>Glengshølen: Et viktig område for bier og insekter

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Disse tilbakemeldingene blir ikke besvart.
Ikke skriv noe personsensitivt.

Glengshølen: Et viktig område for bier og insekter

Publisert: 10.06.2023 Av: Ole Christian Foss

Norge har et rikt mangfold av bier og insekter. De ønsker Sarpsborg å ta vare på, og legger derfor til rette for villeng, en blomstrende Kirkepark, og «insekthotell».

Verden er avhengig av pollinerende insekter, og villblomster er viktig næring for både humler og bier. Nå er 40 prosent av verdens insekter truet av utryddelse fordi de ikke har gode nok leveområder. Det forsøker vi nå å gjøre noe med lokalt.

Mange kjenner godt til Kirkeparken, hvor det er nøye planlagt med blomster og stauder – og kanskje har noen også lagt merke til den store stubben ved en av stiene i Kulås. Den ble satt opp i fjor høst, og er nylig blitt «hullet ut» for å lage enda bedre forhold for insektene som besøker den. Stubben er del av et kjempestort tre som stod ved Sarpsborg kirke.
- Treet var dødt og måtte felles, men kunne fortsatt ha biologisk verdi for insektene våre. Derfor sørget vi for at deler av det ble plassert i Kulåsparken. Her har vi også satt opp et skilt, som forteller innbyggerne at det er et insekthotell, forteller Mia Klavestad Olsen i kommunens parkavdeling.

(Saken fortsetter under bildet)

HOTELL: Dette

HOTELL: Dette "hotellet" er satt opp for insekter i Kulås (foto Ole Christian Foss)

Prøveprosjekt i Glengshølen

Både hun og kommunens super-gartner Inger Hilde Jørgensen er svært opptatt av å ta vare på det biologiske mangfoldet. Derfor vil store deler av Glengshølen nå få vokse fritt som del av et prøveprosjekt i år.
- Her ser vi at vi har store plenareal som ikke blir noe særlig brukt. Vi vil derfor la større deler av dette område få vokse. Det vil kun bli slått som en eng, sier Klavestad Olsen.
- Årsaken til at Glengshølen er så flott til dette, er at her har vi observert naturlig vekst av hvitkløver i gressenga. Dette er kjempebra for bier og andre pollinerende insekter, fortsetter Inger Hilde Jørgensen.

De opplyser ellers at fotballbanen og området rundt lekeplassen vil bli klippet. Det vil også bli klippet enkelte stier ut til banen. Alt fra grusplassen og mot bryggestien vil bli klippet. 

– Men vi trenger å la noe få vokse, og det håper og tror vi at sarpingene klarer å sette pris på. Naturen er en enorm bidragsyter til å bremse opp den globale oppvarmingen, og et av de beste tiltakene for å nå FNs klimamål er å la uberørt natur være i fred. Vi vet at så mye som én million av verdens arter står i fare for å bli utryddet, og at dette går ut over naturens evne til å skape de helt livsnødvendige godene som ren luft, rent vann, mat og medisiner, sier Mia Klavestad Olsen.

I Norge har vi et rikt mangfold av bier, med 211 arter. Av disse er honningbia én art, mens humlene utgjør 35 arter.
- En tredjedel av de norske biene står på Norsk rødliste for arter vi risikerer å miste, så prøveprosjektet i Glengshølen er et lite, men viktig bidrag, sier Klavestad Olsen.

De legger til at områdene i Glengshølen fortsatt vil bli klippet før høsten, så det ikke er til hinder for vinteraktivitet.
- Vi vet mange aker og koser seg på vinterstid. Det skal vi ikke ødelegge for, sier de to kommune-ansatte.

(Saken fortsetter under kartet. Trykk for full størrelse:)

PRØVEPROSJEKT: Det som er grønt i kartet viser hvor det ikke vil bli klippet i sommer (illustrasjon Ole Christian Foss - Google Earth)

PRØVEPROSJEKT: Det er de grønne områdene i kartet som viser (omtrent) hvor det ikke vil bli klippet i sommer (illustrasjon Ole Christian Foss - Google Earth)

Du kan gjøre en forskjell!

Inger Hilde Jørgensen oppfordrer også innbyggere i Sarpsborg til å bidra der de kan.
- Det er flere måter å hjelpe insektene på. La for eksempel en del av plenen din stå uklipt. Du kan også sette opp en pallekarm hvor du har ulike blomster. Insekter går på alt som blomstrer, og jeg kan trygt anbefale både margeritter, kattemynte, solsikke og prestekrage.

Hun sier videre at det er flott om man planter slik at blomstene blomstrer til ulik tid.
- Spør om råd og hjelp der du kjøper planter, eller se på informasjonen som står på blomstene du kjøper. Der opplyses det gjerne om hvilke måneder den blomstrer. Ved å ha noe som blomstrer tidlig på sesongen, midt på, og mot slutten, hjelper du til med pollinering over lengre tid.

- Sammen skaper vi et biologisk mangfold!