>Sarpsborggalla 2024 med prisvinnere

Innhold

Carl Einar Kure tok imot Kulturprisen på vegne av Sarpsborg historielag. Her sammen med ordfører Magnus Arnesen, utvalgsleder Julia Brännström og konferansier Kjell Sigvart Heltorp.

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Disse tilbakemeldingene blir ikke besvart.
Ikke skriv noe personsensitivt.

Sarpsborggalla 2024 med prisvinnere

Publisert: 28.01.2024

Det var fullsatt sal under årets Sarpsborggalla på Sarpsborg scene, og det ble delt ut en rekke priser og utmerkelser innen idrett, kultur og frivillighet.

Sarpsborggallaen er et samarbeid mellom idrettsrådet, kulturrådet og musikkrådet, som sammen med kommunen og Sarpsborg scene vil markere mangfoldet og det rike mangfoldet og de høye toppene i det lokale idretts- og kulturlivet.

Det ble en innholdsrik kveld ledet av konferansier Kjell Sigvart Heltorp, og publikum fikk blant annet se innslag med parkour, sang, kor, korps, oppvisning i karate og polesport. Ekstra gjevt ble det med prisdryss og utmerkelser:

Allegroprisen

Til: Musikkorpset Harmoni

Frivillighetsprisen

Til: Juan Guillermo Lopez Salas

Les begrunnelsen for Frivillighetsprisen her

Frivilligheten er en av de solide byggesteinene som det norske samfunnet er bygget opp av. Den frivillige innsatsen som legges ned i Sarpsborg hvert eneste år er både imponerende og utrolig viktig for oss alle sammen.

Sarpsborg kommunes frivillighetspris er en utmerkelse for betydelig innsats for samfunnslivet i kommunen. Prisen skal både inspirere, takke og anerkjenne noen som har skapt verdier for fellesskapet eller gjort en unik innsats for frivillige lag og foreninger.

Prisen består av et pengebeløp på 10 000 kroner og et diplom.

Begrunnelse:

Årets prisvinner har i 40 år drevet karate i Sarpsborg karateklubb. Han har vært både utøver, hovedtrener og organisasjonsmann. På hverdagene trener han flere karategrupper, og i helgene blir det ofte både stevner, reiser og konkurranser.

Prisvinneren står på, år ut og år inn, for at flest mulig barn og unge i Sarpsborg skal få være med i organisert fritidsaktivitet. Ett eksempel er det tilbudet med para-karate han har bygd opp.

Årets prisvinner viser en imponerende innsatsvilje og energi, det har betydd mye for veldig mange sarpinger, og vil forhåpentligvis også gjøre det i årene som kommer.

Idrettsstipendet

Til: Jakob Johannes Auby

Les begrunnelsen for utdeling av idrettsstipendet her

Prisen er et stipend på 20.000 kroner som skal inspirere til videre satsing. Idrettsstipendet har blitt delt ut siden 1993.

Begrunnelse:
Sarpsborg Idrettsråds talentpris deles i år ut i en idrett som er den største idretten: nemlig fotball.

Den unge vinneren, født i 2004, har tatt enorme steg, og unggutten representerer Sarpsborg 08 som er en klubb Sarpsborg idrettsråd er svært stolte av. Men i hele barnefotballen har han tilført FK Sparta Sarpsborg, en ærverdig lokal fotballklubb med lange tradisjoner. Her har han blitt tatt godt vare på, og de har utviklet ham til det store talentet han er. Det å ta vare på et lokalt talen i en idrett hvor det ofte hentes talenter rundt fra hele verden, er svært viktig. Det å utvikle lokale talenter blir mer og mer viktig, spesielt overfor supportere som elsker lokale spillere på lagene.

Vinneren er oppvokst i sentrum, og har en treningsiver som er enorm. Han har også vært ekstremt allsidig, og har vært en veldig god bryter og håndballspiller. Og trenere i blant annet vår lokale bryteklubb, mener han kunne gått veldig langt innen bryting. Det å få kontrakt med en eliteserieklubb som Sarpsborg 08 er enormt vanskelig, og et trangt nåløye.

Idrettsrådets Ærespris

Til: Petter Ullrich Gade

Les begrunnelse for Idrettsråds ærespris her

Idrettsrådets Ærespris er en pris med lange tradisjoner, og er en pris som henger høyt hos de som er engasjerte i Sarpsborgidretten.
I år går prisen til en person fra en idrett som har lange tradisjoner i Sarpsborgidretten; nemlig bryting.
Årets prisvinner begynte med bryting allerede som 2 åring, i Turn & Idrettslaget National. Han har også vært engasjert i Sarpsborg IL, og har vært aktiv innen flere idretter.

Man blir fascinert av å se den stålkontrollen han på bryterne sine, men med en varme som gjør at han er meget populær i klubben. Hans enkle motto er at den som trener mest blir best, så han drar ofte i gang ekstratreninger i helger og ferier. Han har stor respekt i hele landet, både av utøvere og trenere, og gir mye av seg selv og bruker store deler av sin fritid på utvikling av det sportslige i klubben.
Fortsatt reiser han rundt i hele landet og ut i Europa med de unge bryterne i National.

Men han har også en uvurderlig rolle som organisator, og han besøker oss stadig på vårt kontor for å fortelle om tilbud de har, og for å høre om det finnes noe penger.
Han er et oppkomme av historier og kunnskap om bryting, om klubbens historie, og om utøvere.
Vinneren er forøvrig alltid tilstede på hjemmekampene til Sarpsborg 08, altså en skikkelig blå sarpepatriot.

Klimaprisen

Til: Gjenbruken og Røde Kors

Les begrunnelse for Klimaprisen her

Bruktbutikkene Røde Kors og Gjenbruken gjør det lettere for forbrukeren å spare miljøet. Juryen fremhever spesielt muligheten til å levere inn tekstiler, og tilbudet av brukte klær. Tekstilindustrien alene står for 8 prosent av verdens klimautslipp, og vi er avhengig av at vi alle tar et ansvar og reduserer eget forbruk. Prisen går derfor til to av de som legger til rette for at forbrukere kan redusere eget forbruk ved å kjøpe brukt.

Kulturprisen

Til: Sarpsborg Historielag

Les begrunnelse for kulturprisen her

Sarpsborg kommunes kulturpris skal styrke kulturarbeidet i kommunen, gi bedre vilkår og være en inspirasjon for kulturlivet. Kulturprisen deles ut til personer eller organisasjoner som har gjort en fremragende innsats for kulturarbeidet i Sarpsborg kommune.

Selve prisen er en kjempetung kunstgjenstand i granitt med det passende navnet Fossen. I tillegg får vinneren diplom og 10.000 kroner.

Begrunnelse: 

Årets prisvinner har fra de ble stiftet i 1995, vist utrettelig innsats i formidling av byens historie. De er en samfunnsaktør som bidrar på mange ulike arenaer. De deltar aktivt både med foredrag og byvandringer, og ikke minst, en rekke publikasjoner som vitner om engasjement og kvalitet.

Juryen har særlig latt seg imponere over det omfattende arbeidet som er lagt ned i de store praktverkene som grundig dokumenterer historien til St. Marie gate, Glengsgata og Torggata. Sarpsborg historielag, med leder Carl-Einar Kure i spissen, bidrar til at vi tar vare på og formidler historien vår, og det er et uvurderlig arbeid.

Kulturstipendet

Til: Herman Grindahl - også kjent som Han Herman

Les begrunnelse for kulturstipendet her

Sarpsborg kommunes kulturstipend deles ut til unge kulturutøvere i alderen 18-25 år innenfor sang- og musikk, bildende kunst, kunsthåndverk, dans, litteratur, teater, foto og film.

Håpet til kommunen er å inspirere unge kulturutøvere til videre arbeid. Stipendet består av et diplom og et pengebeløp på 20.000 kroner.

Begrunnelse: 

Årets mottaker er en artist og låtskriver fra Sarpsborg som har blitt lagt merke til langt utenfor Sarpsborgs grenser. Han har gitt ut sju singler, og jobber for tiden med debutalbumet sitt.

Av pressen har han blitt kalt en av Norges mest spennende nye artister. Hans foreløpige utgivelser har mottatt unisone hyllester og har nær en million avspillinger på Spotify. Juryen mener stipendmottakeren er en uredd og tydelig artist med en stor fremtid på den norske kulturscenen i årene som kommer.

Årets støttespiller

Ny pris fra iSarpsborg som deles ut for første gang i 2024. Prisen skal være en inspirasjon og en takk til næringslivet eller privatpersoner, som med sin støtte bidrar til arrangement og gode opplevelser for de som bor og besøker byen vår.

Til: Sparebank1stiftelsen Halden og Sparebank1 Østfold Akershus

Mesterskapsvinnere ble satt pris på

Mesterskapspris tildeles enkelt- og lagvinnere bosatt eller hjemmehørende i Sarpsborg kommune, som er gullmedaljevinnere innen NM, eller medaljevinnere innen nordiske mesterskap, EM, VM, OL og Paralympics.

Tildeling gis til vinnere i junior- og seniorklasse i A-mesterskap, og utmerkelsen kan tildels for alle disipliner der det konkurreres i offisielle mesterskap, ikke bare innen idrett. Disse er mesterskapsvinnere i 2023:

 • Sarpsborg Bandyklubb - Seriemester i eliteserien for bandy 2023
 • Jacob Gundersen, Sarpsborg roklubb - Norgesmester og sølv fra EM U-23 i roing
 • Oliver Melnes, Sarpsborg roklubb - Norgesmester i roing
 • Linea Jacobsen, Sarpsborg roklubb - Nordisk mester i roing
 • Kamilla Wiese Andersen, Saråsborg roklubb - Nordisk mester i roing
 • Kristine Markegård, Sarpsborg bueskyttere - Norgesmester i bueskyting U-21
 • Emil Borgaas, Sarpsborg bueskyttere - Norgesmester i bueskyting U-21
 • Per Emil Jensen, Sarpsborg bueskyttere - Norgesmester i bueskyting U-21
 • Ruben Chan Håland, Sarpsborg bueskyttere - Norgesmester i bueskyting
 • Gry Camilla Dyhre, Team RÅ - Norgesmester i aerial artistisk
 • Kristina Bau Hjelmark, Team RÅ - Norgesmester i aerial artistisk
 • Adrian Federico Lopez Salas, Sarpsborg karakteklubb - Norgesmester i karate
 • Filip Hagen Dorsey, Sarpsborg karateklubb - Norgesmester i karate
 • Vetle Amadeus Gunheim-Hatland, Turn- og idrettslaget National - 2 x norgesmester bryting junior
 • Kornelius Haraldsen, Turn- og idrettslaget National - Norgesmester i bryting junior
 • Ludvigg Gunheim-Hatland, Turn- og idrettslaget National - 4 x norgesmester i bryting junior
 • Kai Bråthen, Sarpsborg pistolklubb - Norgesmester i westernskyting
 • Hilde Johansen Ertnes, Sarpsborg pistolklubb - Norgesmester i westernskyting
 • Inger Lise Monsen, Sarpsborg pistolklubb - Nordisk mester og europamester i westernskyting
 • Julie Adele Fjeldengen, Skjeberg turnforening - Tre gull og ett sølv i rytmisk gymnastikk i Special Olympics
 • Mia Rognhaug Hagen, Sentrum Kampsportklubb - Nordisk mester i karate junior
 • Espen Kamperhaug, Sarpsborg seilforening - Norgesmester i seiling
 • Vigdis Bruun, Sarpsborg Boccia og teppecurlingklubb - 2 x norgesmester i teppecurling
 • Kari Bjørk Østby, Sarpsborg Boccia og teppecurlingklubb - Norgesmester i teppecurling
 • Ole Martin Pedersen Gjestad, Rotaryon esports - Norgesmester i Rocket league
 • Marius Nystrøm, Rotaryon esports - Norgesmester i Rocket league

Mesterskapsvinnere som ikke kunne delta og som får pris senere:

 • Per Anders Kure, National - Norgesmester i bryting
 • Emma Kristin Nilsen, Sarpsborg Boccia og teppecurlingklubb - Norgesmester i boccia junior
 • Saga Villemo Ravneng, Sarpsborg Boccia og teppecurlingklubb - Norgesmester i boccia junior
 • Linnea Hyberg, Sarpsborg Boccia og teppecurlingklubb - Norgesmester i boccia junior
 • Storm Nicholas Holum, Sarpsborg kampsportklubb - NM i kickboksing
 • Hannah Øverby, Sarpsborg kampsportklubb - NM i kickboksing junior
 • Bjørn Olav Skofteby, Skjeberg banegolfklubb - NM i banegolf