>På tide å sjekke røykvarsleren

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Disse tilbakemeldingene blir ikke besvart.
Ikke skriv noe personsensitivt.

På tide å sjekke røykvarsleren

Publisert: 29.11.2023 Av: Ole Christian Foss

Vinteren er høysesong for boligbranner. Sarpsborg brannvesen ber alle om å huske å teste røykvarsleren 1. desember. – Også i år vil vi bistå eldre og syke om de trenger hjelp, også planlegger vi en tur til torget, sier Daniel Aronsen.

I Sarpsborg kommune har det siden 01.01.2018 vært 132 boligbranner i Sarpsborg. Røykvarsleren redder liv, og derfor er oppfordringen klar fra brannvesenet: Test røykvarslerne og bytt batteri ved behov på Røykvarslerdagen 1. desember.

Røykvarslerdagen er et mangeårig samarbeid mellom Norsk brannvernforening, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Det lokale eltilsyn, brannvesenet og Gjensidige.
- Alle kan bli bedre på å tenke brannsikkerhet. Det viktigste du kan gjøre for brannsikkerheten i hjemmet, er å sjekke at alle røykvarslerne i boligen virker som de skal, og at de kan høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket, sier Daniel Aronsen som jobber i Sarpsborg brannvesen.

Snakk med brannvesenet på torget

I år ønsker brannvesenet å være tilgjengelige på torget 1. desember, slik at innbyggere kan komme og lære og spørre om ting de lurer på rundt brannsikkerhet.
- Vi kjører ned med en brannbil og vil være til stede på torget i tidsrommet 12.00 – 14.00. Her håper vi sarpingene tar turen for å teste røykvarslere og lære mer om brannsikkerhet. Det blir også konkurranse hvor man kan vinne røykvarslere, sier han lurt.

Slik tester du dine røykvarslere
Det finnes forskjellige typer røykvarslere. Noen har en «test» knapp man kan trykke på for å sjekke om det piper. Eventuelt kan man blåse ut en fyrstikk under røykvarsleren og la røyken treffe sensoren. På den måten kan du også kontrollere om detektoren fungerer som den skal, da testknappen kun tester batteriet, ikke deteksjon.
Andre har et brannalarmanlegg som sier ifra automatisk hvis det trengs batteribytte.
- Finn ut hvilken type du har hjemme, test røykvarsleren og bytt batteri hvis det er behov for det, sier Aronsen.

Flere varslere

Alle må ha minst én røykvarsler i hver etasje. Røykvarslere bør testes jevnlig og hver gang du har vært bortreist over lengre tid. Det klart beste er å ha varslere som er seriekoblet.
- Levende lys, peiskos, bruk av komfyren og mer bruk av elektrisk utstyr utgjør en ekstra risiko i julen, særlig i kombinasjon med inntak av alkohol. Gjør det derfor til en huskeregel å teste røykvarslerne og bytt batteri på Røykvarslerdagen 1. desember, sier brannforebyggeren.

På røykvarslerdagen.no finner du nyttig informasjon om tiltak som bedrer brannsikkerheten.

Tilbyr hjelp til eldre og syke

Er det slik at du ikke selv klarer å nå opp til varsleren i taket, eller vet om et eldre familiemedlem som trenger hjelp? Sarpsborg brannvesen tilbyr også i år hjelp til de som virkelig behøver det. Og tilbudet varer i hele desember.
- Vi bistår med å sjekke røykvarsleren der beboeren selv ikke er i stand til det. Om noen trenger bistand kan de kontakte servicetorget. Enten ved å besøke dem i rådhuset, eller ved å ringe
69 10 80 00 - eventuelt sende en epost til servicetorget@sarpsborg.com. Det må oppgis navn og kontaktopplysninger. Vi ønsker å tilby denne hjelpen til de som virkelig trenger det, og håper derfor at tilbudet ikke misbrukes. La oss få prioritere rett, ber Daniel Aronsen.

Han avslutter med å ønske alle en trygg førjulstid.