>Ny meteorologisk målestasjon ved brannstasjonen

Innhold

GAMMEL MÅLESTASJON

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Disse tilbakemeldingene blir ikke besvart.
Ikke skriv noe personsensitivt.

Ny meteorologisk målestasjon ved brannstasjonen

Publisert: 29.09.2023 Av: Ole Christian Foss

Nå er det kommet på plass en ny og oppgradert meteorologisk målestasjon utenfor Sarpsborg brannstasjon. Måleren er Sarpsborgs offisielle målestasjon for værvarsel.

- Målestasjonen er Sarpsborg by sin offisielle meteorologiske målestasjon hos Meteorologisk institutt (MET), og har lang historikk med registrering av været her i Sarpsborg. Det er for øvrig strenge krav til godkjenning av et meteorologisk målepunkt. Dette gjelder både for plassering av selve målestasjonen, og for typen måleutstyr som skal benyttes. Denne stasjonen leverer data til blant andre yr.no, og søker man opp værvarsel for «Sarpsborg» på Yr, så er dette altså en av målestasjonene som melder været, sier Kurt Magnussen, rådgiver El- og driftskontroll i Virksomhet vann og avløp i Sarpsborg kommune.

Historisk viktig

Målestasjonen og dens plassering har en lang måleserie/historikk som det er interessant og viktig å beholde. Målestasjonen er derfor satt opp på samme plass som der de tidligere stasjonene har vært plassert.

Den første målestasjonen kom opp allerede i 1896, og gjorde nedbørsmålinger i perioden 1896 – 1957. Fra 1991 og til dags dato har målestasjon målt nedbør, temperatur og vind. Nå vil også luftfuktighet måles. Vindmåler, som også er erstattet med ny, er plassert i mast på taket til brannstasjonen.

- Når vi nå har fått på plass denne nye målestasjonen så er det ikke lengre behov for at de ansatte på brannstasjonen manuelt melder nedbørsmengder til MET. Nå vil data automatisk overføres og oppdateres fortløpende. Det er bare å sende en stor takk til alle på brannvesenet for super innsats gjennom mange år. Nå skal dere slippe denne jobben fremover, avslutter Magnussen.

Eies og driftes av MET

Bakgrunnen for at MET ønsket å få gjennomført oppgradering av sitt måleutstyr er primært en modernisering til nyere teknisk utstyr, og for å få inn data automatisk. Den hvite trehytta som har stått i mange år sto begynte også å bli svært slitt og var moden for utskifting. Målestasjonen eies og driftes av MET. Det er også MET som bærer kostnadene for den tekniske innvesteringen.

Den nye målestasjonen supplerer Sarpsborg kommunes fem andre, allerede etablerte og godkjente nedbørsmålere. Målerne gir Sarpsborg kommune både nyttig og viktig informasjon for bl.a. vann og avløpshåndtering .