>Takk til sanitetskvinnene

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Disse tilbakemeldingene blir ikke besvart.
Ikke skriv noe personsensitivt.

Takk til sanitetskvinnene

Publisert: 22.12.2023 Av: Cecilie Sommer-Mathiesen

Sanitetskvinnene i Sarpsborg har fått 30.000 kroner i støtte fra kommunen. - Vi setter veldig pris på den jobben sanitetsforeningene gjør, roser varaordfører Andreas Brännström.

- Vi skryter jo hemningsløst av det samarbeidet vi har med kommunen vi også, smiler Anne-Marit Sundbye fra Sarpsborg sanitetsforening. Sammen med Mai Britt Løken som er leder for Norske kvinners sanitetsforenings omsorgsberedskapsgruppe i Sarpsborg, tok hun turen innom rådhuset for en prat med varaordføreren og helsesjef Karianne Bergman Jenseg før jul.

Først i landet med samarbeidsavtale

I Sarpsborg har Norske kvinners sanitetsforening fire lokale foreninger: Sarpsborg, Skjeberg, Søndre Skjeberg og Ullerøy. Medlemsmassen holder seg stabil, men de tar gjerne flere medlemmer.

Arbeidet med å etablere et formelt samarbeid mellom kommunen og de lokale sanitetsforeningen startet i 2003, og i 2005 ble det signert en beredskapssavtale mellom Sarpsborg kommune og sanitetsforeningene.

- Vi var den første sanitetsforeningen i Norge som undertegnet en samarbeidsavtale. Det skryter vi stadig av, sier Mai Britt Løken.

Avtalen betyr at sanitetskvinnene er representert i kommunens kriseteam, men stiller også opp med frivillig personell når det ikke er akutte hendelser. De gjorde en solid innsats under pandemien, og også i forbindelse med den årlige influensavaksineringen bidrar de med registrering og servering.

Viktige omsorgspersoner

- Vi er omsorgspersoner, ikke fagpersoner, påpeker Løken. Når ulykken skjer kan sanitetskvinner bistå med hus, mat og omsorg, ta vare på evakuerte, pårørende og redningsmannskaper. I tillegg har sanitetskvinnene lavterskel aktiviteter for kvinner, barn og eldre, bidrar til å sette kvinnehelse på agendaen og bidrar med forebyggende innsats for innbyggerne.

- Når noen sørger for omsorgsbiten, er det mye lettere for fagfolk å gjøre jobben sin - og det er utrolig viktig, sier helsesjef Karianne B. Jenseg.

Varaordføreren er opptatt av at det er viktig å sette pris på innsatsen til de mange frivillige.

- Sanitetsforeningene er prakteksempler på at frivillige hiver seg rundt og gjør en fantastisk innsats til det beste for befolkningen. Det er viktig å heie og ha denne typen strenger å spille på i samfunnet vårt, sier Brännström.