>Går videre med planleggingen av Sarpsbru

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Disse tilbakemeldingene blir ikke besvart.
Ikke skriv noe personsensitivt.

Går videre med planleggingen av Sarpsbru

Publisert: 15.06.2023

Tre ulike brualternativer var utredet. Flertallet i bystyret gikk inn for at det er alternativ 2 som det skal arbeides videre med.

De tre alternativene er beskrevet i denne rapporten 

Ny bru kan bli 750 meter lang

Brualternativet innebærer at veien vil gå på bru fra krysset mellom St. Marie gate og St. Nikolas gate. Etter ca. 100 meter går brua over industrisporet til Borregaard, jernbanen og Tarris, og til motsatt side av elva. Brua er ca. 750 meter, og vil være ca. 25 meter over normal vannstand. Veien ender på en ca. fem meter høy fylling på Hafslundsiden og skal kobles på Nordbyveien. Nordbyveien utvides til fire kjørefelt til rundkjøring ved Hafslund skole. 

Dette var det anbefalte alternativet fra rådsområde samferdsel i Viken fylkeskommune. Anbefalingen ble gjort på grunnlag av at det antas å være innenfor kostnadsrammen i Bypakka, fordi det sannsynligvis er enklere å bygge over jernbanen enn under, og det er mulig å tilrettelegge for utbygging av nytt kraftverk. Det forutsettes imidlertid at inntakskanalen til kraftverket bygges før brua.

Vil vurdere tunell

Partiene SaFoSa, KrF, Rødt, Pensjonistpartiet og den uavheginge representanten Helge Skår fremmet forslag om at ulike varianter av tunnel under Glomma vurderes parallelt med nye vurderinger/undersøkelser og utvikling av planer for nye varianter av bro.

Flertallet gikk imidlertid inn for den anbefalte løsningen.

Hovedinnfartsåre

Sarpebrua er hovedinnfartsåren til Sarpsborg sentrum fra øst. Brua er i dårlig forfatning, og må erstattes av en ny bru. Som følge av dette, ligger det an til at det må innføres begrensninger for tunge kjøretøy på nåværende bru i 2027. Sarpebrua er også viktig i beredskapssammenheng hvis E6 Sandesund er stengt.

Den nye brua gir en vesentlig forbedring av framkommeligheten for kollektivtrafikk, syklende og gående, og det er et viktig tiltak for videre byutvikling i Sarpsborg.

I gang med planleggingen

Viken Fylkeskommune har ansvaret for å utarbeide reguleringsplan for ny Sarpebru. Den endelige planen skal behandles og vedtas i bystyret i Sarpsborg kommune. Når broalternativ er valgt, vil arbeidet fortsette med å utarbeide reguleringsplan, prosjektere og gjennomføre grunnerverv på berørte eiendommer.

Viken fylkeskommune vurderer at det er for dyrt å detaljregulere flere brualternativer, og ønsker derfor at kun ett brualternativ prosjekteres videre. Derfor er det viktig at politikerne tar en beslutning om til hvilket brualternativ som skal ligge til grunn for den videre planleggingen.

Kostnadsrammen er på 2,75 mrd kr. Byggestart er tidligst i 2027.

Mange hensyn

Det er mange hensyn å ta i planleggingsarbeidet. Det er flere kulturminner i området, som Olavsvollen og Tarris, grunnforholdene er betegnet som svært krevende, Hafslund ECO planlegger et nytt kraftverk  i samme område, og kostnadene for ny Sarpebru påvirker de andre prosjektene i Bypakke Nedre Glomma.

Planen bygger videre på kommunedelplanen Borg bryggerier – Klavestad. Opprinnelig var det planlagt for at jernbanen skulle bygges ut samtidig, men planlegging og utbygging av nytt dobbeltspor og ny jernbanebru er ikke prioritert av statlige myndigheter nå. Derfor er det kun utbygging av veibru som er satt i gang.