>El-søppelbil på besøk

Innhold

Ottar Kristiansen fra Norsk Gjenvinning Renovasjon AS var fornøyd med den nye bilen. Foto: Christian Nicolai Bjørke

Ottar Kristiansen fra Norsk Gjenvinning Renovasjon AS er fornøyd med de nye el-søppelbilene de har kjøpt inn. Bilene skal brukes i tjeneste for Sarpsborg kommune fra høsten av. Foto: Christian Nicolai Bjørke

Brian Olesen fra Phoenix Danmark viser fram de tre batteripakkene på el-søppelbilen. Foto: Christian Nicolai Bjørke

Brian Olesen fra Phoenix Danmark viser fram de tre batteripakkene på el-søppelbilen. Foto: Christian Nicolai Bjørke

Mange ville se den nye el-søppelbilen i aksjon. Fra venstre: Ottar Kristiansen fra Norsk Gjenvinning Renovasjon, Marianne Knudsen, leder i Enhet Kommunalteknikk i Sarpsborg kommune, Trond Børge Sille fra Norsk Gjenvinning Renovasjon, Brian Olesen fra Phoenix Danmark og Beate Irene Andersen fra Sarpsborg kommune.

Mange ville se den nye el-søppelbilen i aksjon. Fra venstre: Ottar Kristiansen fra Norsk Gjenvinning Renovasjon, Marianne Knudsen, leder i Enhet Kommunalteknikk i Sarpsborg kommune, Trond Børge Sille fra Norsk Gjenvinning Renovasjon, Brian Olesen fra Phoenix Danmark og Beate Irene Andersen fra Sarpsborg kommune. Foto: Christian Nicolai Bjørke

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Disse tilbakemeldingene blir ikke besvart.
Ikke skriv noe personsensitivt.

El-søppelbil på besøk

Publisert: 14.02.2017 Av: Christian Nicolai Bjørke

Fra høsten av blir det litt stillere i bygatene i Sarpsborg.

Til høsten skal to elektriske søppelbiler settes i drift i Sarpsborg kommune, sammen med seks andre biler som skal gå på biogass i stedet for diesel slik som i dag.

Bilene eies av Norsk Gjenvinning Renovasjon AS, som vant anbudskonkurransen om å samle inn avfall. Denne uken var den elektriske varianten på besøk i Sarpsborg og tok noen prøverunder.

- Det var spennende å få være med, og det var så stille og fint når vi kjørte rundt i kvartalene med den fine bilen. Vi gleder oss veldig til vi får de nye bilene til høsten, sier Marianne Knudsen, leder i Enhet kommunalteknikk i Sarpsborg kommune.

Lavere lydnivå

El-søppelbilen er 8 desibel stillere enn en dieselbil. Det høres kanskje ikke så mye ut, men desibelskalaen er logaritmisk. Det vil si at en lyd oppfattes som dobbelt så sterk som en annen dersom nivåforskjellen er omtrent 10 desibel. Det vil dermed bli merkbart stillere i bygatene når de nye elektriske bilene tas i bruk til høsten.

- I København er det rift blant de ansatte om å kjøre el-bilen, for det er et mer behagelig lydnivå, og beboerne klager når el-søppelbilen er på service, for dieselbilene bråker mye mer, sier importør Brian Olesen fra Phoenix Danmark.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Elektrisk i minusgrader

København har allerede to slike i sving, og vurderer å bestille flere. Bilen som ble lånt bort til Sarpsborg skulle egentlig ta en testrunde i forrige uke, men en serie uheldige omstendigheter forhindret dette.

På grunn av mangel på lademuligheter ved en utstilling i Drammen, bestilte importøren frakt med lastebil som skulle ta søppelbilen til Sarpsborg. Denne lastebilen dukket aldri opp. Dermed måtte bilen taues. Men bilen ble sendt til lading på verkstedet til kommunen, og mandag ble det en runde i byen i strålende sol og tre-fire minusgrader. Brian Olesen sier at minusgrader ikke vil påvirke driften av bilen så lenge batteriet holdes varmt.

- I København hadde vi en uke med ti minusgrader uten at vi merket det på bilene, sier han.

Batterikapasitet

Søppelbilen drives av tre batterier med en kapasitet på til sammen 255 kWh. Det betyr at den i løpet av en arbeidsdag kan kjøre rundt 8,5 mil, samt ta unna 40 tonn søppel og fortsatt ha 25 prosent av batteriet igjen. Etter seks timer er den fulladet igjen.

I utgangspunktet var anslått levetid for el-søppelbilene på ti år. I Paris har bilene vært i drift i sju år, og datamaskinen som overvåker cellene i batteriene har hevet levetiden til 12 år.

Bilene brukes i dag i Birmingham, Paris og København – og til høsten også Sarpsborg.

Hindrer sosial dumping

I anbudskonkurransen som har vært gjennomført har Sarpsborg kommune valgt å vektlegge pris med bare 40 prosent, mens miljø og kvalitet har vært vektlagt hele 60 prosent. Slik har kommunen utfordret leverandørene til å finne mer miljøvennlige løsninger enn hva som er vanlig i norske kommuner i dag.

Det er Norsk Gjenvinning Renovasjon AS som har den eksisterende avtale om avfallshåndtering med kommunen, men fra høsten vil avtalen ta enda større hensyn til miljø, kvalitet på tjenesten og sikring mot sosial dumping.

I september 2015 gjorde bystyret i Sarpsborg et vedtak mot sosial dumping. Dette politiske vedtaket følges nå opp i praksis av kommunen. Gjennom den nye avtalen sikres blant annet yrkesskadeforsikring, tariffavtale, at egne ansatte brukes, dokumentasjon og krav om innsyn og at ILO-konvensjonen etterleves.