>Må bytte ut trerekker i sentrum

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Disse tilbakemeldingene blir ikke besvart.
Ikke skriv noe personsensitivt.

Må bytte ut trerekker i sentrum

Publisert: 01.03.2024 Av: Ole Christian Foss

Trær er en flott og viktig del av en by. Og de må tas vare på. I sentrum har vi nå flere trær som i løpet av de kommende årene må byttes ut. Det vil si at vi må felle trær, og deretter få på plass nye.

Årsaken til at de må byttes ut handler i hovedtrekk om at de eldste trerekkene våre begynner å bli svake. De står i midtrabatter med lite jordvolum, og med stadig mer trafikkbelastning rundt seg, slik at de utsettes for stress og skader. Det resulterer videre i at de får råte og begynner å utgjøre en fare for både trafikk og fotgjengere.

- Selv om trærne kan se friske ut for den enkelte innbygger er det tydelige tegn på at de mistrives og er utsatt for det som kalles tørkestress. De råtner fra toppen og ned, og får lettere ytre skader. Da er de reduserte og utgjør en fare for liv og helse, slik at de må felles, forklarer Jon-Harald Huseby som er driftsleder park.

Viktig og riktig

Parkavdelingen har gjort en faglig vurdering av samtlige trerekker som står i midtrabatter i sentrum, og deretter laget en prioriteringsliste over hvor det haster mest med å få byttet ut trærne.

Det skal felles ca 20 trær hvert år en periode framover. Allerede i mars starter felling av de 15 første trærne i Hans Nielsen Hauges gate. Trærne det er snakk om står i midtrabatten fra krysset Korsgata til Storgata. De er av typen Lind, og er store trær som ble plantet før midtrabatten og asfalten kom. Lind er ikke en verneverdig tresort.

Til høsten skal det replantes en form for Søyletrær, som er smale og høye.
- Dette er også flotte trær som egner seg mye bedre i sentrum. Ved at de er smale unngår vi også at de vokser ut i veibanen og blir til fare og hinder for trafikk. De krever dessuten mindre vedlikehold enn dagens trær, sier Huseby.

Han forstår at det kan komme reaksjoner på at trærne felles, men understreker at det er viktig og riktig å gjennomføre.
- Konsekvensen kan bli stor om vi ikke bytter de ut. Det kan handle om liv og helse, sier han.

(Saken fortsetter under bildet)

Mia Klavestad Olsen viser hvordan et tre har tydelige skader og smuldrer opp (foto Ole Christian Foss)

Mia Klavestad Olsen i kommunens parkavdeling viser hvordan enkelte av trærne også har fått synlige skader nede på stammen (foto: Ole Christian Foss)

Stenger veien for gjennomkjøring

Arbeidet med å felle trærne i nevnte del av Hans Nielsen Hauges gate starter i begynnelsen av mars måned. Veien må stenges for gjennomkjøring mens arbeidet pågår (07.30 – 15.30 på hverdager). Omkjøring vil skiltes. De som bor i gata vil bli varslet på SMS. De vil fremdeles ha tilgang til sin eiendom.

  • Grotterødgata (kan skje når brakkene ved det nye biblioteket forsvinner)
  • Storgata
  • Jernbanegata
  • Ludvig Enges vei

Det er denne trerekken som vil bli tatt tak i først: 

KART som viser Trerekke - Hans Nielsen Hauges gate