Hopp til hovedinnholdet

Nyhetsarkiv om korona

>Dette er vaksinene du bør ta i høst

Innhold

Dette er vaksinene du bør ta i høst

28.10.2021

Vi er inne i en hektisk vaksinehøst. Her gir vi deg den fulle oversikten over hvilke vaksiner du er anbefalt å ta og hvor og når du kan ta dem.

De fleste av oss har tatt to doser koronavaksine. Nå anbefales en tredje dose for noen. I tillegg er det ventet mye influensa i vinter fordi befolkningen har dårligere immunforsvar etter isolasjon og smittevern på grunn av korona. I tillegg er det også anbefalt at noen tar en egen vaksine mot pneumokokker.

Her får du oversikten over de ulike vaksinene, hvem som anbefales å ta dem og når og hvor du kan bli vaksinert.

Influensavaksinen

Influensavaksinen anbefales til alle fra 65 år og oppover fordi de kan bli alvorlig syke. Disse får gratis influensavaksine. Massevaksinasjonen var på Quality fra mandag 25. til torsdag 28. oktober, men vaksinasjonssenteret er åpnet også i uke 44. Det er bare å komme innom om du er 65 år eller eldre og ønsker influensavaksine. Det er ikke behov for å bestille time. 

Influensavaksinen anbefales også til andre risikogrupper, deriblant gravide og personer med kroniske sykdommer. Disse, og alle andre under 65 år, kan få influensavaksine hos sin fastlege. For risikopasienter koster dette 50 kroner (gratis med frikort), men prisen blir høyere for alle andre og om du velger å ta influensavaksinen på apoteket (ca. 300-400 kroner).

Nesten 1,6 millioner mennesker i Norge tilhører grupper med økt risiko for alvorlig influensasykdom. Det ventes at det kan bli en kraftig influensasesong i år og kommuneoverlege Sapna Iqbal sier det er svært viktig at de som er i risikogruppene lar seg vaksinere.

- Vi må få beskyttet så mange som mulig av de som er i risikogruppene. Husk at koronavaksinen ikke beskytter mot influensa, så du bør ta begge, sier Iqbal.

Koronavaksinen

Alle som er 12 år eller eldre anbefales å ta koronavaksinen. Det er ikke for sent verken for 1. eller 2. dose. Ring oss på telefonnummer 69 10 82 08 (mandag-fredag kl. 09.00-14.00) eller end en mail, så finner vi en time til deg. Vaksinen er gratis. 

En 3. dose anbefales til alle som er 65 år eller eldre og som fikk 2. dose for mer enn seks måneder siden. Den får du gratis på Quality i perioden 3.-9. november. Alle i denne aldersgruppen får tildelt time på SMS/helsenorge. Vi ser helst at du bekrefter timen, men det viktigste er å møte opp slik at du får vaksinen. 

En 3. dose anbefales også til personer med alvorlig immunsvikt. De fleste i denne grupper er allerede vaksinert med 3. dose, men om det er noen som ikke er ferdig, kan de ringe oss på telefonnummer 69 10 82 08 (mandag-fredag kl. 09.00-14.00) eller sende en mail, så finner vi en time til deg. 

-Vi ønsker at alle eldre tar 3. dose av koronavaksinen. Vi er klar over at noen av de aller eldste kanskje ikke vil klare å bekrefte timen på helsenorge, men det viktigste er at de møter opp. Har du en eldre mor eller far eller bekjent, så er det fint om du hjelper til, sier kommuneoverlege Sapna Iqbal som minner om at det skal gå én uke mellom influensavaksinen og koronavaksinen, uavhengig av rekkefølgen.

Pneumokokkvaksinen

Pneumokokkvaksinen beskytter mot en bakterie som kan gi alvorlig lungebetennelse. Vi anbefaler derfor at de som er 65 år eller eldre også tar denne vaksinen. Det er mulig å ta denne vaksinen samtidig som du får influensavaksinen på Quality 25. til 28. oktober. Da får du ett stikk i hver arm. Pneumokokkvaksinen koster 400 kroner. Det er også mulig å ta denne vaksinen etter uke 43, men da må du ta den hos din fastlege.

Denne vaksinen varer i 10 år, så det er kun nødvendig med slik vaksine nå hvis det er mer enn 10 år siden du tok den sist. Mange eldre er nok fortsatt beskyttet, så vi har derfor ikke like mange slike vaksiner tilgjengelig. Er du usikker på om du fortsatt er beskyttet mot pneumokokker, så kan du spørre oss om dette når du møter opp for å få influensavaksinen.