>Tingvoll sykehjem er snart historie

Innhold

Elisabeth Lundsbakken og Josie Larsen synes det er vemodig å hjelpe til med å rydde ut av Tingvoll sykehjem
Virksomhetsleder Anita Sandtangen og Anne N. Stang går gjennom ting på lageret.
Nå tømmes Tingvoll sykehjem

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Disse tilbakemeldingene blir ikke besvart.
Ikke skriv noe personsensitivt.

Tingvoll sykehjem er snart historie

Publisert: 15.03.2024 Av: Cecilie Sommer-Mathiesen

Det nærmer seg siste vakt på Tingvoll sykehjem. Når de siste pasientene om kort tid flyttes, er sykehjemmet på Grålum historie.

Onsdag 13.mars er en liten gjeng medarbeidere samlet i pauseområdet til avdeling EF før vaktskifte.

Marte Kolbrek, Josie Larsen, Elisabeth Lundsbakken, Hilde Østby, Sukruethai Jaroensuk, Yemane Tesfalidet og Hanne Svendsen blir til siste vakt.

- Det var her jeg startet arbeidslivet mitt, sier Marte Kolbrek stille. Helsefagarbeideren og kollegaene synes det er uvirkelig at dørene snart lukkes.

- Vi må jo bare ta det med et åpent sinn og prøve å gjøre det beste ut av det, sier Kolbrek som har hatt Tingvoll som arbeidsplass i 12 år. Da vedtaket om nedleggelse av de siste sykehjemsplassene kom, handlet hun raskt.

- 15.desember i fjor søkte jeg studieplass, for å sikre meg. Dermed ble det studier som helsesekretær ved siden av jobben på Tingvoll, og snart er hun klar for nye arbeidsutfordringer også. Hun har fått muligheten et annet sted i kommunen.

- Jeg skal begynne med noe jeg ikke har gjort før. Fra å være en aktiv medarbeider på dagtid, skal jeg begynne som hvilende nattevakt, forklarer helsefagarbeideren.

Nye jobbmuligheter

Tingvoll sykehjem har vært en arbeidsplass og bosted for svært mange opp gjennom årene. Etter vedtaket om å legge ned sykehjemmet sto navnet til 55 medarbeidere som måtte finne seg ny jobb på listen til virksomhetsleder Anita Strøm Sandtangen.

Mye har skjedd de siste månedene, og før helga er det seks navn igjen. I kommunen har alle fast ansatte treårig oppsigelsesvern, og går det som virksomhetslederen håper, vil også de seks siste i løpet av kort tid få avklart hvor i kommunen deres nye jobb blir.

- Avgjørelsen om nedleggelse av de siste plassene kom nok som en overraskelse på noen, så det ble en sorgreaksjon. En del av de ansatte har jobbet her veldig lenge, og flere både ansatte, pasienter og pårørende var også med på nedleggelsene i fjor. Da er det forståelig at de er gjennom reaksjoner, for det er en tøff prosess det her, sier Sandtangen.

Hun hadde ikke vært virksomhetsleder for Tingvoll så lenge før forslaget om nedleggelse, men rakk å bli kjent med medarbeiderne og ta imot en nyansatt teamleder, før vedtaket kom.

- Det er klart det er spesielt.

Hun har hatt god hjelp underveis i en egen arbeidsgruppe hvor også HR og tillitsvalgte har vært med. Behovet for informasjon, veiledning og støtte underveis har vært stort.

- Først handlet det om å få en oversikt over hva slags kompetanse medarbeiderne våre har. Nyansatt teamleder og jeg inviterte til en prat med hver enkelt, og det var det mange som benyttet seg av. Det har vært og er en viktig jobb å ivareta, gi råd, støtte og hjelpe våre medarbeidere videre, forklarer Sandtangen.

Medarbeidere har blitt tipset om andre aktuelle stillinger, det har vært medarbeidere som har fått hjelp til å skrive søknader, har fått støtte i valg, har gjennomført testintervjuer og annet de har hatt behov for.

Mange avskjeder

Det har blitt mange avskjeder og mye mimring siden beskjeden om nedleggelse kom i desember. Kollegaer, pasienter og pårørende har reist videre, og det har vært tårer og latter om hverandre.

- Ledelsen har stått på for oss som bare det, og vi føler oss trygge og ivaretatt. De har vært her, sett oss, tatt hver og en av oss inn til samtaler, og svart oss når vi har lurt på noe. For det er jo en usikker periode for mange, sier sykepleier Hilde Østby. Hun jobbet på avdeling C hvor plassene ble nedlagt i fjor, og ønsket seg til EF for å kunne fortsette på Tingvoll.

- Så kom det beskjed om nedleggelse her også. Hadde jeg skjønt det, hadde jeg nok ikke valgt å bli.

Selv fikk hun heldigvis raskt beskjed om muligheten til å jobbe som sykepleier ved Kruseløkka sykehjem, men hun blir likevel til siste slutt på Tingvoll.

- Det er ekstra tøft å sende i vei pasienter man har fulgt gjennom mange år videre til nye steder, for vi blir jo knyttet til dem, sier Østby.

Josie Larsen forlater Tingvoll etter 18 år.
- Jeg skal til Kurland sykehjem, og jeg ble bare glad for at jeg fortsatt har en jobb. Jeg ble skikkelig lettet, smiler hun.

Yemane Tesfalidet har vært på Tingvoll i fire år, og har trivdes veldig godt.
- Nå skal jeg begynne i bofellesskapet i Myrvoldveien. Jeg har kun jobbet i sykehjem tidligere og aldri i bofellesskap, så jeg er veldig spent på hvordan det blir, innrømmer han.

Tidligere kollega André Pedersen begynte i hjemmetjenesten allerede før jul.
- Tingvoll er en del av meg, jeg har alltid vært veldig knyttet til jobben. Allerede i arbeidsuka i 9.klasse var jeg på avdeling B, og jeg hadde nok aldri forestilt meg det her, sier Pedersen som jobbet over 20 år på Tingvoll.

- Da forslaget om nedleggelse av de siste plassene kom før jul, skjønte jeg hvilken vei det gikk - og begynte å søke andre steder. Man er helt avhengig av å ha en jobb å gå til, og selv om det har vært en omstilling så har jeg begynt å trives der jeg er nå, sier Pedersen. Snart får han selskap av sin tidligere kollega og helsefagarbeider Sukurethai Jaroensuk. Hun startet med ett års praksis, og har jobbet 10 år på Tingvoll etter det.

- André var veilederen min da jeg begynte å jobbe, og nå skal vi jobbe sammen igjen i hjemmetjenesten, sier Jaroensuk og smiler.

Heier på hverandre

Elisabeth Lundsbakken og Hanne Svendsen synes at de siste månedene har vært en berg- og dalbane. Begge skal videre til jobb på Kurland sykehjem, etter henholdsvis 10 og 19 år på Tingvoll.

- Vi har store stillinger begge to, og jeg er spent på det å komme inn som ny et helt nytt sted, sier Lundsbakken ærlig.

- Ja, det er noe med følelsen av å møte folk dit vi kommer også, sier Svendsen. Heldigvis er de to.

- Vi skal brette opp ermene og gå inn på Kurland med åpent sinn og gjøre så godt vi kan, sier Lundsbakken.  

Kollegaene er opptatt av å heie på hverandre, og mange vil holde kontakten selv om ikke alle lenger vil være arbeidskollegaer. Den lille gjengen mimrer og roser samholdet og det fine arbeidsmiljøet på Tingvoll. Både pårørende og pasienter har gitt skryt og støtte underveis, og sånt varmer. Selv om de synes det er trist, har de holdt humøret oppe til siste slutt. Sykemeldinger og fravær som følge av nedleggelsesprosessen har det vært minimalt av. 

- Vi må jo det for kollegaene og pasientene våre, sier Marte Kolbrek.

Fredag 15.mars er det kun tre pasienter igjen på Tingvoll sykehjem, og det går mot siste skift.

- Midt oppi det hele så har det vært en glede å følge medarbeiderne også, og vi er på et helt annet sted enn jeg kunne forestille meg. Når en dør lukkes åpnes nye, og for noen har det vært en anledning til å våge noe nytt. Det har ordnet seg for mange, og selv om det er leit med de som har brukt lengre tid, så er har det vært veldig fint at det har oppstått mye mestring og gode historier og løsninger underveis. Det er jeg veldig glad for, sier virksomhetsleder Anita Strøm Sandtangen.

Bakgrunn

  • I 2022 vedtok bystyret å legge ned 21 plasser ved Tingvoll sykehjem, og avdeling C og D forsvant
  • I desember 2023 kom også avgjørelsen om å legge ned de 35 siste sykehjemsplassene EF på Tingvoll
  •  Den vanskelige kommuneøkonomien er årsaken til at Tingvoll sykehjem legges ned. Kommunen er nødt til å gjøre store innsparinger og dreie tjenestene for å ha mulighet til å gi gode tjenester til de som trenger det i årene fremover. Selv om antall eldre øker og behovet for sykehjemsplasser er stigende, har ikke kommunen råd til å holde på dagens nivå når det gjelder sykehjemsdekning.
  • Arbeidet med å planlegge nye Haugvoll sykehjem er i gang, og det nye sykehjemmet planlegges ferdig i slutten av dette tiåret