>Har anmeldt svindelforsøk

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Disse tilbakemeldingene blir ikke besvart.
Ikke skriv noe personsensitivt.

Har anmeldt svindelforsøk

Publisert: 25.03.2021

Sarpsborg kommune har politianmeldt et forsøk på epost-svindel. Epost-adressen var det eneste som vitnet om at det hele var et svindelforsøk.

-Det er lett å la seg lure. Det er viktig å være ekstra oppmerksom når noen ber om penger, pin-koder eller passord, sier Bjørn Lande som er fagansvarlig for informasjonssikkerhet i Sarpsborg kommune.

Epost-dialog

Lørdag morgen fikk flere av direktørene i kommunen en epost som tilsynelatende var fra en av deres direktørkolleger. I mailen framkommer det at han sitter i et møte og at han derfor ber om hjelp til «noe veldig viktig med en gang».

Som en god kollega svarer en av mottakerne på eposten og spør om hva det er han trenger hjelp med.

Svaret lyder: «Kan du hjelpe meg med å få et iTunes-gavekort fra butikken akkurat nå?  Jeg vil definitivt betale deg tilbake i dag når jeg er ferdig med møtet.»

Avsenderen blir mer spesifikk i sine ønsker om fem fysiske gavekort, hver pålydende 100 dollar, som han vil ha tilsendt bilde av.

-Svært alvorlig

-Alarmen gikk og svindelen ble avslørt før det ble kjøpt noen gavekort. Men dette er dessverre et eksempel på hvor utspekulerte svindlerne kan være. I dette tilfellet ble direktørkollegiet i kommunen satt på prøve siden eposten ble sendt fra den ene direktøren til de fire andre. Det at en av mottakerne kort tid i forveien var blitt konstituert i stillingen, viser at svindleren har gjort sine forberedelser. Det var egentlig kun epostadressen som avslørte at dette var svindel. I tillegg ble selve forespørselen om hjelp etter hvert veldig spesiell. Men det er all grunn til å advare andre, sier Bjørn Lande.

-Vi ser svært alvorlig på alle slike forhold, selv om det her var et forsøk som ikke lyktes og at det tross alt dreide seg om små beløp. Vi har derfor anmeldt saken til politiet, sier kommunedirektør Turid Stubø Johnsen.