>Jean sjarmerte ministeren

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Disse tilbakemeldingene blir ikke besvart.
Ikke skriv noe personsensitivt.

Jean sjarmerte ministeren

Publisert: 15.08.2017 Av: Christian Nicolai Bjørke

Jean Bosco Panglas (31) utdanner seg til helsefagarbeider. Et samarbeid mellom Sarpsborg kommune, NAV og Østfold fylkeskommune får flere voksne minoritetsspråklige ut av NAV-køen og inn i fagarbeid.

– Her er det jeg jobber!

Jean Bosco Panglas viser arbeidsminister Anniken Hauglie rundt på avdeling 4 på Kurland sykehjem, der han jobber som tilkallingsvikar. Han forteller om hvordan en vanlig dag forløper seg her og hva som er arbeidsoppgavene hans. Til slutt forteller han at han til og med har startet å lære seg piano, slik at han kan spille for de eldre.

Imponert

– Kanskje de har noen gode minner knyttet til gamle sanger, sier han.

En imponert Hauglie spør om han kan gi henne en smakebit.

– Sånne ansatte må dere ta vare på, som både tar utdannelse som helsefagarbeider og dessuten lærer seg å spille piano, sier Hauglie når hun har lyttet ferdig.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Se Jean spille for arbeidsministeren her

Ut av køen

Sammen med Samra Jasarevic og Tareq Dahlan er Panglas til stede for å fortelle ministeren om samarbeidet som Sarpsborg kommune har med NAV og Østfold fylkeskommune. Det går ut på å gi minoritetsspråklige muligheter til å utdanne seg til helsefagarbeidere. Målet er å få flere mennesker ut av NAV-køene og inn i jobber.

– Det er veldig bra at de som viser innsats får den hjelpen de trenger til å få seg arbeid, sier Panglas, som kan tenke seg å utdanne seg til sykepleier senere.

Sarpsborg tidlig ute

Av de 40 i Østfold som startet utdanningen i 2014, har 38 av dem i dag fagbrev som helsefagarbeider. Seks av dem er fra Sarpsborg, og ytterligere en person fra kommunen vår er snart ferdig med utdanningen. Alle er fast ansatt med stillingsprosenter fra 50 til 80 prosent.

 – Vi var blant de første som rakk opp hånda da initiativet kom fra NAV, sier rådmann Unni Skaar.

Hun forteller at tilbakemeldingene fra kommunens helseledere er gode. Deltakerne i det første kullet beskrives som «positive, motiverte, arbeidsomme og takknemlige».

Nytt kull i 2017

Nå er kommunen med på en ny runde. I begynnelsen av 2017 startet ti kandidater med praksisplasser på ulike steder i kommunen. Samtidig følger de et utdanningsløp ved Borg videregående skole. Etter planen får de tilbud om lærlingplasser fra høsten 2018, og vil da se fram til å få fagbrevet i 2020.

Panglas har bodd i Sarpsborg siden 2014, og har nylig kjøpt hus på Greåker. Han håper å kunne fortsette å jobbe i Sarpsborg kommune i lang tid.

– Jeg synes Sarpsborg kommune har gjort veldig mye for meg og de andre jeg har tatt utdanning med. Vi var mange forskjellige utlendinger som har blitt godt integrert og fått en utdannelse, i stedet for å være hjemme og få NAV-støtte, sier han.

Panglas får støtte fra kollega Tareq Dahlan, som har praksis ved Haugvoll sykehjem.

– Kommunen løser et problem som har vart i flere år med utlendinger som vil integrere seg, men ikke klarer det. Jeg føler meg mer norsk etter dette kurset, og merker at jeg blir møtt på en annen måte når jeg sier at jeg utdanner meg til helsefagarbeider, sier Dahlan.

Ifølge rådmann Skaar ønsker kommunen fortsatt satsing på området, og hun ser for seg at også andre fag kan være aktuelle, som renholdsoperatørfag, byggdrifterfag, anleggsgartnerfag og gjenvinningsfag.