>Velkommen til avdukning av "nye" Fugleflukt

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Disse tilbakemeldingene blir ikke besvart.
Ikke skriv noe personsensitivt.

Velkommen til avdukning av "nye" Fugleflukt

Publisert: 12.10.2022

Den velkjente skulpturen "Fugleflukt" av Arnold Haukeland har vært gjennom en stor restaureringsjobb. Nå skal den lyssettes, og du er invitert til markeringen fredag klokken 18.00!

Fugleflukt står på sin faste plass ved Helsehuset i Sarpsborg sentrum, men nå i en skinnende og nyrestaurert utgave. Sokkelen har blitt sandblåst og rebehandlet, og selve skulpturen har blitt renset og restaurert.

Fredag 14. oktober er det nøyaktig 50 år siden på dagen at skulpturen ble avduket i Sarpsborg. I den forbindelse vil det bli arrangert en markering med lyssetting av "Fugleflukt". 

Det er Therese Thorbjørnsen som åpner markeringen klokken 18.00, før Stefan Sture vil lese et dikt med samme tittel som statuen.

Deler av Haukelands familie vil være tilstede under markeringen.

Fugleflukt

Skulpturen Fugleflukt av bykunstneren Arnold Haukeland regnes som et av Norges mest anerkjente kunstverk. Fugleflukt er en gave fra kunstneren til Sarpsborg sykehus. Reist av Sykehusets venner og Sarpsborg kommune 14. oktober 1972.

Mer om Arnold Haukeland

Arnold Martin Haukeland (1920–1983) ble født i Verdal, men familien flyttet da han var ett år gammel, og han vokste opp i Sarpsborg. Han giftet seg i 1946 med fotograf Randi Bothner (1921–2012). Haukeland bodde og hadde atelier på Nesodden fra 1948–1955. 1 1955 flyttet han til Vallerkroken i Bærum der han bodde og arbeidet de siste 28 årene av sitt liv.

Arnold Haukeland vokste opp som den eldste av fire brødre i Sarpsborg, tett inntil stadion-anlegget der hans monumentale «Ballspillergruppe», påplass i 1958. I oppveksten var det idretten som opptok han mest. Han spilte bl.a. på SFKs guttelag som ble kretsmester i 1936, men det var i individuelle idretter han virkelig gjorde seg gjeldende – i orientering, ski og skøyter. Han var i flere år Østfold-mester på skøyter.

«Ballspillergruppe» ble et sentralt arbeid i Haukelands utvikling, og det fikk avgjørende betydning for flere av hans senere arbeider. Vinterstid arbeidet han med de tre muskuløse mennene i spretten kamp med ballen, mens han om sommeren trillet han skulpturen på skinner gjennom de store dørene og ut på terrassen.

Oppdragsgiver var Sarpsborg kommune.

Byens daværende ordfører, Sverre Andersen, besøkte kunstneren mens han arbeidet med skulpturen, og utbrøt imponert: «Sånt har dem i hvert fall ente i Fredrikstad!»

I 1968 kjøpte Randi og Arnold et to hundre år gammelt hus på Tenerife, en av Kanariøyene, med en frodig hage og utsikt til Spanias høyeste fjell, Teide. Nærmeste nabo var en dame som holdt duer, som hun stelte og matet før de havnet i gryta. En dag lå Arnold og solte seg og så at duene fløy i en samlet flokk over ham, tok krappe svinger og plutselige stup.Dette inspirerte ham til «Fugleflukt», som i oktober 1972 ble overrakt Sarpsborg kommune, takket være iherdig innsats av foreningen «Sykehusets venner».En mindre versjon var blitt vist på hans store separatutstilling i 1970. Arnold Haukeland lot kommunen få den skinnende fugleflokken til produksjonspris.

Arnold Haukelands kunst kan oppleves mange steder i hans hjemby. Den mest berømte skulpturen er utvilsomt «Ode til lyset» som troner med sitt himmelstrebende uttrykk over Storedal Kultursenter, bokstavelig talt akkompagnert av komponisten Arne Nordheims elektroniske musikk

Øvrige statuer i Sarpsborg:

  • «Spinnepiken», kalt «Borregaardspiken», 1956, i forgylt bronse, plassert inne på Borregaards industriområde. 
  • «Ballspillergruppe» eller «Idrettsmonumentet», 1956–1957, utenfor Sarpsborg stadion. 
  • «Ode til lyset» eller «Fra mørke til lys», 1965–1968, lydskulptur i samarbeid med Arne Nordheim, på Storedal Kultursenter. Anlegget ble åpnet av H. K. H. Harald i 1970. 
  • «Oksen Claes», ved Sandesundsveien barneskole. En gave til skolen fra Sarpsborg kommune og kunstneren ved skolens hundreårsjubileum i 1977. 
  • «Gutt med konkylie», 1957, ved St. Olav videregående skole. 
  • «Letter», liten skulptur i syrefritt stål på en rund stein som fundament. Sarpsborg hovedbibliotek. 
  • «Ingebret Aas», bronsebyste av Borgarsyssel museums grunnlegger. Plassert i museets hovedbygning. 
  • «Fredrik Wisløff», bronsebyste av stadsingeniør Wisløff. Museets gave til Wisløff for hans innsats for museet på hans 80-årsdag i 1959. 
  • «Arne Meidell», bronsebyste av konsernets generaldirektør. Avduket i 1964