Sarpsborg-modellen vekker oppmerksomhet
Sarpsborg kommune har funnet en ny måte å jobbe på for å hindre generasjonsoverføring innen rus og psykisk helse. Det er en av grunnene til at kommunen er nominert til å få innovasjonsprisen i år.
Om innovasjonsprisen
Sarpsborg er en av tre finalister i kampen om å vinne den nasjonale Innovasjonsprisen 2016.
Deles ut av Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi)
Vinneren blir kåret på Arendalskonferansen 9.-10. juni
Sarpsborg kommune trakk fram tre eksempler da de søkte om å få prisen: Sarpedia, avstandsmålinger og SarpsborgModellen
Ved Kompetansesenter for rus og psykisk helse i Sarpsborg kommune, erfarte de at både 3. og 4. generasjon trengte deres bistand for å mestre hverdagen. Det var da de begynte å tenke ut metoder som kan hindre barna i å arve noen av problemene.
- Vi måtte tenke utenfor boksen, men det hele er ganske logisk. Vi kan ikke sitte og vente på at symptomene hos barn skal komme, vi må forebygge slik at de ikke kommer. Vi må hjelpe de voksne slik at barnet opplever større trygghet. Det handler ikke om at vi skal legge skylda på noen, men vi må se hvor hindret er, sier enhetsleder Berit Dahle.
I stedet for at barnet kommer til oppfølging etter at symptomene har kommet, tar de grep helt fra barnet ligger i magen.
- Vi må finne ut hva barnet har behov for og hva som er til hinder, sier Dahle.
Sarpsborg-modellen
Sarpsborg-modellen er delt i tre:
- individuell oppfølging
- mor-barn-gruppe
- kurs i trygghetssirkelen
I 2013 begynte de å jobbe etter denne modellen.
- Vi må tilby hele pakka, for at det skal ha noe effekt, sier Dahle. Hun har ikke sett at noen andre kommuner har jobbet på denne måten.
Øver på å forstå barnet
I mor/barn-gruppene øver de på å se hvilke behov barna har. Dette gjør de blant annet ved å se på videoklipp. Der skal mødrene si hvilke signaler de tror at barna gir.
- For det handler om å ta signaler og forstå barnet. På den måten kan barnet føle seg tryggere, sier psykolog Morgan Adolfsen.
Han forteller at de har fått tilbakemeldinger på at noen føler seg som en helt annet mamma etter at de har fulgt denne modellen.
- Hovedeffekten vil man se om noen år, men vi får tilbakemeldinger på at mødrene har lært mye om hvordan de kan være en god mamma og en god rollefigur. På den måten hindrer vi generasjonsoverføringer, mener Adolfsen.
Les også: Kommunen fortsetter å teste velferdsteknologi
Les også: Nominert til innovasjonspris