>Arbeidsrettet norskopplæring

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Disse tilbakemeldingene blir ikke besvart.
Ikke skriv noe personsensitivt.

Arbeidsrettet norskopplæring

Publisert: 26.02.2024

Opplæringen gir deltakerne mulighet til å lære norsk, samtidig som de får bransjespesifikk kunnskap fra det norske arbeidslivet.

Om arbeidsrettet norskopplæring

Målet er at dette skal gi deltakerne et kortere opplæringsløp, samt være en døråpner ut i det norske arbeidslivet.

Opplæringen foregår over ett semester på fem til seks måneder, med oppstart i januar og august. De fire første ukene består av undervisning på skolen fem dager i uka. Deretter deles ukene inn i to dager med undervisning og tre dager med praktisk opplæring i bedrift. Deltakerne får under hele semesteret oppfølging av lærere ved St. Marie læringssenter, både på skolen og ute i bedriftene.

Etter endt semester får alle deltakerne en kompetanseattest.

I forkant av et semester foregår en rekrutteringsprosess. To klasser bestående av totalt 28 deltakere fikk plass og startet med arbeidsrettet norskopplæring våren 2024.

Mer informasjon om arbeidsrettet norskopplæring på nettsidene itl IMDI.

Tidligere prosjekter

2020, 2022 og 2023 har St. Marie læringssenter og Sarpsborg kommune fått prosjektmidler fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) - for å utvikle kommunale integreringstiltak: 

Prosjekt Hotellkompetanse:

Hotellkompetanse var et kvalifiserende opplæringstiltak.

Målet med prosjektet var at deltakere fra introduksjonsprogrammet og St. Marie læringssenter - i løpet av et skolesemester - skulle kvalifisere seg til å arbeide på hotell innenfor servitør, kjøkkenassistent, teknisk drift eller renhold.

Prosjektet var et samarbeid mellom St. Marie læringssenter, Quality Hotel Sarpsborg og NAV Team flyktning. 

 

Prosjekt Bransjekompetanse i norskopplæring:

Bransjekompetanse i norskopplæringen var et kvalifiserende opplæringstiltak/prosjekt som kombinerte norskopplæring med bransjespesifikk opplæring i 2022 og 2023.

Deltakerne skulle få en kompetanse fra en spesifikk bransje, for å øke deres muligheter til å få en varig tilknytning til arbeidslivet - selv om de ikke hadde formell utdanning innenfor bransjen. Deltakerne fikk en kompetanseattest.

Prosjektet var et samarbeid mellom St. Marie læringssenter, Quality Hotel Sarpsborg, barnehager i Sarpsborg kommune, NAV Sarpsborg og ulike bedrifter i servicenæringen i Sarpsborg.

Erfaringer fra prosjektet har ført til oppstart av to arbeidsrettede norskopplæringsklasser på St. Marie læringssenter fra våren 2024.

Arbeids- og inkluderingsministeren kom på besøk høsten 2023 for å lære mer om prosjektet. Les mer her: Delte erfaringer fra integreringstiltak

Kontaktinformasjon

Marianne Skjold Heines
Rådgiver med prosjektledelse
Tlf. (+47) 988 11 369