>Influensavaksinasjon

Innhold

ikon vaksine

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Disse tilbakemeldingene blir ikke besvart.
Ikke skriv noe personsensitivt.

Influensavaksinasjon

Publisert: 02.01.2024

Alle som er 65 år eller eldre, barn og voksne med underliggende sykdommer, eller gravide og andre risikogrupper, bør ta influensavaksine.

Vaksinetilbudet ved vaksinasjonssenteret i Valaskjold omsorgssenter er nå avsluttet. Fra nyttår har vaksinasjonstilbudet flyttet fra Valaskjold til vaksinasjonskontoret på Helsehuset i Sarpsborg.

Første åpningsdag er 4. januar, og hver torsdag fram til 1. februar. Åpningstiden kl. 08.30-15.00.

Det er mulig å ta koronavaksine samtidig som influensavaksine, men i hver sin arm. Det er også anbefalt pneumokokkvaksine til aldersgruppen over 65 år, men merk at det bør gå 1 uke mellom koronavaksinering og pneumokokkvaksine (vaksine mot lungebetennelse).

Husk klær som gjør det enkelt å få satt vaksine i overarmene.

Vaksiner som settes er de nyeste versjonene som er tilgjengelig. Ny influensavaksine og koronavaksine (Comirnaty XBB.1.5) er tilgjengelig Les mer om på FHIs nettside.

Hvem anbefales vaksine?

  • Fra januar kan alle over 65 år ta influensavaksine ved vaksinasjonskontoret på Helsehuset i Sarpsborg
  • Voksne (18 år eller eldre) med underliggende sykdommer kan ta vaksinen hos fastlegen, apotek eller vaksinasjonskontoret. Dette gjelder også for gravide.
  • Barn med underliggende sykdom kan vaksineres hos fastlegen, men vaksinasjonskontoret har også vaksine for barn tilgjengelig.

FHI: Vet du om barnet ditt har økt risiko for å bli alvorlig syk av influensa?

Les mer om hvem som bør ta influensavaksine på Folkehelseinstituttets nettside.  

Pris

Influensavaksinasjon ved vaksinasjonssenteret koster 250 kroner. Betaling med kort eller vipps.

Pneumokokkvaksine koster 500 kroner ved vaksinasjonskontoret. Merk: Det bør gå 1 uke mellom koronavaksine og pneumokokkvaksine.

Les mer om pneumokokkvaksine her

Risikogrupper, også de som er 65 år eller eldre, kan ta vaksinen hos fastlegen eller apotek. Ved vaksinasjon hos fastlegen eller ved apotek, gjelder egne priser. Merk: Barn med underliggende sykdom kan vaksineres hos fastlegen.

Åpningstider

I januar: Fra kl. 08.30 til 15.00. Husk timebestilling 

Sted: Vaksinasjonskontoret i Helsehuset Sarpsborg, Roald Amundsensgate 17, 1723 Sarpsborg. Benytt inngangsdøren som er rett før ambulanseporten til legevakten, på samme side som inngang til legevakt. Inngang vil være tydelig merket med skilt på vaksinasjonsdager.

Parkeringsmuligheter rundt Helsehuset er begrenset, men det vil være mulig å benytte avgiftsparkeringer og omkringliggende parkeringer. Helsehuset ligger i 5 minutters gangavstand til bussterminalen. 

Fluenz Tetra, nesespray vaksine for barn

Barn kan ta vaksine hos fastlegen eller ved vaksinasjonskontoret, og det gis også tilbud om Fluenz Tetra. Nesespray vaksinen er et alternativ til den vanlige influensavaksinen. Den er for barn fra 2 år til og med 17 år, og er forbeholdt de som risikerer alvorlig sykdom hvis de blir syke med influensa. Det koster 250 kroner.

Vaksinasjonskontoret tilbyr også vanlig influensavaksine til barn.

Fastleger har også anledning til å tilby vaksine i form av nesespray, men hør med fastlegen om dette er at alternativ.

Ofte stilte spørsmål

Kan jeg ta pneumokokkvaksine samtidig med andre vaksiner, for eksempel mot influensa og korona?

Pneumokokk- og influensavaksine kan gis samtidig, men de bør gis i hver sin arm. Det bør gå en uke mellom koronavaksine og pneumokokkvaksine.

Les mer her pneumokokkvaksine her (FHI).

Kan jeg ta koronavaksine og influensavaksine samtidig?

Det er mulig å ta vanlig influensavaksine og koronavaksine/oppfriskningsdose samtidig, så lenge vaksinene settes i hver sin arm.

Sykehjemsbeboere får derimot en forsterket variant av influensavaksinen, og bør vente minimum syv dager mellom de tar vaksine mot influensa og vaksine mot korona.

Les mer om å ta koronavaksine og influensavaksine samtidig her (FHI).

Ikke i risikogruppe?

Dersom du ikke er i en risikogruppe og du ønsker vaksinen, kan du kontakte fastlege eller apotek. Da gjelder egne priser.