>Skogfond

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Disse tilbakemeldingene blir ikke besvart.
Ikke skriv noe personsensitivt.

Skogfond

Publisert: 28.11.2022

På denne siden finner du informasjon om skogfond.

Hva er skogfond?

Skogfond er en lovpålagt fondavsetning hvor skogeier er pliktig til å sette av 4 - 40 % av bruttoverdien til skogsvirket. Skogeieren velger selv hvilken prosent som benyttes innenfor dette intervallet. Avsetningen skal gi skogeieren et bedre grunnlag for å finansiere tiltak med sikte på en bærekraftig forvaltning av sine skogressurser.
Investeringene skal være faglig, økonomisk og økologisk forsvarlige, og i samsvar med skogbrukslova, samt forskrifter gitt i medhold av lova.

Det er viktig å merke seg at skogfondet er knyttet til eiendommen, og vil følge denne ved skifte av eier.

Hva kan skogfond brukes til?

  • Skogkulturtiltak, herunder forynging og etablering av skog, samt kvalitets- og produksjonsfremmede tiltak.
  • Bygging, ombygging og opprustning av skogsbilveier, samt vedlikehold av disse.
  • Miljøtiltak, hvor det ved skogbrukstiltak blir tatt konkrete miljøhensyn knyttet til biologisk mangfold, landskapsverdier, kulturminner og friluftsliv i områder hvor det drives skogbruk.
  • Skogbruksplanlegging med miljøregistreringer.
  • Investeringer i bioenergitiltak.
  • Forsikring mot stormskade og skogbrann.
  • Kompetansehevende tiltak knyttet til miljøhensyn, skogetablering og skogproduksjon, samt verdiskaping knyttet til trebaserte produkter.
  • Oppmerking av eiendomsgrenser.
  • Merverdiavgift.

Dersom det på en eiendom er klare behov for foryngingstiltak eller ungskogpleie, kan kommunen avgrense utbetalinger fra skogfondet til andre formål for å sikre nok midler til skogkulturinvesteringene. 

Skogfondsmidlene blir kun beskattet med 15 % når de benyttes. Unntaket er merverdiavgiften, hvor det ikke er skattefordel.


Hvordan bruke skogfond?

Dersom du ønsker å benytte skogfondsmidler til tiltak som er berettiget dette, må kravet sendes til kommunen senest 1 år fra utgangen av det kalenderåret investeringen/tiltaket ble utført. Alle krav om utbetaling skal være tilstrekkelig dokumentert, og skogeieren har plikt til å legge frem den dokumentasjon som kommunen ber om.

Refusjonskravet kan fremmes elektronisk gjennom Altinn, eller man kan benytte seg av skjemaer fra Landbruksdirektoratet som kan sendes via e-post til postmottak@sarpsborg.com eller leveres i servicetorget på rådhuset.

Avhengig av refusjonskravet som fremmes, må ulike spesifikasjoner inkluderes, for eksempel antall meter vedlikeholdt skogsbilvei, antall planter utsatt eller antall dekar ungskogpleie utført. Faktura, timeliste og kart kan legges med som vedlegg. Kravet kan først fremmes etter at tiltaket er utført og det finnes en oversikt over kostnadene.

Søknader behandles fortløpende, og vanlig behandlingstid er cirka to uker dersom all nødvendig dokumentasjon er lagt ved.

Klage

Et refusjonskrav som godkjennes eller avslås er et enkeltvedtak utført av kommunen. Dette kan påklages til Statsforvalteren, og klagefristen er 3 uker.

Nyttige lenker

Her finner du nyttige lenker om skogfond, digital bruk og informasjon

 

Kontaktinformasjon

Tilskuddsordninger, vilkår og satser

Forskrift om tilskudd til nærings- og miljøtiltak i skogbruket (NMSK) har som formål at ut fra regionale og lokale prioriteringer skal det bli stimulert til økt verdiskapning i skogbruket, samtidig som miljøverdier knyttet til biologisk mangfold, landskap, friluftsliv og kulturminner i skogen blir ivaretatt og videreutviklet.

Det kan gis tilskudd til blant annet skogkultur, veibygging og miljøtiltak i skog. Tilskudd kan gis til alle skogeiere som har mer enn 10 dekar produktiv skog. Søknad om tilskudd skal skrives på skjema utarbeidet av Landbruksdirektoratet, eller registreres gjennom elektronisk søknad (gjelder ikke for søknad om tilskudd til veibygging).

Kommunene er pålagt å utarbeide en strategi for hvordan tilskudd til nærings- og miljøtiltak i skogbruket skal forvaltes.

Som skogbruksmyndighet har kommunen en viktig oppgave i å stimulere til økt verdiskapning og god forvaltning av miljøet på kort og lang sikt. Aktivitetsnivået innen planting og ungskogpleie har avgjørende betydning for den langsiktige ressursoppbyggingen i produksjonsskog.

For 2020-2024 har Sarpsborg kommune et ønske om økt ungskogpleie, og vi har dermed valgt å sette en tilskuddssats inntil 35 % for ungskogpleie.

Sentrale myndigheter gir også tilskudd til klimatiltak som for eksempel tettere planting, men disse midlene har en egen ramme, utenfor den ordinære NMSK-potten som kommunen mottar. I motsetning til NMSK-midler vil det være ulike søknadsfrister for klimatiltakene.

Se også: