Krysskulturell identitet - en styrke i mangfoldet
Sarpsborg satser bredt på Flexid, et pedagogisk verktøy utviklet for å hjelpe barn og unge med krysskulturell bakgrunn til å forstå og styrke sin identitet.
I en tid der stadig flere barn og unge vokser opp med tilknytning til flere kulturer, blir arbeidet med identitet og tilhørighet viktigere enn noen gang. Under en inspirerende presentasjon med Beyar Mikail fra Stiftelsen Flexid, fikk ledere i skoler og barnehager i Sarpsborg innsikt i hvordan man kan møte krysskulturelle barn og unge med forståelse, empati og verktøy som styrker deres psykiske helse og sosiale mestring.
Mikail som selv er krysskulturell, delte personlige erfaringer samt utfordret lederne i salen med små oppgaver underveis og selvrefleksjon.
Hva er Flexid?
Flexid er et pedagogisk verktøy utviklet for å hjelpe barn og unge med krysskulturell bakgrunn til å forstå og styrke sin identitet. Det handler om å bygge robusthet, se muligheter i det å tilhøre flere kulturer, og å skape en trygg plattform for refleksjon og tilhørighet.
Sarpsborg satser bredt
Sarpsborg kommune har fått midler til å iverksette Flexid bredt. 20 ansatte er nå sertifiserte kursholdere og antall sertifiserte ansatte i kommune skal dobles innen 2026. Alle ungdomsskoler er involvert i programmet. I tillegg tilbys det blant annet to-dagers kurs for aktører som politi, barnevern, ungdomsklubber og forebyggende helsetjenester. Målet er å skape en felles forståelse og forankring i arbeidet med barn og unge på tvers av yrkesgrupper.
Krysskulturell identitet – ikke lenger et nisjefelt
En krysskulturell person har levd i to eller flere kulturelle miljøer i en viktig del av barne- og ungdomsårene. Dette kan gi verdifulle perspektiver, men også utfordringer knyttet til tilhørighet, psykisk helse og sosiale normer. Flexid hjelper ungdom med å forstå hvorfor vi gjør som vi gjør – og hvordan man kan navigere mellom ulike normer uten å miste seg selv.
Et empatisk blikk på ungdom
Gjennom taktile øvelser og refleksjon inviteres ungdom i Flexid-gruppene til å utforske sin identitet. Det handler ikke om raske løsninger, men om å så frø og stille spørsmål som får dem til å tenke. - Vi må være nysgjerrige på ungdom, vise empati og tørre å snakke om det som er vanskelig, sa Mikail under foredraget.