>Travel førjulstid på legevakta

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Disse tilbakemeldingene blir ikke besvart.
Ikke skriv noe personsensitivt.

Travel førjulstid på legevakta

Publisert: 15.12.2023 Av: Cecilie Sommer-Mathiesen

Det er høytid for virus og sykdom, så sørg for å ha medisiner og det du trenger hjemme før jul. - Legevakta holder åpent for alle, men ikke for alt, minner teamleder Heidi Brodal om.

- Du har sikkert hørt det før, men rådene gjelder fortsatt: Vær nøye med håndhygiene, vask hendene godt med vann og såpe for å unngå smitte. Det er mye virus og sykdom i omløp, sier leder Heidi Elisabeth Brodal ved legevakta.

Legevakta i Sarpsborg merker en økning i henvendelser, og det går aller mest i henvendelser i forbindelse med luftveisproblematikk. Forkjølelse, influensa, korona og RS-virus er de mest vanlige luftveisinfeksjonene.

Se også: Folkehelseinstituttets råd til befolkningen

Flere ringer

- Her på legevakta handler det om det meste. Vi er her for alle, men ikke alt. Legevakta er til for å gi øyeblikkelig hjelp, og vi ser at det er mange som tar kontakt som godt kunne ha ventet til fastlegen. Samtidig er ikke alltid det enkelt for pasienten å se, og da er det bra de tar kontakt med oss, understreker Brodal.

Husk: Ved sykdom eller skade som ikke kan vente til fastlegekontoret har åpent, kontakt legevakta på 116 117. Hvis det er akutt og kan stå om liv og helse, må du ringe nødnummeret 113.

Legevaktsentralen er bemannet med sykepleier hele døgnet. Under pandemien var det en voldsom økning i henvendelser på telefon, og trykket har vedvart.

- Vi økte antall medarbeidere som svarer på telefon på kvelden i forbindelse med pandemien, og vi får like mange telefoner gjennom sentralen nå som i 2022, sier Brodal. Likevel er medarbeiderne på legevakta opptatt av at innbyggerne skal ringe før de kommer.

-Det er det viktig at de gjør. Da får vi både mulighet til å gi veiledning via telefon og vurdere situasjonen, og det kan både gjør at folk ikke trenger å komme eller slipper å vente unødvendig.

Fastlegene er gjerne den som kjenner deg og dine helseproblemer best, og behandler derfor også vanlige helseutfordringer best. På dagtid vanlig hverdager skal du alltid kontakte fastlegen før du kontakter legevakt. Fastlegen har timer for øyeblikkelig hjelp hver dag.

Fastlegekontorene er tilgjengelig på hverdagene fram til julehelgen, og på hverdagene i romjulen. Dersom fastlegen har fri kan andre ved kontoret eller andre vikarer hjelpe deg med veiledning eller behandling. Ved sykdom utenom fastlegekontorets åpningstid holder legevakten alltid åpent. 

Bli hjemme hvis du er dårlig

Hvis du har nyoppståtte symptomer og føler deg dårlig, bør du holde deg hjemme til du føler deg bedre. Da begrenser du også smittespredning til andre. De aller fleste av oss tåler luftveisinfeksjoner, men for de aller yngste og sårbare samt personer i risikogrupper, kan det føre til alvorlig sykdom. Derfor er anbefalingen å holde seg hjemme ved symptomer, for å ikke spre unødvendig smitte.

Alle som er 65 år eller eldre, barn og voksne med underliggende sykdommer, gravide og andre i risikogrupper, oppfordres til å ta influensavaksine. Sarpsborg kommune har gitt vaksinasjonstilbud mot korona og influensa til innbyggere over 65 år siden i høst, med drop-in i vaksinasjonssenteret på Valaskjold. Sist mulighet før jul blir onsdag 20. desember kl. 08.30 til 15.00. I januar vil vaksinering mot korona og influensa ivaretas på annen måte. Mer informasjon om dette kommer neste uke.

Første uka i desember meldte Folkehelseinstituttet (FHI) at de har registrert de første utbruddene med norovirus denne sesongen. Dette viruset gir omgangssyke. Det viktigste forebyggende tiltaket for å unngå smitte er god håndhygiene med såpe og vann. Det minimerer faren for å bli smittet, og beskytter mot videre spredning av viruset.

Se også: Sesongen for omgangssyke med norovirus er like om hjørnet (FHI)

Bry deg om

- Vi opplever at mange har det tøft om dagen. Det er mye ensomhet, bekymring og angst. Det er viktig å ta vare på hverandre. Bry deg, om folk, se om det er noe du kan bidra med for en nabo, venner eller bekjente, og ta gjerne en ekstra telefon, oppfordrer Brodal.

Se her for mer informasjon om hvor det er hjelp å få dersom du sliter

Se mer informasjon fra legevakten her: Sarpsborg kommune - Legevakt