>Fyrverkeri

Innhold

Sarpsborg brann- og feievesen

Besøksadresse:

Mikael Lunds gate 3
1707 Sarpsborg

Postadresse:

Postboks 237
1702 Sarpsborg
Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Disse tilbakemeldingene blir ikke besvart.
Ikke skriv noe personsensitivt.

Fyrverkeri

Publisert: 02.01.2023

For de fleste av oss går det ett år mellom hver gang fyrverkeri håndteres. Derfor er det lurt å bruke noen minutter på en kort repetisjon av regler og tips.

Når er det greit?

I Sarpsborg kommune er det lov å sende opp fyrverkeri på nyttårsaften mellom klokken 18.00 og 02.00. Du trenger ikke å søke om dette, men du bør vite når du kan begynne og når du må slutte.

På alle andre tidspunkt i året kreves det spesiell tillatelse til oppskyting av fyrverkeri. 
Dette må det søkes om til politiet i Sarpsborg - minimum tre uker før oppskyting. Her finner du søknadsskjema som du må fylle ut og levere til politiet. Telefon 64993000, e-post post.ost@politiet.no 

Her er det forbudt

Det er forbudt å fyre opp fyrverkeri innenfor et område rundt Borgarsyssel museum. Det er av hensyn til uerstattelige kulturminner.

Se kartet for forbudssonen rundt Borgarsyssel museum her. (PDF)

Kjøp og salg

Det er kun lov å selge fyrverkeri til forbrukere i perioden 27.-31. desember. Alle som skal selge fyrverkeri må ha søkt om dette innen 1. mai og fått tillatelse fra Sarpsborg brannvesen.

Søknadsskjema for salg av fyrverkeri

Er du i tvil om at alt er i orden der du skal handle, kan du kreve å få se salgstillatelsen fra Sarpsborg brannvesen.

Privatpersoner har ikke lov til å bestille eller ta med fyrverkeri fra utlandet. Gjør du det kan du bli straffeforfulgt.

Ulovlig fyrverkeri

Privatpersoner har ikke lov til å bruke pinneraketter. Det er heller ikke lov til å selge slike raketter til privatpersoner. Etter at det ble forbudt har skader på nyttårsaften gått markant ned. Fyrverkeri som ligner på små leker, for eksempel små tanks, er forbudt. Det er også forbudt med kinaputter. Det er ikke lov å sende opp nødraketter som del av nyttårsfeiringen.

Aldersgrense

Aldersgrensen for å kjøpe og bruke fyrverkeri er 18 år. For små stjerneskudd er aldersgrensen 12 år. Barn må aldri bruke stjerneskudd uten at voksne passer på. Sjekk alltid merkingen på produktene og følg aldersgrensene som står på pakningen.

Her er noen gode tips fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap:

Fyrverkerireglene.  - 10 enkle regler som vil gi deg en tryggere nyttårsaften. 
Om du ikke leser noe annet, så les dette! Del gjerne fyrverkerireglene på Facebook, så dine venner også får en trygg og god nyttårsfeiring.

De fleste som skades av fyrverkeri på nyttårsaften får øyeskader. Med vernebriller er sjansen større for å unngå dette. Les mer om hvordan du unngår øyeskader her.


Fyrverkeri som ikke tennes første gang, er det veldig dumt å tenne en gang til. Les hvorfor her.

Og til slutt; klikk her for å lese hva du bør vite om kinesiske lykter.


Godt nyttår! Bruk vernebriller!

Kilde: Sarpsborg brannvesen/DSB / www.sikkerhverdag.no