Finn ansatt

Kontakt oss

Åpningstider

Ledig stilling

Min side

>Sykkelturer i Sarpsborg

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Disse tilbakemeldingene blir ikke besvart.
Ikke skriv noe personsensitivt.

Sykkelturer i Sarpsborg

04.01.2021

Vil du oppleve Sarpsborg kommune på sykkel eller til fots?

Noen av turene er lagt opp som opplevelser over lengre sterkninger og krever at du har en viss trening på sykkelsetet, mens andre gir deg anledning til å se sentrumsområdet på nært hold - bl.a. parker og skulpturer.

Børtevannet

Denne turen krever en som ikke er redd for noen kilometer med muskelkraft på sykkel. Den kan ellers også anbefales som en hyggelig biltur. Fra sentrum passerer du først Sarpebrua, sykler Riksveg 111 mot Rakkestad. Etter vel 8 km kommer du til Ise stasjon og her tar du til høyre, skiltet Skjebergdalen.

Nå har trafikken stilnet og du sykler på en smalere, svingete, men koselig asfaltvei med vakre partier langs Isesjø. Etter en tid passerer du Skjebergdalen kapell, langs Buerbekken med flere anledninger til å finne en koselig rasteplass, og etter 15,5 km fra sentrum er du framme ved Børtevannet kafeteria. Her kan du for øvrig leie kano. Like før Børtevannet og kafeteriaen ser du et skilt på venstre side av veien som peker mot en parkeringsplass og toalett. Herfra går det en merket sti opp til Høgnipa, angivelig landets aller første boplass, fra steinalderen.

Tilbake igjen kan du velge veien om Tveter (skiltet vei til venstre før du kommer til kapellet), Sandbakken og Hafslund og tilbake over Sarpebrua.

Fottur til Høgnipa
Fra parkeringsplassen følger du den smale stien i ca 500 meter i et mer uberørt terreng. Utsiktstårnet ligger på 191 m.o.h. og herfra har du en flott utsikt over store deler av Østfold.

200 meter sør for tårnet ligger et idyllisk skogstjern hvor vi anbefaler en rast med medbrakt kaffe og matpakke. Langs vannkanten vokser bl.a. " Pors " - en klokkelyng med rosa blomster, "Soldogg" og " Rome" som er et giftig gress som farger store deler av strandsonen om høsten med sin rustrøde tone.

Vel en kilometer fra tårnet, (merket sti litt nordvest for tårnet) ligger steinalderboplassene, og like i nærheten en slipp-plass fra andre verdenskrig. Du må regne med at denne turen tar ca to timer til fots, og hjemover kan du velge stien via gården Kasene. Herfra går det en gruset sti ned mot Børtevannet

Eidet - Sølvstufoss

Vi tar utgangspunkt fra Quality Hotel og følger Riksveg 118 mot Kalnes. (Du kan også sykle den langt mindre trafikkerte Gamle Kongevei fra Grålum og fram til Eidet og veien som er skiltet til Stikkaåsen). Vi anbefaler avstikkeren bort til Kalnes landbruksskole og den unike helleristningen som finnes like bortenfor gårdstunet.

Du fortsetter videre på 118 (gamle E6) fram til skiltet som viser til Stikkaåsen. Her er det en bratt bakke før veien flater ut ved Tune ridesenter. Etter en noe svingete utforkjøring viser et skilt, ved noen røde hus, til Ramstadveien. Ved bommen i bunnen av bakken har du syklet 7 km. Skogsbilveien fram til ravinelandskapet ved Sølvstufoss er et par kilometer lang. Her er det flere flotte steder å innta medbrakt niste.

Når du kommer opp til asfaltveien igjen foreslår vi turen bort til Soli Brug, en gang Skandinavias største sagbruk, nå et populært kunstsenter. Noe av brukets dimensjoner kan oppleves ved en tur ned til elva og sagbruksruinene og det store vannhjulet. For å komme hit fortsetter du asfaltveien nedover, du kjører nesten rett på Sanne herregård, tar til høyre, passerer Solli kapell, sykler over brua og etter rundkjøringa viser skiltet til Soli Brug.

Tilbake mot Grålum kan du sykle tilbake forbi kapellet, og fortsette rett fram, forbi Utne camping og gamle E6 helt fram til Quality og Grålum. Turen fra Soli Brug til Grålum er på 9,5 km.

Oldtidsveien

Utgangspunktet er Sarpsborg sentrum. Du sykler over Sarpebrua, tar brått til høyre og i bunnen av bakken går det en liten bratt bakke som fører deg opp til Riksveg 114. Her sykler du gang- og sykkelveien (til høyre) fram til Årum handel og tar til venstre på veien som er skiltet Hauge og Storedal.

Følg bare skiltene helt fram til Erling Stordahls verk - sansehagen for blinde og svaksynte og til Arnold Haukelands fantastiske skulptur, "Ode til lyset". Den er lydsatt av komponisten Arne Nordheim, med musikk som hele tiden skifter etter som lyset forandrer seg. Entré. Det er servering i det nyåpnede kulturbygget. Til Storedal er det 9 km fra sentrum. Dersom du vil få enda mer ut av denne turen kan du fortsette på asfaltveien fram til Riksveg 110, den såkalte Oldtidsveien.
Storedal kultursenter

Du tar til venstre, mot Skjeberg, og 3 km fra Storedal er du ved Gunnarstorp, skiltet til fornminne. Oppe i skogen kan du se store bautasteiner og ikke minst den digre bronsealderrøysa. Fra p-plassen må du gå til fots. Vel nede igjen på Rv 110 er det 2 km til neste anbefalte stoppested, helleristningsfeltet Hornnes, med sine flotte skipsfigurer. Herfra er det bare en snau kilometer til neste helleristningsfelt: Solberg. Herfra kan du fortsette den smale asfaltveien du nå har kommet inn på.

Det er 8 km til sentrum. Du følger skiltene mot Hafslund. Underveis kan du oppleve Nordens største helleristning: Bjørnstadskipet.

Skulpturbyen

Det er mange skulpturer i Sarpsborg. Mannen bak "Ode til lyset", bysbarnet Arnold Haukeland, er representert med to inne i sentrum. Han vokste opp like ved stadion og der gjorde han seg bemerket som idrettsmann, både i fotball og på skøyter. "Ballspillgruppe" er blant hans sentrale arbeider i hans utviklingsår, og dette monumentet ble montert i 1958.

Ved sykehuset finner vi "Fugleflukt", som sto ferdig i 1968. En mindre versjon var et av Norges bidrag under Venezia-biennalen i 1970.
Ved Lilletorget står byens "varemerke", Olavsstatuen. Den ble reist ved markeringen av byens 900-årsjubileum på olsokdagen i 1916. Den er laget av Gustav Lærum.
"Tømmerfløteren", laget av Anne Grimdalen ble avduket i 1958 og var en gave til byen fra Borregaard-direktør Arne Meidell og frue. Den sto opprinnelig midt på torget, men i forbindelse med utviklingen av byens nye torg, ble den flyttet til Glengshølen. Også den en tur verdt.

Når Borregaard er nevnt, vil vi også anbefale en tur bort til fossen og " Borregaardsmonumentet". Det er laget av Ørnulf Bast, avduket i 1939 og er viet industribyggerne Oscar Pedersen og Hjalmar Wessel.
Vi nevner til slutt den moderne fonteneskulpturen "Kilden" av Dora Bendixen ved Sarpsborg rådhus.

Den som vil vite mer om byens mange skulpturer kan få bred informasjon ved turistkontoret.

Vi har også lagt ut en omfattende presentasjon av skulpturene her.

Parkturen

Dersom utgangspunktet er Quality Hotel på Grålum, bør første stopp bli Landeparken ved Tunevannet. Her er det en yndet badestrand, og inne i parken finnes det en stor og spennende lekeplass. Kulåsparken, som ligger nær Rica Saga Hotel, Sarpsborg kirke (fra 1862) og Sarpsborg rådhus (bygd i 1989), er en grønn lunge som byens befolkning har hatt stor glede av i over 100 år.

Kulås er også i vår tid en naturpark med høye trær og mange turstier. I parken er det flotte lekearealer, en stor dam og i det hele tatt et fint sted for piknik på en varm sommerdag.

På vei mot Hafslundparken anbefaler vi en tur innom Borgarsyssel Museum, fylkesmuseum for Østfold. Muséet ble stiftet i 1921 og rommer er rekke bygninger fra hele fylket. Det eldste er fra 1660. Her er det også et helt tun, ei oppgangssag og en skysstasjon med skjenkestue. Ruinparken viser restene av kong Øysteins Nikolaskirke fra rundt 1115. Urtehagen, Steinhoggerhallen og det som populært blir kalt Olavskapellet ble anlagt til 900-årsjubileet for Olav den Helliges død. Inne i kapellet finnes en rekke interessante kopier av Olavsfigurer som understreker at han var Nord Europas mest populære helgen. Muséet har også en egen "Barnas gård" med mange dyr.

Hafslundparken finner du på den andre siden av Glomma. "Den engelske park" er på rundt 100 mål, med store løvtrær. Trærne i lindealléen er ca 260 år gamle. Her kan en oppholde seg når som helst, mens hovedgården bare er åpen for publikum på søndager i sommerhalvåret. På gården finner du også et nytt kunstgalleri. Hafslund hovedgård er en av landets vakreste herregårder. Som gård nevnes den første gang i 1344. Hovedbygningen brant helt ned i 1758, men to år senere sto den nye ferdig, slik vi ser den i dag. I 1930-årene ble den gjenstand for en omfattende restaurering.

Vær også oppmerksom på den vakre paviljongen. I taket er det malt navn på alle de kongelige gjestene som gården har hatt besøk av opp gjennom årene.

Nederst i parken er det flere fortidsminner.

Glommastien

Hele turen er 32 km lang og ikke noen utflukt for den som ikke har brukbar kondisjon og som har syklet noen kilometer tidligere. Den er imidlertid rik på opplevelser. Fra Sarpsborg går turen først over Sarpebrua og fossen. Har du tid nå, eller du kan gjøre det senere, anbefales utsikten fra utsiktsplatået som du ser etter å ha tatt til høyre rett etter brua og litt ned i bakken. Herfra kan du følge skiltene for Glommastien videre.

Langs elva her, som på vestsiden, lå det tidligere teglverk på rekke og rad. Du passerer også "Tomta", Roald Amundsens fødested. Videre Torp, Sellebakk og Nabbetorp før du kommer til turens høydepunkt: Gamlebyen i Fredrikstad. Herfra tar du sykkelen på en av de små fergene som bringer deg over til den andre siden. Langs elva oppover holdt de store sagbrukene til - og byens "plankebaroner".

Etter hvert kommer du til Lisleby og Hauge hvor du kan ta en avstikker opp til Hans Nilsen Hauges fødested. Før du kommer til Greåker, ser du Greåker Fort, og litt om fortets historie kan du lese på infotavla på den andre siden av brua.

Du sykler videre gjennom Greåker sentrum, forbi tidligere Greaker Cellulosefabrik (nå en del av Peterson-konsernet), langs fylkesveien forbi Hannestad, langs kaiene og snart ser du Sandesund og Sandesundbrua.

Det er også i dag betydelig trafikk på elva, men i seilskutetida var det ofte skoger av master her. Bl.a. hadde Roald Amundsens far opptil 20 skuter liggende her. Herfra kan du sykle rett opp Storgata til sentrum eller gang- og sykkelveien langs Oscar Pedersens vei og forbi Borregaard hovedgård og fylkeshuset for Østfold.

Tunevannet rundt

Utgangspunktet er Quality Hotel på Grålum. Herfra sykler du mot Tunevannet og veien mot Svinndal, forbi Electrolux-fabrikken. Dette var tidligere KPS, fabrikken som i mange år var kjent bl.a. for sine elektriske komfyrer. Veien kan tidvis være nokså trafikkert.

På venstre side har du Vestvannet, en gren av Glomma. Etter noen kilometer tar du av til høyre, mot Jelsnes, og du passerer leirduebanen og klubbhuset til Sarpsborg og omegn jeger- og fiskeforening. Litt senere kan du kanskje ta en hvil på svabergene ut mot Tunevannet. 6 km fra start når du Bedriftidrettens hus, tidligere Holleby skole. Rett fram ser du Holleby gods, tidligere et adelssete og tilhørte familien Galle. Litt bortenfor gården ligger "Mindet", en karakteristisk gravlund som nå er overtatt av Sarpsborg kommune. Du kan fortsette denne veien opp til institusjonen Kolstad og ta til høyre mot byen eller du kan sykle til høyre på grusveien ved Bedriftsidrettens hus.

Du kommer snart til Kurland og tettbebyggelsen før byen, men har du ork kan du ta deg opp på en av bygdeborgene Jomfrusal eller Herresal ved veien som går inn mot Baterød. I krysset ved Borg bryggerier, 12 km etter at du forlot utgangspunktet, kan du sykle mot byen, og kanskje nedom Glengshølen med sine fine rasteplasser, eller kjøre Madam Arnesens vei mot Tunevannet, Grålum og Quality Hotel.