>Sarpsborg blir en friby

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Disse tilbakemeldingene blir ikke besvart.
Ikke skriv noe personsensitivt.

Sarpsborg blir en friby

Publisert: 16.06.2022 Av: Ole Christian Foss

Ordføreren signerte i dag en medlemsavtale med det internasjonale nettverket av fribyer, ICORN, som gjør at Sarpsborg blir en friby.

- Det er en glede og ære å ønske Sarpsborg velkommen som medlem i det internasjonale fribynettverket ICORN. Ved å bli medlem i ICORN viser Sarpsborg at dere vil være en by som gjennom konkret handling tar den viktige, daglige kampen for menneskerettigheter generelt, og ytringsfrihet spesielt, på alvor. Vår visjon er å forbedre forholdene for ytringsfrihet i hele verden, uttalte ICORNS Elisabeth Dyvik fra talerstolen i starten av dagens bystyremøte.

Viktig

Også ordfører Sindre Martinsen-Evje var klar på at det er svært viktig at Sarpsborg signerer en slik avtale.
- Talerstolen er et viktig symbol på fundamentet i samfunnet vårt; nemlig demokratiet og ytringsfriheten. Det kan være lett å glemme hvor viktig det er å verne om ytringsfriheten, når vi stort sett kan si hva vi vil, mene hva vi vil, uttrykke oss hvordan vi vil, uten at vi blir truet til stillhet. Det er en av de viktigste kjernene ved Norge.

Derfor er det viktig for oss i Sarpsborg kommune at vi tar vår del av det internasjonale ansvaret og deler av vår ytringsfrihet med dem som er forfulgt nettopp på grunn av sine ytringer.

Et medlemskap i Friby gir oss mulighet til det, hvor vi vil få anledning til å huse forfattere, kunstnere eller andre, som gjennom sitt kreative virke blir kneblet, trakassert og forfulgt.

Kunst og kultur har ofte stått i førersetet når det gjelder å skape endringer, ved å stille kritiske spørsmål til makthavere, utfordre negative normer i samfunnet og favne om tematikker som ikke har fått plass i den offentlige samtalen. Det er det de forfulgte friby-forfatterne- og kunstnerne gjør. De står modig opp i møte med sine hjemlands urettferdighet, og bruker kreative uttrykksformer, gjennom litteratur, musikk, kunst og journalistikk til å heve stemmen for å skape forandring. I Norge kan vi gjøre det uten frykt for å bli forfulgt. Derfor har vi et kollektivt ansvar for å ta vare på dem som ikke er like heldige som oss. Det ansvaret tar Sarpsborg kommune i dag.

Vi gleder oss til å inngå samarbeid med ICORN og Norsk Pen, uttalte ordføreren.

Om fribyene

Fribyene er en del av det internasjonale nettverket ICORN og koordineres også i Norge av Norsk Pen. Det handler om at medlemsbyene (som Sarpsborg) påtar seg å være vertskap for forfulgte forfattere, journalister, bloggere, kunstnere eller musikere, slik at disse skal kunne fortsette sitt arbeid og uttrykke seg fritt, uten å frykte trusler, trakassering, sensur eller andre former for knebling. Siden midten av 1990-tallet har det vokst frem et stort nettverk av fribyer verden over