>Sprer kompetanse fra Sarpsborg til Tokyo

Innhold

Medarbeidere fra NAV på spillskole

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Disse tilbakemeldingene blir ikke besvart.
Ikke skriv noe personsensitivt.

Sprer kompetanse fra Sarpsborg til Tokyo

Publisert: 04.10.2023 Av: Cecilie Sommer-Mathiesen

Visste du at Sarpsborg kommune huser KRED, et nasjonalt kompetanse- og ressurssenter for datakultur? Nylig var programleder Ole Martin Pedersen Gjestad i Tokyo som en del av delegasjonen til Norsk filminstitutt under Tokyo Game Show.

Sarpsborg kommune har vært pionér innen digital kultur, og har gjennom flere år fått stor oppmerksomhet langt utenfor både kommune og landegrenser. Etter sommeren har det skjedd ekstra mye.

-Ja, det stemmer nok, arbeidet vårt har blitt lagt merke til internasjonalt, humrer Pedersen Gjestad.

- Unik mulighet

21. til 24.september deltok han på Tokyo Game Show, som er en av verdens største spillmesser. Pedersen Gjestad som er programleder for KRED (kompetanse- og ressurssenter for datakultur) Norge, fikk æren av å være en del av delegasjonen ledet av Norsk Filminstitutt.

I tillegg til å hente masse inspirasjon og kontakter fra selve spillkulturens opphavssted, ble han bedre kjent med sentrale spillutviklere i den norske spillbransjen, fått oppleve en av verdens største spillbegivenheter, og presenterte arbeidet i Sarpsborg for Norges ambassadør i Japan.

-Dette var en unik mulighet til å hente inspirasjon og knytte verdifulle kontakter fra selve spillkulturens opphavssted, sier Pedersen Gjestad.

Bidratt til nasjonale veiledere

Allerede i 2018 fikk Sarpsborg landets første kommunale esportsenter, og to år senere ble vi landets førte regionale kompetanse- og ressurssenter for datakultur. Ole Martin Pedersen Gjestad hadde også ideen om digitalt kulturhus da landet stengte ned under pandemien, og kommuner mange andre steder i landet fulgte etter.

-Nå har KRED blitt et nasjonalt senter med underavdelinger i nord- og sør-Norge, sier Pedersen Gjestad. Selv er han en del av utvalget til den politiske plattformen til Norsk kulturskoleråd, og har blant annet vært en ressurs i arbeidet med å utvikle to nye nasjonale veiledere som ble lansert under Arendalsuka i august:

Gamejam ung, som er en veileder for inkludering av unge spillskapere, utarbeidet i samarbeid med UKM Norge, Viken Filmsenter, KRED og E6 medieverksted
Formidling av dataspill som kulturuttrykk - en veileder KRED har utarbeidet i samarbeid med UKM Norge, Kulturtanken, Spillpedagogene og Bibliogames.

Hele veilederen kan leses her på nettsiden til UKM Norge

Målet med veilederen er: å styrke kompetansen i formidling av dataspillkultur og dataspill som kulturuttrykk, gjøre dataspill som kultur mer tilgjengelig for alle målgrupper og understreke behovet for at offentlig sektor fortsatt satser på dette.

Fra barn til senior

Aktiviteten er høy både i Ungdommens kulturhus i Sarpsborg og i digitale kanaler, og mange nye planer og videreutviklinger står for tur.

-Vi arrangerer gamejams og kompetansehevende aktiviteter for barn og unge, og tilbyr også senioraktiviteter og kurs for å ruste dem opp til å møte det digitale samfunnet, sier Pedersen Gjestad. Rett før helga var en rekke medarbeidere fra NAV på besøk, for å høre mer om KRED Norge og utviklingen av tilbud innen spillskole.

-Vi har et tilbud for bredden og mangfoldet i befolkningen, og ønsker å utvikle oss og bli enda mer synlig også lokalt, sier Pedersen Gjestad. I november er han hentet inn som foreleser for University of Maryland om arbeidet i Sarpsborg og Norge.

-Veldig moro, jubler Ole Martin Pedersen Gjestad.

Se også siden til KRED Norge