innsats i HSV ble han utnevnt til klubbens første æresmedlem. Som lagleder og trener for det norske landslaget var han med på å vinne bronsemedalje i Berlin-olympiaden i 1936, og han førte Norge for første gang til sluttspillet i VM i 1938.

Under okkupasjonsårene 1940-1945 tok han aktivt del i motstandskampen mot tyskerne og Quisling-regjeringen, noe som blant annet førte til at han måtte tilbringe to år i tyske konsentrasjonsleire. Der utnyttet han sin kjendisstatus, sine tyskkunnskaper og sin naturlige autoritet for alt det var verdt og bidro utvilsomt til å redde livet til mange av sine medfanger. Etter krigen arbeidet han energisk for å bygge opp norsk fotball, som hadde ligget nede i fem år.

Teksten i brosjyren er av Trond Svandal.