
Kulturskolen for seniorer og Sarpsborg seniorskole
Kulturskolen for seniorer i samarbeid med den frivillige organisasjonen Sarpsborg Seniorskole, kan denne våren tilby mange kurs og foredrag. Se oversikten på denne siden.
Påmelding
Oppstart blir i uke 36, fra og med mandag 4. september.
OBS! Påmelding til ALLE kursene starter først tirsdag 29. august fra kl. 09.00. Påmeldinger som kommer før dette blir ikke registrert, og besvares kun mellom kl. 09.00 og 15.00.
Påmelding til Jezzamine Martinsen på sms 948 11 780.
Du må skrive hvilket kurs du ønsker å være med på, navnet ditt, mobilnummeret ditt og e-posten din (hvis du har en). Det er første mann til mølla-prinsippet som gjelder, og du vil få beskjed eller melding om du har fått plass eller ei.
Seniorer som bor i Sarpsborg kommune har fortrinnsrett, ved ledige plasser åpner vi opp for påmelding fra andre nærliggende kommuner. De som har gått på kurset tegning og maling våren 2023 har fortrinn til høsten 2023, da kurset vil være en videreutvikling av det som er gjort i høst. Det er likevel mulig å melde interesse og stå på venteliste.
Kurssted
Alle kurs er i kulturskolens lokaler (gamle EPA) i St.Mariegate 81/87, 1702 Sarpsborg, dersom ikke annet er spesifisert.
Om Kulturskolen for seniorer og Sarpsborg Seniorskole
Kulturskolen for seniorer i Sarpsborg kommune, samarbeider med den frivillige organisasjonen Sarpsborg Seniorskole om et kulturskoletilbud for og til seniorer i alle aldere over 60! Her kan du gå på kurs, slå av en prat under lunsjen - og treffe likesinnede.
Kulturskolen for seniorer ligger midt i St. Marie gate 81/87 (gamle EPA), i Sarpsborg kulturskoles lokaler. Skolen er en sosial møteplass hvor ord som trivsel, latter, læring, nysgjerrighet, engasjement, og munterhet ikke er fremmedord. Her skal de virke i praksis. Den viktigste ressursen på skolen er seniorene selv, og skolen er en unik møteplass for deg som har lyst til å være aktiv deltager i eget liv.
Vi har kurstilbud som yoga, foredrag, dans, litteratur og hverdagsfilosofi.
Forskning viser til at kunnskap og kulturopplevelser gjør deg gladere, og at glede skaper god helse. Samvær, læring og kulturelle opplevelser gjør godt i kroppen! Du får det bedre og blir gladere.
Pris
- De fleste kurs i regi av Sarpsborg seniorskole denne sesongen ledes av seniorer og er gratis, men det forutsetter betalt medlemsavgift til seniorskolen som koster 200 kroner per år, og som innbetales på kontonr. 1020.31.02386 (husk å skrive navnet ditt og medlemsavgift i meldingsfeltet når du betaler). Dersom du betalte medlemsavgift i vår, trenger du ikke å betale igjen nå i høst.
- Kulturskolens tilbud vil koste 750 kroner per kurs, uavhengig av om du er medlem av Sarpsborg seniorskole eller ikke. Dette gjelder uansett hvor mange ganger du møter opp, da du opptar en plass på kurset. Du vil få en faktura fra oss på avgiften etter cirka 2 uker. Det skal ikke innbetales til seniorskolens kontonummer som står over her.
- I tillegg vil det på enkelte kurs forekomme materialkostnader eller inngangspenger som du må stå for selv.
Vi serverer en enkel, gratis lunsj alle kursdagene.
Velkommen skal du være!
Du vil få en sms via mobiltelefonen om det er viktige beskjeder i forbindelse med kursene du har meldt deg på.
OBS! Bli med på Facebook-gruppen Kulturskolen for seniorer! Her finner du viktig informasjon om kursene og om andre aktiviteter i tilknytning til kulturskolen. Finn gruppen og be om medlemskap.
Kurstilbud
MANDAG
Tegning og maling I og II
Ledes av kulturskolelærer og kunstner Xiaoli (Lily) Duan Hansen.
Er du nybegynner eller kan litt, og har lyst til å lære litt mer rundt det å tegne og male? Ja, da er dette kurset noe for deg. Kulturskolelæreren vil veilede deg på beste måte. Du må selv kjøpe og betale materialene du skal bruke. Dere vil få informasjon om hva dere trenger å kjøpe inn på første kursdag. Merk at kurset i utgangspunktet er like, men tilpasset noe etter deltakerne. De som har gått på kurset tegning og maling i våres har fortrinn til høsten, da kurset vil være en videreutvikling av det som er gjort i høst.
- TEGNING OG MALING II starter 4. september kl. 10.00- 11.30
12 ganger – maks 7 deltakere – pris: 750 kroner per kurs, materiell må kjøpes og betales i tillegg. - TEGNING OG MALING I starter 4. september kl. 12.00-13.30
12 ganger – maks 7 deltakere – pris: 750 kroner per kurs, materiell må kjøpes og betales i tillegg.
Ukas nyheter på 60 minutter
Ledes av Bjørg Sveen Fjeldberg og Ivar Slydahl.
Dette er et tilbud til dere som leser/lytter til ukas nyheter og ønsker å dele tanker og meninger.
- Ukens nyheter starter 4. september kl. 12.30 – 13.30.
10 ganger – max 10 deltakere - gratis
Sjakk-kurs
Ledes av Tom Rune Johansen, medlem av sjakkforbundet i Sarpsborg. Vil du lære å spille sjakk? Da er dette kurset for deg.
Kurset starter 4. september kl. 13.45-15.15
10 ganger - maks 10 deltakere - gratis
TIRSDAG
Senioryoga I, II og III
Ledes av en yogalærer Anne Vatvedt.
Senioryoga I, II og III er for alle uansett om man er ny eller erfaren. Det finnes heller ingen øvre grense i hvilken alder man kan begynne med yoga!
Yogalærer tilpasser timene til de deltakerne som er der med fokus på styrke og tøying av hele kroppen. Vi avslutter timene med avspenning. Det instrueres alltid alternativer for alle funksjonsnivåer. Det er noen faste øvelser hvert semester, men likevel gjøres det små justeringer for å tilpasse det best mulig for gruppen og den enkelte på timen. De tre timene er like, og det er ingen behov for erfaring med yoga fra før.
- Senioryoga I starter 5.september kl. 10.15 – 11.10
12 ganger – maks 15 deltakere – pris: 750 kroner. - Senioryoga II starter 5.september kl. 11.15 – 12.10
12 ganger – maks 15 deltakere – pris: 750 kroner. - Senioryoga III starter 5.september kl. 12.15 – 13.10
12 ganger – maks 15 deltakere – pris: 750 kroner.
Poesitimen
Ansvarlig er Solveig Vesterdal med flere. Kom, lytt og del. Start dagen med diktopplevelser og en kopp kaffe. Biblioteket deltar også.
Poesitimen arrangeres annenhver tirsdag fra kl. 10.00 til 11.00, med oppstart 5. september.
5 ganger - maks 15 deltakere - gratis
Hverdagsfilosofi
Holdes av Torgeir Mathisen.
Han inviterer til foredrag og samtaler om «filosofiske hverdagstanker».
- Hverdagsfilosofi arrangeres annenhver tirsdag fra kl. 10.00 – 11.00 med oppstart 12. september
5 ganger - maks 30 deltakere - gratis
Ukulelekurs (merk ny dag)
Ledes av kulturskolelærer Ann Helen Hjemli.
Kurset for deg som allerede kan noen grep på ukulele. Kursholder Ann Helen fra kulturskolen leder med glede og sang. Kulturskolen stiller med ukuleler til lån på kurset, men har du egen kan du gjerne ta den med. Høstens kurs er tenkt som en videreføring av vårens kurs, for å praktisere det som er lært. Var du ikke med i våres men kan bittelitt fra før, er du velkommen til å bli med. Kurset holdes annenhver tirsdag.
Ukulelekurs starter 12. september kl. 14.00
6 ganger - maks 10 deltakere - pris 300 kroner
Slektsforskning oppsummering fra våren
Ved Petter Lilleby. Denne samlingen er for deg som gikk på innføring i slektsforskning våren 2023, som en oppsummering og konklusjon på forrige kurs. Du kan ta med egen PC, men det er ikke nødvendig.
Slektsforskning oppsummering fra våren blir tirsdag 10.oktober kl. 13.00-15.00.
Kun 1 gang - maks 15 deltakere - gratis
Innføring i slektsforskning
Ved Petter Lilleby. Ta gjerne med egen PC, men dette er ikke nødvendig.
Innføring i slektsforskning har oppstart tirsdag 17. oktober fra kl. 13.00-15.00.
3 ganger - maks 15 deltakere - gratis
Soppkurs
Ledes av de soppsakkyndige instruktørene Marianne Aarum og Silje Louise Waters.
Første kursdag blir det et teorikurs, og andre kursdag blir en tur i skogen på leting etter sopp.
Soppkurs arrangeres på følgende to dager: Tirsdag 19.september og 26. september kl. 12.00-15.00
2 dager - maks 15 deltakere - gratis
Temaprat (tidligere foredraget, merk ny dag)
I høst blir det 2-3 ganger med temaprat/foredrag. De annonseres så snart de er klare.
Temaprat starter kl. 14.00 hvis ikke annet er spesifisert.
Ingen påmelding, bare kom. Gratis med mindre annet er spesifisert.
ONSDAG
Lesefellesskapet
Kontaktpersoner er Else Winnem og Turid Nilsen.
Vi leser, lytter og samtaler rundt en litterær tekst en novelle eller et dikt. Lesefellesskapet er et litterært pustehull hvor vi kan hvile litt i ordene, tankene og evt. assosiasjonene som dukker opp. Lesefellesskapet byger på tanken bak det som kalles "Shared Reading", og biblioteket vil bistå med inspiratoriske bidrag.
Starter 6. september kl. 11.00-12.00.
8 ganger - maks 8 deltakere - gratis
Strikkeglede
Her skal det strikkes og gledes med kursholdere Bjørg Heines og Solveig H. Martinsen.
Ta gjerne med oppskrift, garn og pinner til noe du ønsker å strikke. Kursledere vil ha materialer til et enkelt prosjekt i beredskap. Alle kan være med enten de tidligere har strikka mye eller lite.
- Starter 6. september kl. 12.30 – 14.00.
8 ganger – maks 10 deltakere - gratis, men materialer må man betale selv.
Dans deg glad I og II (merk ny dag)
Ledes av danser og kulturskolelærer Helene Maria Bakker.
Dans gjør noe med oss. Dans gjør godt. Dans kan føre til glede. Bli med og dans deg glad! Og har danser vi som den vi er.
- Dans deg glad I starter starter 6. september klokken 13.10-14.10
10 ganger - maks 18 deltakere - pris 300 kroner som betales for å sikre plassen. Kontonummer deles ut ved første oppmøte - Dans deg glad II starter 6.september kl. 14.20-15.20
10 ganger - maks 18 deltakere - pris 300 kroner som betales for å sikre plassen. Kontonummer deles ut ved første oppmøte.
Andre aktiviteter
Les også om andre aktiviteter for senior her.
Den kulturelle spaserstokken
Se også informasjon om Den kulturelle spaserstokken.
Kontaktperson i Sarpsborg kommune: Kulturskolekonsulent Linn Sørvig