>Ryddedugnader

Innhold

Laila Grindahl i Team renovasjon og avfall oppfordrer til å delta i våraksjonen.

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Disse tilbakemeldingene blir ikke besvart.
Ikke skriv noe personsensitivt.

Ryddedugnader

Publisert: 14.02.2024

Her finner du informasjon om våraksjon, skjærgårdstjenesten, kystlotteriet og strandryddeuken.

Våraksjon

Våraksjonen er en felles dugnad for et renere miljø - og en fantastisk mulighet til å delta i trekningen av 10.000 kroner. Våraksjonen i 2024 gjennomføres i uke 17.

Les mer om våraksjonen og påmelding her

Våraksjonen 2024 gjennomføres i uke 17 (22. -26 april).

Foreninger, skoler, barnehager og velforeninger oppfordres til å melde seg på, og rydde i nærområdet, langs vei, vann og strand. Påmelding  skjer her: https://ryddenorge.no/

Skoler kan melde seg på trinnvis, slik at hver skole kan ha flere lag påmeldt. Skolene må opprette aksjonskoder for hvert «lag» ved å registrere seg på https://ryddenorge.no/ . Alle lag er med i trekningen av 10.000 kroner.

I 2023 var det 7. trinn ved Sandbakken barne- og ungdomsskole som ble trukket ut som vinner. De gjorde en strålende innsats for å rydde i sitt nærmiljø.

 

Skjærgårdstjenesten

Skjærgårdstjenesten tømmer avfall og vedlikeholder de offentlige friluftslivsområdene ved sjøen.

Skjærgårdstjenesten holder til i Skjærgårdens hus på Skjærhalden sammen med Ytre Hvaler nasjonalparkstyre og Statens naturoppsyn.

Tjenesten skal gi deg økt forståelse for å ta vare på naturen, og stimulere til aktiv bruk av natur og friluftslivsområder.

Arbeidsoppgaver

 • At områdene blir brukt på en fin måte.
 • At det tas hensyn til flora, fauna, landskap og kulturminner som er områdenes opplevelsesfaktorer.
 • Rydde områdene for avfall, for eksempel strandrydding om våren.
 • Regelmessige kjøreruter for henting av avfall fra cirka 20 boder.
 • Vask av toalettboder og serviceanlegg.
 • Klipping av gress. Stell og rydding av busker og trær.
 • Tilrettelegging av stier.
 • Kontrollerer og reparerer badebøyer, badetrapper, flytebrygger, og så videre.

Dette er en tjeneste som drives av midler/tilskudd fra Staten, (Miljødirektoratet, MD/Statens Naturoppsyn, SNO), Østfold fylkeskommune, Oslofjordens Friluftsråd og samarbeidskommunene Hvaler, Halden og Sarpsborg.

Driftsområde I - Ytre Oslofjord øst, søndre driftsenhet, består av et samarbeid mellom kommunene Hvaler, Sarpsborg og Halden, hvor Hvaler kommune er vertskommune.

Skjærgårdstjenesten er tilgjengelig for frakt-oppdrag utenom hovedsesongen (skoleferien). Vi prioriterer frakt av skrot etter forhåndsavtale om plassering/sortering og hentetidspunkt.

 

Kystlotteriet

Hent sekk – plukk avfall – vinn premier!

Sammen med Kystlotteriet, tilrettelegger Gatedalen miljøanlegg for at det skal være enkelt og gøy å rydde kystområdene våre for avfall. Alle som vil bidra, kan hente sekker og være med i trekningen av flotte premier som takk for innsatsen.

Slik fungerer Kystlotteriet:

 • Hent gratis ryddesekk - se utleveringssteder i Sarpsborg her
 • Fyll sekken med marint avfall.
 • Scan QR-koden på sekken med telefonen og følg instruksjonene for å registrere sekken og få lodd. Du kan også registrere her reg.kystlotteriet.no.
 • Ring Skjærgårdtjenesten på 900 67 462 (Bård) for å avtale henting av sekker. 
 • Du kan også levere sekkene gratis til Gatedalen miljøanlegg. Men merk: Du må på forhånd ha registrert ryddeaksjonen i Rydde - og du må oppgi ryddekode ved veiing på Gatedalen. Det kan også være mulig å få avfallet hentet av Sarpsborg kommune. Dette må i tilfelle avtales på forhånd på e-post laila.grindahl@sarpsborg.com
 • Del gjerne bilde av ryddeaksjonen din med #kystlotteriet og @miljostiftelsen_elvoghav


Sekkene du har fylt, er med i trekninger om fine premier. Oversikt over premier og mer informasjon finner du her.

Plast i havet skader fisker, sjøfugler, skalldyr og marine pattedyr. Din innsats ved å plukke avfall langs elver og ved kysten utgjør en viktig forskjell – og til sammen ryddes det tonnevis med plast hvert eneste år gjennom Kystlotteriet!

Strandryddeuka

Å rydde strender er viktig året rundt. Hvert år arrangeres kampanjen Strandryddeuka.

Vi oppfordrer til å rydde strender i ditt nærområde og registrere forsøplede områder på den nye portalen til Hold Norge Rent: ryddenorge.no.

 • Bruk hansker
 • Ikke rydd mer enn dere får plass til i dunken hjemme med mindre dere har mulighet til å frakte det til Gatedalen miljøanlegg. Registrer aksjon på ryddenorge.no. Dette er den nye ryddeportalen. Har du en konto på den gamle ryddeportalen til Hold Norge Rent, kan du overføre den til ryddenorge.no.
 • Husk: farlig avfall må leveres for seg. Det skal ikke i beholderen hjemme eller på annen måte blandes med øvrig herreløst marint avfall. Dette gjelder blant annet beholdere med olje/ukjent væske, malingsspann, batteri, trykkbeholdere og sprøytespisser.

Sikkerhet:

 

Levering av avfall fra skjærgården

Slik gjør du når du skal levere avfall du har plukket i skjærgården.

Kommunen har ikke lov til å finansiere mottak av avfall fra skjærgården gjennom renovasjonsgebyret til husholdningene, men gjennom Hold Norge Rent kan vi søke om refusjon for kostnader forbundet med dette. Ordningen gjelder for avfall som er samlet inn i tilknytning til frivillige ryddeaksjoner og finansieres av Miljødirektoratet.

Når du kommer med slikt avfall til Gatedalen miljøanlegg blir det slått inn på en egen avfallskode, og du blir bedt om å opplyse om navn, adresse, telefonnummer, beskrivelse av avfallet og hvor det er ryddet. Du må på forhånd ha registrert ryddeaksjonen i Rydde - og du må oppgi ryddekode ved veiing på Gatedalen. Dette for at vi skal kunne benytte oss av refusjonsordningen, og for å unngå at frivillige ryddere må betale for at avfallet skal behandles.