>På tide å sjekke røykvarsleren

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Disse tilbakemeldingene blir ikke besvart.
Ikke skriv noe personsensitivt.

På tide å sjekke røykvarsleren

Publisert: 30.11.2022 – Oppdatert: 21.12.2022 av: Ole Christian Foss

Vinteren er høysesong for boligbranner. Sarpsborg brannvesen ber alle om å huske å teste røykvarsleren 1. desember. - Eldre og syke kan dessuten ta kontakt slik at vi hjelper dem, sier Daniel Aronsen, brannforebygger i brannvesenet.

I Sarpsborg kommune har det de siste fem årene vært 96 boligbranner. Røykvarsleren redder liv, og derfor er oppfordringen klar fra brannvesenet: Test røykvarslerne og bytt batteri ved behov på Røykvarslerdagen 1. desember.

Røykvarslerdagen er et mangeårig samarbeid mellom Norsk brannvernforening, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Det lokale eltilsyn, brannvesenet og Gjensidige.

- Alle kan bli bedre på å tenke brannsikkerhet. Det viktigste du kan gjøre for brannsikkerheten i hjemmet, er å sjekke at alle røykvarslerne i boligen virker som de skal, og at de kan høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket, sier Daniel Aronsen, brannforebygger i Sarpsborg brannvesen.

Slik tester du

Det finnes forskjellige typer røykvarslere. Noen har en «test» knapp man kan trykke på for å sjekke om det piper. Eventuelt kan man blåse ut en fyrstikk under røykvarsleren og la røyken treffe sensoren. På den måten kan du også kontrollere om detektoren fungerer som den skal, da testknappen kun tester batteriet, ikke deteksjon.

Andre har et brannalarmanlegg som sier ifra automatisk hvis det trengs batteribytte.
- Finn ut hvilken type du har hjemme, test røykvarsleren og bytt batteri hvis det er behov for det, sier Aronsen. 

Flere varslere 

Alle må ha minst én røykvarsler i hver etasje. Røykvarslere bør testes jevnlig og hver gang du har vært bortreist over lengre tid. Det klart beste er å ha varslere som er seriekoblet.

- Levende lys, peiskos, bruk av komfyren og mer bruk av elektrisk utstyr utgjør en ekstra risiko i julen, særlig i kombinasjon med inntak av alkohol. Gjør det derfor til en huskeregel å teste røykvarslerne og bytt batteri på Røykvarslerdagen 1. desember, sier brannforebyggeren.

På røykvarslerdagen.no finner du nyttig informasjon om tiltak som bedrer brannsikkerheten.

Tilbyr hjelp til eldre og syke

Er det slik at du ikke selv klarer å nå opp til varsleren i taket, eller vet om et eldre familiemedlem som trenger hjelp? Sarpsborg brannvesen tilbyr hjelp til de som virkelig behøver det i hele desember. 

- Vi bistår med å sjekke røykvarsleren der beboeren selv ikke er i stand til det. Om noen trenger bistand kan de kontakte servicetorget. Enten ved å besøke dem i rådhuset, eller ved å ringe 69 10 80 00 - eventuelt sende en epost til servicetorget@sarpsborg.com. Det må oppgis navn og kontaktopplysninger. Vi ønsker å tilby denne hjelpen til de som virkelig trenger det, og håper derfor at tilbudet ikke misbrukes. La oss få prioritere rett, ber Daniel Aronsen. 

Han avslutter med å ønske alle en trygg førjulstid.